Blogger Widgets




18 Μαΐου 2015

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον Θεό και τη θρησκεία;


Στην Ελλάδα,    τη “διακομματική” πίστη στο μάτι και το ξεμάτιασμα αποτυπώνει η έρευνα για το “Βήμα της Κυριακής”, την ώρα που μειώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν πως αισθάνονται χριστιανοί.
Τα νήματα που κρατούν δεμένους τους έλληνες με τη χριστιανή πίστη και τα εκκλησιαστικά τελετουργικά…σπάνε σιγά σιγά. «Διακομματική» και με υψηλά ποσοστά και στην Αριστερά είναι η πίστη στο μάτι και το ξεμάτιασμα αλλά και στην ύπαρξη εξωγήινων.
Το 81,4% δηλώνουν των ερωτηθέντων δηλώνουν πως αισθάνονται Χριστιανοί ενώ προ δεκαετίας το ποσοστό ήταν στο 96,9%.
Αντίστοιχα, το ποσοστό των πιστών που πηγαίνουν τουλάχιστον μία φορά στην εκκλησία μειώθηκε κατά 16% και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι το Πάσχα δεν τους λέει τίποτα το ιδιαίτερο και που δεν τους γεννά κανένα συναίσθημα αυξήθηκε κατά 13%.
Το ποσοστό όσων δηλώνουν άθεοι εκτινάχθηκε στο 14,7% ενώ προ δέκα ετών ήταν μόλις στο 2%.
Την ίδια στιγμή το 55,8% κάνει το σταυρό του όταν περνάει από εκκλησίες.
Το 36,7% δηλώνει πως δεν πάει ποτέ στην εκκλησία αν και στο βράδυ της Ανάστασης πάει το 75,2% και στον επιτάφιο το 66,5%.
Νηστεύει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα το 42,5% αλλά μεταλαμβάνει μόνο το 20,8%.
Εκτός εκκλησίας το 44% προσεύχεται (καθημερινά, ως τουλάχιστον μια φορά το μήνα).
Στο Θεό πιστεύει το 74,2% και ανάμεσα σε αυτούς το 63,7% ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.
Το 43,8% πιστεύει στην ύπαρξη του Σατανά, το 41,4% στα θαύματα και το 31,8% στη Δευτέρα Παρουσία.
«Διακομματική» είναι η πίστη στο μάτι καθώς το 42,4% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και το 57% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν στο ξεμάτιασμα.
Το 37,8% πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινων.
Συμπεράσματα:
Από τα  παραπάνω πορίσματα συμπεραίνουμε  τα εξής:
1 . Η πλειοψηφία  των  Ελλήνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μία φορά τον χρόνο, το  Πάσχα, παρά  το γεγονός  ότι το 13% δεν συγκινείται από αυτό.   Η Πασχαλινή εορτή φέρνει τους πιστούς κοντά στην Ορθόδοξη εκκλησία μαζί με τους γάμους και τα βαφτίσια..
2.  Η οικονομική κρίση έχει απομακρύνει τους Έλληνες από  την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και από τον Θεό κατά  17% σε σχέση με το 2005, καθώς από το  2006 μέχρι και σήμερα το ποσοστό των Θρησκευόμενων  Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 34%. Αυτό αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες προσωπικές απογοητεύσεις κατά την περίοδο της κρίσης, επειδή αν  και ολοένα και περισσότερο άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν πως η κρίση είναι πρωτίστως ηθική, εν  τούτοις δεν  έχουν πλησιάσει τον Θεό,  την πηγή της  ηθικής, αν και 48% δηλώνει στην έρευνα ότι προσεύχεται περιοδικά.
3. Υπάρχει σημαντική μείωση 15  ποσοστιαίων μονάδων  των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε σχέση με το 2006, παρά το  γεγονός  ότι 49,5% δηλώνει ότι η θρησκεία είναι σημαντική για αυτούς.  Οι πιστοί αυτοί όμως δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλο δόγμα. Αντίθετα, έχει  αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο  το ποσοστό των  άθεων (15%  σήμερα σε σχέση με το 2%  το 2006).
4. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό  όσων θεωρούν ότι είναι αναμάρτητοι. 13,7% των Ελλήνων, δηλώνουν αναμάρτητοι, ενώ 29 % δεν γνωρίζουν.  Μόλις 58%  αισθάνονται αμαρτωλοί.
5. Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό (55%), όσων δεν πιστεύουν σε μία τελική κρίση και στην Δευτέρα Παρουσία, ενώ 1 στους 2 Έλληνες πιστεύουν στην ύπαρξη του Σατανά. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη κόλασης και παραδείσου.
eeen

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη