Ο Πέτρος αχαλιναγώγητος και καθόλου συντριμμένος (Ιωανν.ιγ 6-8)
Έρχεται, λοιπόν, στον Σίμωνα Πέτρο· και εκείνος τού λέει: Κύριε, εσύ μου πλένεις τα πόδια; Ο Ιησούς αποκρίθηκε και του είπε: [Εκείνο] που εγώ κάνω, εσύ δεν [το] ξέρεις τώρα, θα [το] γνωρίσεις, όμως, ύστερα απ' αυτά. Ο Πέτρος λέει σ' αυτόν: Δεν θα πλύνεις τα πόδια μου στον αιώνα. Ο Ιησούς αποκρίθηκε και του είπε: Αν δεν σε πλύνω, δεν έχεις μέρος μαζί μου.
Α. <Δεν θέλεις νίψει τους πόδας μου εις τον αιώνα>
1. Ο Πέτρος είχε θερμό και παρορμητικό χαρακτήρα. Ήταν τυπικός <οδηγός>. Έλεγε αυτό που σκεφτόταν, ακόμα και στο Κύριο. Είχε φοβερές ηγετικές ικανότητες αλλά παρέμεινε επαναστάτης μέχρι που τις υπέταξε.
2. Η επανάσταση είναι η αρχή της αμαρτίας. Φανερώνει την ανεξαρτησία μας και την αντίσταση στη κατεύθυνση και στην οδηγία του Κυρίου. Σκεφτείτε μονάχα αυτό, πώς ετόλμησε ο Πέτρος να κάνει υποδείξεις στον Κύριο! Το είχε ήδη κάνει όταν επιτίμησε τον Κύριο, όταν Εκείνος τους αποκάλυψε ότι θα σταυρωνόταν.
3. Ο σταυρός του Χριστού θανατώνει την ανεξαρτησία μας και την επαναστατικότητα μας, και η σάρκα μας το μισεί αυτό. Η συντριβή όμως έρχεται μόνο όταν παραδώσουμε τις φιλοδοξίες μας, το εγώ μας και τις επιθυμίες μες στη εξουσία του Χριστού μέσα στη ζωή μας.
Β <την ψυχή μου θέλω βάλει υπέρ σου >(Ιωανν ιγ 36-38)
Ιωάν. 13:36 -38
Του λέει ο Σίμων Πέτρος: «Κύριε, πού πηγαίνεις;». Ο Ιησούς του απάντησε: «Εκεί που πηγαίνω εγώ, δεν μπορείς να με ακολουθήσεις τώρα. Αργότερα όμως θα με ακολουθήσεις». Του λέει ο Πέτρος: «Κύριε, γιατί τάχα δεν μπορώ τώρα να σε ακολουθήσω; Τη ζωή μου και την ψυχή μου θα θυσιάσω για χάρη σου». Ο Ιησούς του απάντησε: «Θα θυσιάσεις, λες, τη ζωή σου για χάρη μου; Σε πληροφορώ, πως πραγματικά, πριν λαλήσει ο πετεινός απόψε, εσύ θα με απαρνηθείς τρεις φορές»!
1. Ο Πέτρος δεν ήταν μόνο ανεξάρτητος και πεισματάρης, αλλά επιπλέον είχε αυτοπεποίθηση και ήταν φαντασμένος.
Στο Κατά Μάρκον ιδ 29 είπε, ,Και εάν πάντες σκανδαλισθώσιν, εγώ όμως ουχί>.
Η σάρκα είναι περήφανη, αλαζονική και κοκορεύεται.2. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Χριστός διάλεξε ένα κόκορα για να σηματοδοτήσει την αποτυχία του Πέτρου στη σάρκα. Νομίζουμε ότι είμαστε ισχυροί μέσα μας και ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση, όμως ο Θεός γνωρίζει ότι είμαστε πραγματικά ισχυροί μόνο όταν αναγνωρίζουμε την αδυναμία μας και ότι Τον έχουμε ανάγκη.
3. Είπε κάποιος ότι <το κέντρο της αμαρτίας είναι το εγώ>. Ο Πέτρος έλεγε, <Εγώ θα βάλω την ζωή μου για σένα>. Ο Παύλος όμως έλεγε <
Μετά του Χριστού συνεσταυρώθην ζω δε ουχί εγώ αλλά ο Χριστός εν εμοί> (Γαλ β20)
Μετά του Χριστού συνεσταυρώθην ζω δε ουχί εγώ αλλά ο Χριστός εν εμοί> (Γαλ β20)
Η αποτυχία του Πέτρου στη σάρκα
α Η αποτυχία του Πέτρου να προσευχηθεί (Ιωάνν. Ιη)
Στα άλλα ευαγγέλια λέει ότι ο Χριστός ζήτησε τρείς φορές από τον Πέτρο και τους άλλους μαθητές
να προσευχηθούν. Και τις τρείς φορές αποκοιμήθηκαν. Αυτή είναι η εικόνα της σάρκας: το μεν πνεύμα πρόθυμο , η δε σαρξ ασθενεί.
Οι άνθρωποι που δεν είναι πνευματικοί , είναι πάντοτε πρωτοπόροι σε οτιδήποτε εκτός από την προσευχή.
Βασίζονται τόσο πολύ στον εαυτό τους ,που δεν έχουν χρόνο, επιθυμία ή αντοχή για να προσευχηθούν.
Ο Πέτρος πήρε τρείς υπνάκους και μετά αρνήθηκε το Χριστό τρείς φορές.
β Η αποτυχία του να υπακούσει. ( εδ. 10-11)
Ιωάν. 18:10 -11
Τότε, ο Σίμωνας Πέτρος, έχοντας μια μάχαιρα, την έσυρε, και χτύπησε τον δούλο τού αρχιερέα, και του απέκοψε το δεξί του αυτί. Το δε όνομα του δούλου ήταν Μάλχος. Ο Ιησούς, λοιπόν, είπε στον Πέτρο: Βάλε τη μάχαιρά σου στη θήκη. Το ποτήρι που μου έδωσε ο Πατέρας, δεν θα το πιω;1 Η αμυντική μέθοδος του Πέτρου ήταν το ξίφος.
Το ξίφος συμβολίζει τις ανθρώπινες μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να πολεμήσουμε.
Υποτίθεται όμως ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ην μάχαιρα του Πνεύματος, το Λόγο του Θεού.
Ο Πέτρος αντέδρασε παρορμητικά και έκοψε το αυτί του Μάλχους , κάτι που ο Χριστός ποτέ δεν του ζήτησε να κάνει.
2 Η μέθοδος που ακολουθούσε ο Χριστό στην μάχη ήταν να <<πίνει το ποτήριον>>.
Εκείνοι που είναι συντριμμένοι , ξέρουν ότι δεν είναι ανάγκη να πολεμήσουν με δικούς τους τρόπους τη σάρκα γιατί ο Θεός έχει τον έλεγχο στη ζωή τους .
Ο Χριστός θεράπευσε το αυτί του υπηρέτη , δείχνοντας έτσι ότι η υπερφυσική αγάπη θριαμβεύει
Ενάντια στα σαρκικά όπλα.
γ Η αποτυχία του να σταθεί ( εδ 15-18, 25-26)
Ο Πέτρος στεκόταν δίπλα στη φωτιά και μία γυναίκα τον αναγνώρισε ως έναν από του μαθητές του Χριστού .
Η φωτιά συμβολίζει την δοκιμασία του αληθινού <<μετάλλου >> μας.
2 Ένας συγγενής του υπηρέτη που ο Πέτρος είχε χτυπήσει στη Γεσθημανή , επίσης τον αναγνώρισε .
Ο άνδρας αυτός συμβολίζει τους ανθρώπους από το παρελθόν μας που θυμούνται τα παλιά μας λάθη.
Αν επιτρέψουμε στο Σατανά ή στους άλλους να μας υπενθυμίζουν το παρελθόν μας , δεν θα καταφέρουμε ποτέ να σταθούμε.
Ο Πέτρος αρνήθηκε το Χριστό τρείς φορές και μετά έκλαψε πικρά.
Η αποκατάσταση του Πέτρου (Ιωάνν. Κα)
Α <<Υπάγω να αλιέυσω>> (εδ. 3)
Ιωάν. 21:3
Λέγει προς αυτούς Σίμων Πέτρος· Υπάγω να αλιεύσω. Λέγουσι προς αυτόν· Ερχόμεθα και ημείς μετά σου. Εξήλθον και ανέβησαν εις το πλοίον ευθύς, και κατ' εκείνην την νύκτα δεν επίασαν ουδέν.1. Το τελευταίο κεφαλαίο της ζωής του Πέτρου, έλαβε χώρα στη Λίμνη της Γαλιλαίας .Ήταν μάλλον θλιμμένος εξαιτίας των προσωπικών αποτυχιών του. Ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη δουλεία του και στον προηγούμενο τρόπο ζωής του, κάτι που η σάρκα προσπαθεί πάντοτε να κάνει…..
2. Η επιστροφή του στο ψάρεμα επηρέασε άλλους έξι μαθητές που έφυγαν μαζί του. Όσοι ξεφεύγουν από τον Κύριο και επιστρέφουν στις σαρκικές οδούς, παίρνουν πάντοτε και άλλους μαζί τους.
Β. <<Σίμων Ιωνά , αγαπάς με περισσότερο τούτων;>> (εδ.15)
Ιωάν. 21:15
Αφού λοιπόν εγευμάτισαν, λέγει προς τον Σίμωνα Πέτρον ο Ιησούς· Σίμων Ιωνά, αγαπάς με περισσότερον τούτων; Λέγει προς αυτόν· Ναι, Κύριε, συ εξεύρεις ότι σε αγαπώ. Λέγει προς αυτόν· Βόσκε τα αρνία μου.
Ιωάν. 21:15
Αφού λοιπόν εγευμάτισαν, λέγει προς τον Σίμωνα Πέτρον ο Ιησούς· Σίμων Ιωνά, αγαπάς με περισσότερον τούτων; Λέγει προς αυτόν· Ναι, Κύριε, συ εξεύρεις ότι σε αγαπώ. Λέγει προς αυτόν· Βόσκε τα αρνία μου.
1. Ο Πέτρος είδε τον Κύριο στην ακτή, βούτηξε στο νερό και κολύμπησε για να Τον συναντήσει. Τώρα ήταν η ώρα της αντιπαράθεση του με τον Κύριο και ο Ιησούς τον φώναξε με το πραγματικό του όνομα, Σίμων, που σημαίνει <<καλάμι>>.
2. Τρεις φορές ρώτησε τον Πέτρο ο Χριστός, μία για κάθε φορά που ο Πέτρος Τον αρνήθηκε. Ο Κύριος ξέρει τις βαθύτερες σκέψεις και τα κίνητρα μας, γι αυτό, το βλέμμα Του και οι λόγοι Του προς εμάς μπορούν να μας φέρουν σε συντριβή. Ο Πέτρος δεν είχε πουθενά να τρέξει και να κρυφτεί. Έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Χριστό κατά πρόσωπο, παρόλο που τον είχε αρνηθεί. Ο Ιησούς, σαν ανταμοιβή, του έδειξε την αγάπη του και τον αποκατέστησε.
Γ .<<Ακολούθει μοι>> (εδ.18-19)
Ιωάν. 21:18-19
Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, ότε ήσο νεώτερος, εζώννυες σεαυτόν και περιεπάτεις όπου ήθελες· αφού όμως γηράσης, θέλεις εκτείνει τας χείρας σου, και άλλος θέλει σε ζώσει, και θέλει σε φέρει όπου δεν θέλεις. Είπε δε τούτο δεικνύων με ποίον θάνατον μέλλει να δοξάση τον Θεόν. Και τούτο ειπών λέγει προς αυτόν· Ακολούθει μοι.
Ιωάν. 21:18-19
Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, ότε ήσο νεώτερος, εζώννυες σεαυτόν και περιεπάτεις όπου ήθελες· αφού όμως γηράσης, θέλεις εκτείνει τας χείρας σου, και άλλος θέλει σε ζώσει, και θέλει σε φέρει όπου δεν θέλεις. Είπε δε τούτο δεικνύων με ποίον θάνατον μέλλει να δοξάση τον Θεόν. Και τούτο ειπών λέγει προς αυτόν· Ακολούθει μοι.
1. Αυτές ήταν οι πρώτες δύο λέξεις που είχε πει ο Ιησούς στον Πέτρο την πρώτη φορά που τον κάλεσε, στη Λίμνη της Γαλιλαίας, και τώρα του τις ‘έλεγε ξανά. Ο Χριστός προφήτευσε ότι ο Πέτρος θα πέθαινε με σταυρικό θάνατο, κάτι που σύμφωνα με την παράδοση, συνέβη το 64 μΧ.
2. Ο Θεός μας είναι Θεός τη δεύτερης ευκαιρίας! Γνωρίζει τη σάρκα μας, τις αποτυχίες και τις αδυναμίες μας. Επιτρέπει να νιώσουμε την συντριβή και να περάσουμε από τη σταύρωση, έτσι ώστε να μπορεί να μας χρησιμοποιήσει για τη δόξα του…
Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννα Ευαγγέλου Γρίσπου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου