Blogger Widgets




10 Οκτωβρίου 2010

Το χρώμα του δέρματος και η Αγία Γραφή




Πριν από λίγο καιρό ένας αναγνώστης απηύθυνε στη στήλη μας το ακόλουθο ερώτημα: “Η Αγία Γραφή ρητά αναφέρει ότι ο Θεός έκαμε εξ’ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων (Πράξεις 17:26). Πώς αυτό συμβιβάζεται με το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων; Πώς παραδείγματος χάριν υπάρχουν διαφορετικές ομάδες αίματος, διαφορετικό χρώμα δέρματος, διαφορετικό σχήμα ματιών και μύτης;”.

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που ανεβαίνουν στο νου και στην καρδιά κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου και πρέπει και μπορούν να απαντηθούν μέσα από το Λόγο του Θεού αλλά και από τις κατακτήσεις της σημερινής επιστήμης, που έρχεται να επιβεβαιώσει την αλήθεια της Αγίας Γραφής. Βέβαια, στο παρελθόν οι άνθρωποι χωρίς στέρεες βάσεις μέσα στο Λόγο του Θεού αλλά και εξαπατημένοι από την ψευδή επιστήμη κατέληξαν να θεωρούν ολόκληρες ανθρώπινες φυλές σαν “λιγότερο” ανθρώπινες από άλλες πιο “εξελιγμένες”. Έτσι κατέληξαν στο δουλεμπόριο των μαύρων της Αφρικής, στις θηριωδίες του Ναζισμού του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στις σημερινές εκδηλώσεις ρατσισμού σε όλο τον κόσμο.
Με την επικράτηση, το 1859, της ψευτοθεωρίας του Δαρβινισμού και της αποδοχής ότι ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε περισσότερο από το αποτέλεσμα μιας τυφλής διαδικασίας εξέλιξης άνοιξε ο δρόμος για το ρατσισμό και τις συνέπειές του. Ελευθεριάζοντες Θεολόγοι (Liberal theologians) που ήταν αμέσως πρόθυμοι να καπηλευθούν την αλήθεια του Λόγου Θεού μαζί με επιστήμονες, όπως ο Ernst Haeckel ανάπτυξαν περαιτέρω την ανωτέρω άποψη και δυστυχώς μέχρι και σήμερα συνειδητά ή ασυνείδητα η σκέψη των ανθρώπων είναι μολυσμένη από αυτή.
Ο Λόγος όμως του Θεού μας ενημερώνει ότι όλοι οι άνθρωποι προέρχονται από τον Αδάμ, τον οποίον ο Θεός έπλασε από το χώμα της γης (Γένεσις 2:7), και από την Εύα, την οποία ο Θεός έφτιαξε από την πλευρά του Αδάμ (Γένεσις 2:22).
Η κοινή μας όμως αυτή καταγωγή αμφισβητήθηκε, καταπολεμήθηκε και καταπολεμείται από πολλούς, όμως η σύγχρονη επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ορθότητα της Βίβλου. Ένα απλό παράδειγμα είναι και το εξής: Αν κάποιος λευκός χρειάζεται να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς ή νεφρών το κατάλληλο μόσχευμα μπορεί να προέρχεται από ένα μαύρο ή και αντιθέτως!
Μάλιστα η μελέτη του γενετικού υλικού των ανθρώπων έδειξε ότι μεταξύ δύο οποιωνδήποτε ανθρώπων οι διαφορές δεν είναι περισσότερες από 0,2%. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ δύο λευκών ή μεταξύ δύο μαύρων ή μεταξύ ενός λευκού και ενός μαύρου είναι η ίδια και δεν είναι περισσότερη από 0,2%. Οι διαφορές δε στην εξωτερική εμφάνιση υπολογίζονται σε 6% του 0,2%, δηλαδή δεν είναι περισσότερες από 0,012%!
Ας επανέλθουμε όμως στο χρώμα του δέρματος και στις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ομάδων ανθρώπων. Το γεγονός ότι βλέπουμε ανθρώπους με λευκό, καστανό, μαύρο ή κίτρινο δέρμα δεν οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικές χρωστικές αλλά στο ότι υπάρχουν διαφορές στην αναλογία και την κατανομή της βασικής χρωστικής του δέρματος, τη μελανίνη. Η μελανίνη εναποτίθεται στο δέρμα των ανθρώπων και παράγεται από κύτταρα της επιδερμίδας που λέγονται μελανινοκύτταρα. Τι κάνει η μελανίνη; Προστατεύει από τη βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Εάν κάποιος έχει λίγη μελανίνη και ζει σε περιβάλλον με πολύ ήλιο κινδυνεύει από ηλιακά εγκαύματα και από καρκίνο του δέρματος. Πάλι αν κάποιος έχει πολύ μελανίνη και μένει σε περιβάλλον με λίγο ήλιο το σώμα του δυσκολεύεται να συνθέσει βιταμίνη D, (που χρειάζεται την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου για να παραχθεί στο σώμα μας). Έτσι, κινδυνεύει από έλλειψη βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών με αποτέλεσμα να προκαλείται μια πάθηση που λέγεται ραχίτις.
Όπως γνωρίζουμε πλέον σήμερα όλη η πληροφορία για τη δομή και τη λειτουργία του σώματός μας είναι κωδικοποιημένη μέσα στoν πυρήνα των κυττάρων σε μια θαυμαστή και πολύπλοκη “γλώσσα” που είναι το γενετικό μας υλικό, το DNA. Το μόριο του DNA αποτελείται από μικρά τμήματα, τα γονίδια, που φέρνουν τις οδηγίες για την παραγωγή ενζύμων (ένα είδος πρωτεϊνών), στην προκειμένη περίπτωση της μελανίνης. Από πού προέρχονται τα γονίδια; Τα μισά προέρχονται από τον πατέρα (με το σπερματοζωάριο) και τα άλλα μισά από τη μητέρα (με το ωάριο). Τα γονίδια είναι σε ζεύγη, έτσι έχουμε δύο γονίδια που περιέχουν την πληροφορία για την παραγωγή π.χ. της αιμοσφαιρίνης ή στην προκειμένη περίπτωση της μελανίνης. Το ένα προέρχεται από τον πατέρα και το άλλο από τη μητέρα. Αυτό είναι κάτι πολύ σοφό και χρήσιμο, διότι αν κάποιος κληρονομήσει ένα ελαττωματικό γονίδιο από τον ένα γονιό, το πιθανότερο είναι ότι το αντίστοιχό του από τον άλλο γονιό θα είναι φυσιολογικό και έτσι αναπληρώνεται η έλλειψη.
Μετά την απαραίτητη αυτή εισαγωγή, με τη χάρη του Θεού, θα αναπτύξουμε στο επόμενο αφιέρωμά μας τι πραγματικά έγινε ώστε από ένα αρχικό ζευγάρι, όπως ακριβώς μας λέγει ο αψευδής Λόγος του Θεού, να έχουμε τη μεγάλη αυτή ποικιλία που σήμερα βλέπουμε στο κόσμο.


Σήμερα γνωρίζουμε ότι η παραγωγή της μελανίνης ρυθμίζεται από περισσότερα γονίδια αλλά χάριν απλότητας θα θεωρήσουμε ότι ρυθμίζεται από δύο γονίδια Α και Β, με τα αντίστοιχα πιο σιωπηλά γονίδια a και b. Τα μικρά γράμματα στην προκειμένη περίπτωση κωδικοποιούν λίγη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα, ενώ τα μεγάλα γράμματα κωδικοποιούν πολλή ποσότητα μελανίνης στο δέρμα. Έτσι ένας μαύρος θα είναι: AABB ενώ ένας λευκός θα είναι: aabb. Αν συζευχθεί ένας μαύρος με μία λευκή θα γεννηθούν μιγάδες με ενδιάμεσους συνδυασμούς και αποχρώσεις. Π.χ : AaBb. Τι θα γίνει αν συζευχθούν δύο πρόσωπα με τους ενδιάμεσους αυτούς συνδυασμούς; Δηλαδή αν ένας AaBb συζευχθεί μία AaBb; Η απάντηση είναι απλή: Μπορεί να προκύψει ένας οποιοσδήποτε συνδυασμός από AABB (μαύρος) μέχρι aabb (λευκός), και τούτο μέσα σε μία και μόνο γενεά !
Τα παιδιά που γεννιούνται με τύπο ΑΑΒΒ, και που είναι καθαρά μαύρα (με την έννοια ότι δεν έχουν άλλου τύπου απογόνους), δεν έχουν καθόλου γονίδια για ανοικτό χρώμα. Εάν παντρεύονταν μεταξύ τους και μεταναστεύανε σε ένα μέρος όπου οι απόγονοί τους δεν θα μπορούσαν να συζευχθούν με ανθρώπους ανοικτού χρώματος, όλα τα παιδιά τους θα ήταν μαύρα και έτσι θα προέκυπτε μία καθαρά μαύρη γραμμή.
Παρομοίως, παιδιά με τύπο aabb είναι λευκά. Εάν συζευχθούν με άλλους λευκούς και μεταναστεύσουν σε άλλο μέρος όπου οι απόγονοί τους δεν θα μπορούν να παντρευτούν μαύρους, μία καθαρά (με την ίδια πιο πάνω έννοια) λευκή γραμμή θα προκύψει. Θα έχουν χάσει τα γονίδια που θα μπορούσαν να παράγουν μεγάλη ποσότητα μελανίνης.
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΙΝΕ;

Καθώς όλοι οι παράγοντες για το χρώμα του δέρματος ήταν στον Αδάμ και στην Εύα με γονίδια για σκούρο αλλά και ανοικτό χρώμα, ο Αδάμ και η Εύα ήσαν πιθανότατα μεσοκαστανοί. Αυτός είναι γενικά ο πιο κατάλληλος συνδυασμός, σκούρος αρκετά για να προφυλάσσεται από το καρκίνο του δέρματος, ανοικτός αρκετά για να επιτρέπει τη βιοσύνθεση της βιταμίνης D. Ο Νώε και η οικογένειά του ήταν επίσης μεσοκαστανοί. Μετά τον Κατακλυσμό και για τα χρόνια μέχρι τον Πύργο της Βαβέλ, όλοι οι άνθρωποι μίλαγαν μία γλώσσα, ήταν μία πολιτισμική ομάδα και δεν υπήρχαν χωρίσματα ώστε να παντρεύονται μεταξύ τους. Αυτό είχε σαν συνέπεια το χρώμα του δέρματος να κρατιέται μακριά από τα άκρα. Θα εμφανίζονταν ασφαλώς πολύ σκούροι ή πολύ ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι αλλά και αυτοί ήταν ελεύθεροι να συζευχθούν με άλλους περισσότερο ή λιγότερο σκουρόχρωμους από αυτούς και έτσι το μέσο χρώμα παρέμενε το ίδιο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπως κάθε βιολόγος γνωρίζει, δεν μπορεί να προκύψουν σταθερές διαφορές στην εμφάνιση. Για να γίνει αυτό η ομάδα πρέπει να διασπασθεί σε άλλες μικρότερες ομάδες, που να μην μπορούν πλέον να συζευχθούν μεταξύ τους.
Και αυτό ακριβώς είναι που έγινε στη Βαβέλ!. Ο Θεός σύγχυσε τις γλώσσες των ανθρώπων και ξαφνικά ολόκληρες ομάδες ανθρώπων δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις υπόλοιπες. Δημιουργήθηκαν αυτομάτως χωρίσματα μεταξύ τους. Πώς μπορείς να συζευχθείς με κάποιον με τον οποίο δεν μπορείς να μιλήσεις; Οι ομάδες μετακινήθηκαν ή αναγκάσθηκαν να μετακινηθούν μακριά η μια από την άλλη. Καθώς έφευγαν από τη Βαβέλ συνάντησαν διαφορετικά κλίματα. Ας δούμε τι συνέβη σε αυτούς που κινήθηκαν προς τα βόρεια ψυχρά κλίματα. Τα σκουρόχρωμα μέλη αυτών των ομάδων δεν παρήγαγαν αρκετή ποσότητα βιταμίνης D και οι απόγονοί τους θα ήταν λιγότερο υγιείς από τους ανοιχτόχρωμους και θα είχαν λιγότερα παιδιά. Σε λίγο καιρό οι ανοιχτόχρωμοι επικράτησαν. Κατά τον ίδιο τρόπο τα ανοιχτόχρωμα μέλη των ομάδων που μετακινήθηκαν σε τροπικές περιοχές εύκολα προσβάλλονταν από καρκίνο του δέρματος με αποτέλεσμα να επιβιώνουν και να επικρατούν οι σκουρόχρωμοι. Σε λίγες μόνο γενεές δημιουργήθηκαν ομάδες (φυλές) “καθαρά” σκουρόχρωμες (μαύροι) και ανοιχτόχρωμες (λευκοί).
Το ίδιο με το χρώμα του δέρματος συνέβη και με τα άλλα χαρακτηριστικά και έτσι προέκυψαν οι διάφορες «φυλές», που βλέπουμε σήμερα.
Βλέπουμε ακόμη μια φορά, πως η Μόνη Αλήθεια είναι ο Λόγος του Θεού. Δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι ενώπιον του Θεού. Ο Λόγος του Θεού και η σημερινή επιστήμη δίνουν τελειωτική και αποστομωτική απάντηση στο ρατσισμό. Όλοι μας, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός μας είμαστε μέλη του «πρώτου ανθρώπου Αδάμ» και αμαρτωλοί ενώπιον του Θεού. Επίσης όμως, όλοι μας καλούμαστε και, αν θέλουμε, μπορούμε να γίνουμε μέλη του «έσχατου Αδάμ», του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. (Α’ Κορινθίους 15:45). Η πρόσκληση έχει δοθεί, η εκλογή και η ευθύνη είναι δική μας.
πηγη. φρουρός

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΑΗΔΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε ‘δω πέρα
τη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΠΑΔΕΣ;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Το κάνεις να φαίνεται τόσο επιστημονικό για παραμυθάκι.

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη