Blogger Widgets




21 Αυγούστου 2010

Ιωσήφ. Η ώρα της συγχώρησης.

Αγαπητοί, μη εκδικείται τον εαυτό σας· αλλά, δώστε τόπο στην οργή· επειδή, είναι γραμμένο: "Σε μένα ανήκει η εκδίκηση· εγώ θα κάνω ανταπόδοση, λέει ο Κύριος". Ρωμ. 12: 19


Συγκλονιστικές οι στιγμές της αποκάλυψης του Ιωσήφ, πανίσχυρου πλέον κυβερνήτη της Αιγύπτου, στους αδελφούς του.

Αδύναμοι και στερημένοι από την πείνα πού μάστιζε τον τόπο τους σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια, έρχονται στην Αίγυπτο για ν’ αγοράσουν σιτάρι και άλλα τρόφιμα.
Εκεί συναντούν τον κυβερνήτη και προσκυνούν.

Με τίποτα όμως δεν περνά απ’ το μυαλό τους ότι αυτός πού προσκυνούν είναι το μικρό παιδί πού με τόση σκληρότητα είχαν σκεφθεί να εγκαταλείψουν στο ξεροπήγαδο και τελικά πούλησαν δούλο σε διερχόμενους εμπόρους.

Αυτά πού ακολουθούν στη Βιβλική διήγηση επαληθεύουν με θαυμαστή ακρίβεια όσα ο Θεός είχε φανερώσει μέσα από τα όνειρα του 17χρονου Ιωσήφ.

Όλα μπορεί να παρέλθουν και να σαλευθούν, «Ο λόγος όμως του Θεού ημών μένει εις τον αιώνα». (Ησαΐας 40:8).
Παράδειγμα για όλους μας η συμπεριφορά του Ιωσήφ καθώς τα αδέλφια του με συντριβή παρακαλούν για συγχώρεση.

Όχι μόνο δεν επιτρέπει αισθήματα αγανάκτησης και εκδίκησης να ανεβούν στην καρδιά του, αλλά δίνει την ευκαιρία στο Θεό να τον χρησιμοποιήσει σαν όργανο ευλογίας και σωτηρίας για τις οικογένειες του πατέρα του και των αδελφών του.
Η στάση του αυτή οφείλεται:
Στην ταπείνωση και υπακοή του στον Κύριο.
Στην αναγνώρισή του πώς ό,τι καλό είχε συμβεί στη ζωή του, οφείλονταν στην θαυμαστή δύναμη και πρόνοια του Θεού να μεταστρέφει την κακή βουλή των εχθρών του σε ευλογία.
Στην πεποίθησή του ότι μόνο ο Κύριος είναι αρμόδιος να κρίνει και να τιμωρεί. «μήπως αντί Θεού είμαι εγώ;»


Όταν η αγάπη του Θεού πλημμυρίζει την καρδιά μας τότε η συγχώρεση συνοδεύεται με ευεργεσία. «Τώρα λοιπόν μη φοβείσθε. Εγώ θέλω θρέψει εσάς και τας οικογενείας σας. Καί παρηγόρησεν αυτούς».

Και βλέποντας οι αδελφοί του Ιωσήφ οτι ο πατέρας τους πέθανε, είπαν: Ίσως ο Ιωσήφ μας κρατήσει κακία, και μας ανταποδώσει με αυστηρότητα, όλα τα κακά, όσα πράξαμε σ' αυτόν.

Και διαμήνυσαν στον Ιωσήφ, λέγοντας: Ο πατέρας σου πρόσταξε, πριν πεθάνει, λέγοντας: Έτσι να πείτε στον Ιωσήφ: Να συγχωρήσεις, παρακαλώ, την αδικία των αδελφών σου, και την αμαρτία τους· επειδή, σου έκαναν κακό· τώρα, λοιπόν, να συγχωρήσεις, παρακαλούμε, την αδικία των δούλων του Θεού του πατέρα σου.

Και ο Ιωσήφ έκλαψε όταν του μίλησαν. Πήγαν μάλιστα και οι αδελφοί του, και αφού έπεσαν μπροστά του, είπαν: Να, εμείς είμαστε δούλοι σου.
Και ο Ιωσήφ τους είπε: Μη φοβάστε·
μήπως αντί του Θεού είμαι εγώ; Εσείς θελήσατε κακό εναντίον μου· ο Θεός, όμως, θέλησε να το μετατρέψει σε καλό, για να γίνει όπως σήμερα, ώστε να σώσει τη ζωή πολλού λαού· τώρα, λοιπόν, μη φοβάστε· εγώ θα θρέψω εσάς, και τις οικογένειές σας. Και τους παρηγόρησε, και τους μίλησε σύμφωνα με την καρδιά τους. Γένεση 50:15-22

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη