Blogger Widgets




3 Μαρτίου 2016

Καρναβάλι - Και τί λένε οι Πατέρες.....

Ιστορικό: Απόκριες και Καρναβάλι σημαίνουν «αποχή από το κρέας» από το λατινικό «Carne»=κρέας και «vale»= απέχω. 
To ίδιο η  λέξη «αποκριά» = από+κρέω.   Είναι καθαρά ειδωλολατρική γιορτή από τα αρχαία Διονύσια και Κρόνια (της Ρώμης). 
Έτσι βλέπουμε στην ιστορία σε όλα τα ειδωλολατρικά έθνη, που δεν λάτρευαν τον αληθινό Θεό, στις τελετές τους να μεταμφιέζονται και να παραδίδονται, σε κάθε είδους αναίσχυντες πράξεις (μέθη, όργια κ.λπ.). 
Στους χριστιανικούς χρόνους η Εκκλησία προσπάθησε να απαγορεύσει τη μεταβολή της
εξωτερικής εμφάνισης με μάσκες, δέρματα ζώων κλπ, ως κατάλοιπο παγανιστικό.
Άλλη εκδοχή: Καρναβάλι= από το «Carne+Βάαλ», δηλαδή το κρέας του Βάαλ, που ήταν θεότητα και αναφέρεται και στην Π. Διαθήκη. Αντιπροσωπεύει τον Σατανά. 
Το φαγητό του είναι οι σαρκικοί άνθρωποι της αμαρτίας. 
Παρά τη σχετική απαγόρευση του Μ. Κωνσταντίνου, οι Βυζαντινοί εξακολούθησαν να γιορτάζουν καρναβάλια!  
Από πληροφορίες γνωρίζουμε ότι μέχρι τον 12ο αιώνα μετεμφιέζοντο από έλλειψη σωστής διαφώτισης ακόμη και ιερείς...
Η περίοδος της «Αποκριάς» διαρκεί 3 εβδομάδες και λέγεται «ΤΡΙΩΔΙΟ»= Τρεις Ωδές"
ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Αρχίζει από την Κυριακή του <<Τελώνη και του Φαρισαίου>> που λέγεται και «προφωνή-προφωνέσιμη». Δηλαδή διαλαλούσαν για την έναρξη της εορτής
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Αρχίζει από την Κυριακή <<του Ασώτου>> και λέγεται «αμολυτή» και «κρεατινή» γιατί τρώνε κρέας και ειδικά την «τσικνοπέμπτη», που γίνονται γλέντια, χοροί, άσεμνα τραγούδια κλπ.
ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Αρχίζει από την Κυριακή της απόκρεω και τη λένε «τυρινή», γιατί έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μετά από τις 3 εβδομάδες, αρχίζει η «Σαρακοστή» που τελειώνει το Πάσχα.. Στην περίοδο της αποκριάς υπάρχει γλέντι «ξέφρενο» (χωρίς φρένες).
Οι εκδηλώσεις τελειώνουν την «Κυριακή της Τυρινής» με την παρέλαση πολλών αρμάτων, προς τιμήν του «Βασιλιά Καρνάβαλου», που συνήθως εικονίζεται ο Βάκχος, δηλαδή ο Διόνυσος που σημαίνει: «ο φέρων την αμαρτία στον κόσμο».
Οι  χριστιανοί ξέρουμε ότι ο Ιησούς είναι «ο αίρων την αμαρτία» Στο τέλος της γιορτής καίνε τον Καρνάβαλο.
Την περίοδο αυτή υπάρχει χορός και η Μεταμφίεση με μάσκες που απεικονίζουν μάγους, σκελετούς, διάφορες σατανικές μορφές, ή προσωπικότητες, κ.λ.π. Γι’ αυτό λέγονται ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ, λέξη που τη χρησιμοποιούμε για ανθρώπους με δύο πρόσωπα κ.α.
Επίσης ντύνονται Γέροι, Κουδουνάτοι, Γενίτσαροι (παραφθορά του «Διόνυσος» που ήταν ο Βάκχος, ο θεός του κρασιού και αντιπροσωπεύει τον Διάβολο στην π.Χ. εποχή), κ.α. Όσοι συμμετέχουν ξεχνούν τους ηθικούς κανόνες και επιτρέπονται τα πάντα..........
Τι λέει ο Λόγος του Θεού :
Το Ευαγγέλιο ορίζει να αποφεύγουμε τις βωμολοχίες, τις ανήθικες πράξεις (πορνεία, μοιχεία, ασέλγεια κλπ), τις μέθες, την ειδωλολατρεία, τις άσεμνες διασκεδάσεις και γενικά τις επιθυμίες της  σάρκας, για να μην χάσουμε τη Βασιλεία του Θεού (Γαλάτας 5 :19-21)
Γαλ. 5:19-21 
Φανερά είναι, άλλωστε, τα έργα της παλιάς φύσης του ανθρώπου, τα οποία είναι: μοιχεία, πορνεία, ηθική εξαχρείωση,  ακολασία,
 ειδωλολατρία, χρήση ναρκωτικών, έχθρες, φιλονικίες, ζηλοτυπίες, θυμοί, φατριασμοί, διχοστασίες, σχίσματα,
 φθόνοι, φόνοι, μεθύσια, ασωτίες και τα παρόμοια μ' αυτά, για τα οποία σας προειδοποιώ, όπως κι άλλοτε σας προειδοποίησα, ότι αυτοί που κάνουν τέτοια πράγματα, δεν πρόκειται να κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού.
Μας προειδοποιεί λοιπόν.  
«Μην πλανάσθε, ο Θεός δεν εμπαίζεται γιατί εκείνο που θα σπείρει ο άνθρωπος  αυτό και θα θερίσει. Αν σπείρει στη σάρκα του (αμαρτωλές επιθυμίες του), θα θερίσει όλεθρο…»(Γαλ. 6:7,8).
Κάτι σημαντικό!! 
Ο Κανόνας 62 της Πενθέκτης Οικουμ. Συνόδου(692μ.Χ.) καταδικάζει τις μεταμφιέσεις, μάσκες, χορούς, αστεϊσμούς που γίνονται στο Καρναβάλι και αναφέρονται στον βδελυκτό Διόνυσο και όσοι συμμετέχουν Κληρικοί καθαιρούνται και οι Λαϊκοί αφορίζονται (Ιερό Πηδάλιο σελ.226, 227).
 Μέ λίγα λόγια αγαπητοί μου, με αυτόν τον κανόνα, όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο καρναβάλι, είναι αφορισμένοι........
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος επισημαίνει: «…ολόκληρες πόλεις μεταβάλλονται σε πορνεία στην περίοδο της Αποκριάς. Σε λίγο η Ελλάδα, θα μεταβληθεί σε απέραντο πορνείο…».
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, μεταξύ των άλλων αναφέρει: «…πανηγυρίζει η ασέλγεια, εορτάζει η ακολασία, ευφραίνεται η μέθη, αγάλλεται η ασωτεία…».
Καθηγητές Πανεπιστημίων και Θεολόγοι συνεχώς γράφουν για Καρναβαλικές Αθλιότητες, για διαστάσεις Λοιμικής Νόσου, για Καρναβαλισμό και Ειδωλολατρεία κ.α. 
Επισημαίνουν την πορνεία, μοιχεία και κάθε είδους ανηθικότητα που κάνουν οι Μασκαράδες πράγματα που δεν θα μπορούσαν να σκεφθούν καν χωρίς τη μάσκα… ότι την περίοδο αυτή έχουμε στατιστικά τις περισσότερες εκτρώσεις (φόνους) κ.α.
Κι’ εμείς προσθέτουμε : Ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία, αλλά τρόπος ζωής με οδηγό τον ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ για κάθε συνειδητό Χριστιανό, γι’ αυτό όλοι βλέπουμε ότι ο «θερισμός» στη Χώρα μας είναι πολύ μεγάλος….....
Τον περασμένο χρόνο (μας) άλλαξαν πολλά, μήπως πρέπει φέτος ν’ αλλάξουμε εμείς?
Επομένως  ας κάνουμε πράξη τα σοφά λόγια του Μεγάλου Δασκάλου του Έθνους μας Αδαμ. Κοραή,        «ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ»
Συντάχθηκε απο  Γιώργο Ζαχαράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη