Blogger Widgets




15 Δεκεμβρίου 2013

Πως να είστε δυνατοί

«Συ λοιπόν, τέκνον μου, ενδυναμού διά της χάριτος της εν Χριστώ Ιησού» (Β Τιμ. 2/1)                            Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν τα πάντα καταρρέουν, λέει ο απόστολος Παύλος, είναι να ενισχυθούμε οι ίδιοι με τη Χάρη που υπάρχει μέσα στο Χριστό. Αυτή είναι η βασική αρχή προκειμένου να μπορέσει κανείς να βοηθήσει κάποιον άλλο. 

Η απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουμε κάτι σε άλλον είναι να το έχουμε πρώτα λάβει εμείς. Η εγκεφαλική γνώση δεν έχει καμία αξία. Αν απλά και μόνο περάσουμε στον άλλο τη γνώση μιας αλήθειας—όπως για παράδειγμα αν του μάθουμε διάφορα χριστιανικά πιστεύω—δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτε για να τον βοηθήσουμε.
 Μόνο αν οι άνθρωποι δουν ότι αυτή η αλήθεια μάς έχει αλλάξει εμάς τους ίδιους και μας έχει κάνει διαφορετικούς απ’ ό,τι ήμασταν πριν, ότι μιλάμε από την πείρα μας για το πώς η αλήθεια στην οποία πιστεύουμε μας έκανε άλλους ανθρώπους, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε κάποιον άλλο να σταθεί όρθιος την ώρα της κρίσης. 
Η συμβουλή του αποστόλου Παύλου λοιπόν είναι η εξής: αν θέλετε να βοηθήσετε άλλους, αρχίστε απ’ τον εαυτό σας.

Εκείνο το οποίο μας ισχυροποιεί είναι η Χάρη. 
Το περίεργο της Χάρης είναι ότι δεν είναι διαθέσιμη στους δυνατούς! Γι’ αυτό κι εμείς ορισμένες φορές δεν μπορούμε να τη λάβουμε. Στη σημερινή εποχή βομβαρδιζόμαστε διαρκώς από κάθε είδους προπαγάνδα για το πώς να γίνουμε δυνατοί αναπτύσσοντας την άλφα ή τη βήτα ιδιότητα της ύπαρξής μας, καταφεύγοντας σε κάποια κρυμμένη μέσα μας δύναμη ή σε κάποια «ρεζέρβα» της προσωπικότητάς μας ή ακόμα και να διεκδικήσουμε κάποιο μέχρι τώρα παραγκωνισμένο δικαίωμά μας.
 Όταν όμως πιστεύουμε στο Λόγο του Θεού, αυτές οι διδασκαλίες δεν οδηγούν παρά στο να μας κάνουν να παραμένουμε στην αδυναμία, κάτι που τελικά συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Μόνο η Χάρη του Θεού είναι αρκετά δυνατή ώστε να μπορεί να υπερνικήσει τις πιέσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στο μετά την Πτώση κόσμο. 
Για να μπορέσει όμως κανείς να λάβει τη Χάρη του Θεού, είναι απαραίτητο να παραδεχτεί ότι είναι τόσο αδύναμος που δεν έχει από πού αλλού να κρατηθεί.

Πολλοί πιστοί χριστιανοί σήμερα δεν τα καταφέρνουν να μένουν δυνατοί και να τα βγάζουν πέρα με τις πιέσεις του κόσμου, παρόλο που η μαρτυρία τους είναι πολύ καλή για το ότι θα ακολουθήσουν το Χριστό και θα παραμείνουν αμετάθετοι απ’ αυτή τους τη θέση. 
Τη στιγμή της κρίσης όμως λυγίζουν την ίδια σχεδόν στιγμή πέφτουν κατακόρυφα.
 Έχουν πιστέψει το κοσμικό ψέμα ότι, αν το θελήσουν βαθιά μέσα τους, αν με τη θέληση και την προσπάθειά τους ενεργοποιήσουν τα ανεκτίμητα φυσικά τους χαρίσματα ή αν αναπτύξουν κάποια δύναμη που να τους επιτρέψει να ισοπεδώσουν τα δικαιώματα των άλλων προκειμένου να υπερισχύσουν τα δικά τους, τότε μπορούν να νικήσουν. 
Η συμβουλή του αποστόλου Παύλου όμως είναι ότι, για να γίνει κανείς δυνατός, πρέπει να ανακαλύψει «τη Χάρη του Θεού που βρίσκεται μέσα στον Ιησού Χριστό». 
Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν τη δική μας αδυναμία κι ας δεχτούμε την υπόσχεση του Θεού να εργαστεί μαζί μας και μέσ’ από μας στην αδυναμία μας, ώστε να γίνουμε πραγματικά δυνατοί. 
Αυτός είναι ο δρόμος.

Οι πιστοί χριστιανοί θα πρέπει να μάθουν να λένε διαρκώς: «Δεν μπορώ να ανταποκριθώ σ’ αυτή την απαίτηση, δεν μπορώ να κάνω εκείνο που μου ζητούν να κάνω. Εκείνος όμως μπορεί, γι’ αυτό μπορώ κι εγώ».  
Ενεργήστε με την πεποίθηση ότι ο Θεός είναι μέσα σας και Εκείνος θα σας ικανώσει να κάνετε αυτό που αλλιώς δεν έχετε τη δύναμη να κάνετε. Αυτός είναι ο αυθεντικός χριστιανισμός. Είναι υπερβατικός. Η φυσική δύναμη είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του. 
Όταν το μάθουμε καλά αυτό, τότε μπορούμε να είμαστε «δυνατοί» μέσ’ από τη Χάρη που βρίσκεται στον Ιησού Χριστό.


Κύριε, ομολογώ την αδυναμία μου. Σου ζητώ να με γεμίσεις με τη δική Σου δύναμη για ν’ αντιμετωπίσω τα όσα Εσύ έχεις βάλει στο δρόμο μου.
  του Ray Stedman  σε μετάφραση Γιούλικας Κ. Masry

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη