Blogger Widgets
8 Δεκεμβρίου 2013

Η σχολή της υπακοής 9 Ο μαθητής


Είδαμε, πως ο Κύριός μας διδάσκει την υπακοή, φανερώνοντας το μυστικό, πώς την έμαθε Εκείνος, σε αδιάκοπη εξάρτηση από τον Πατέρα δηλαδή. Είδαμε, πως μας διδάσκει Εκείνος να χρησιμοποιούμε το άγιο βιβλίο όπως το χρησιμοποιούσε Εκείνος: ως θεία αποκάλυψη όλων, όσα ο Θεός προόρισε για μας, να τα ερμηνεύουμε και να τα εκτελούμε με το Άγιο Πνεύμα.
Εάν παρατηρήσουμε τη θέση την οποία έχει ο πιστός ως μαθητής σ’ αυτή τη σχολή της υπακοής, θα κατανοήσουμε καλύτερα, τί ζητά ο Χριστός,  για να εκτελέσει το έργο Του μέσα μας. Στον πιστό μαθητή υπάρχουν διάφορα πράγματα, τα οποία αφορούν τα αισθήματά του απέναντι σ’ έναν αγαπητό δάσκαλο. Υποτάσσεται πλήρως στον οδηγό του. Τον εμπιστεύεται απόλυτα. Δίνει όσο χρόνο και προσοχή απαιτεί Εκείνος.
Εάν αναγνωρίσουμε και συμφωνήσουμε, ότι ο Ιησούς Χριστός έχει δικαίωμα πάνω σε όλα αυτά, τότε θα γνωρίσουμε, πόσο θαυμάσια μπορεί Εκείνος να μας διδάξει την υπακοή σαν τη δική Του.
1) Ο αληθινός μαθητήςας πούμε ενός μεγάλου μουσικού ή καλλιτέχνη – υποτάσσεται ειλικρινά κι ανεπιφύλακτα στο δάσκαλό του.
Κατά την εξάσκηση με τις νότες στη μουσική ή την ανάμειξη των χρωμάτων, με αργή και υπομονετική μελέτη των βασικών αρχών της τέχνης του γνωρίζει, ότι είναι σοφό να υπακούσει απλά και απόλυτα. Ο Χριστός ζητά αυτή την ειλικρινή παράδοση στην καθοδήγησή Του, αυτή τη σιωπηλή υποταγή στην εξουσία Του. Ερχόμαστε προς Αυτόν με την παράκληση να μας διδάξει την ξεχασμένη τέχνη της υπακοής απέναντι στον Θεό, όπως την εξάσκησε Εκείνος. Μας ρωτάει, αν είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε το τίμημα. Το τίμημα είναι η πλήρης και απόλυτη αυταπάρνηση! Είναι η παράδοση του θελήματος και της ζωής μέχρι θανάτου! Είναι η ετοιμότητα για όλα όσα πει Εκείνος!
Ο μοναδικός δρόμος για την εκμάθηση μιας τέχνης είναι η εξάσκηση. Ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε την υπακοή του Χριστού είναι να παραδώσουμε το θέλημά μας σ’ Αυτόν και να καταστήσουμε μοναδική επιθυμία και ενθουσιασμό της καρδιάς μας την εκτέλεση του θελήματός Του. Μόνο με την προθυμία απεριόριστης υπακοής, μόνο με την είσοδο σ’ αυτήν την τάξη της σχολής του Χριστού είναι δυνατό να προοδεύσουμε.
2) Ο αληθινός μαθητής ενός μεγάλου καλλιτέχνη θεωρεί εύκολο να δείξει αυτή την υποταγμένη υπακοή, απλά επειδή τον εμπιστεύεται. Ευχαρίστως θυσιάζει τη δική του σοφία και θέληση, για να τον καθοδηγήσει κάποιος ανώτερος.
Εμείς χρειαζόμαστε αυτή την εμπιστοσύνη στον Κύριό μας Ιησού. Εκείνος ήρθε από τον ουρανό να μάθει την υπακοή, για να είναι ικανός να τη διδάξει καλά. Η υπακοή Του είναι το θησαυροφυλάκιο, από το οποίο προέρχεται η χάρις του Θεού για την υπακοή μας στο παρόν. Με τη θεία αγάπη και την τέλεια ανθρώπινη συμπόνοια Του, με τη θεία εξουσία Του πάνω στην καρδιά και τη ζωή μας προσελκύει, αξίζει και κερδίζει την εμπιστοσύνη μας. Αυτό συμβαίνει μέσω της δύναμης προσωπικού θαυμασμού και συμπάθειας προς Αυτόν, μέσω της εξουσίας της θείας αγάπης, η οποία πραγματικά εκχύθηκε δια του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά μας και αφυπνίζει μέσα μας αγάπη ως απάντηση, για να προκληθεί η εμπιστοσύνη μας και να μεταδοθεί το μυστικό επιτυχίας στη σχολή Του. Όσο απεριόριστα Τον εμπιστευθήκαμε ως Σωτήρα μας, ο Οποίος πλήρωσε για την ανυπακοή μας, τόσο ας Τον εμπιστευθούμε ως Διδάσκαλο, για να μας βγάλλει απ’ αυτή την ανυπακοή. Μια καρδιά, η οποία πιστεύει υπερβολικά στην εξουσία και επιτυχία Του ως Διδασκάλου, θα μπορέσει μ’ αυτή τη χαρά της πίστης εύκολα να υπακούσει. Η παρουσία του Χριστού ολόκληρη την ημέρα θα είναι το μυστικό αληθινής υπακοής.
3) Ο μαθητής επικεντρώνει στο δάσκαλό του την προσοχή και επιμέλεια, όπως εκείνος τη ζητά. Ο δάσκαλος ορίζει, πόσος χρόνος πρέπει ν’ αφιερωθεί για προσωπική ασχολία και μάθημα.
Η υπακοή απέναντι στον Θεό είναι μια ουράνια τέχνη, η οποία είναι τόσο ξένη για τη φύση μας, ώστε δεν είναι παράδοξο, εάν δεν έχουμε άμεση επιτυχία. Έτσι δεν χρειάζεται ν’ απορούμε, εάν χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο στα πόδια του Διδασκάλου με συλλογισμό, περισσότερη προσευχή και αναμονή, με εξάρτηση και αυτοθυσία, περισσότερο απ’ όσο είναι πρόθυμοι οι περισσότεροι. Ας τα δώσουμε όμως.
Εν Χριστώ Ιησού η ουράνια υπακοή έγινε πάλι επίγεια. Η υπακοή έγινε δικαίωμα γέννησης και πνοή ζωής. Ας προσκολλώμαστε σ’ Αυτόν, ας εμπιστευόμαστε και ας χειριζόμαστε τη σταθερή παρουσία Του. Με τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος ως Λυτρωτής μας έμαθε την υπακοή, με τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος ως Διδάσκαλός μας διδάσκει την υπακοή, με Αυτόν μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή υπακοής.
Ας παρακαλούμε τον Θεό να μας δείξει, πώς ο Χριστός και η υπακοή Του γίνονται πραγματικά ζωή μας ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα μας καταστήσει μαθητές, οι οποίοι παραχωρούν όλη τη καρδιά και όλο το χρόνο τους σ’ Αυτόν. Εκείνος επίσης θα μας διδάξει να τηρούμε τις εντολές Του και να παραμένουμε στην αγάπη Του, καθώς Εκείνος τήρησε τις εντολές του Πατρός Του και παρέμεινε στην αγάπη Του. 
Συνεχίζεται… A. Murray Μετ.: Ιωνάς Ζάϊντελ για τα Xristianikanea.gr
Δημοσίευση σχολίου
Η δύναμη Του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ιστορία
Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη

Ξύπνα εκκλησία και αγρύπνησε στην προσευχή!