Blogger Widgets




3 Αυγούστου 2013

Βουντού : Μαυρη μαγεία ή Θρησκεία ; (VIDEO)



Το βουντού είναι μια μυστικιστική θρησκεία η οποία σήμερα ασκείται κυρίως στην Αϊτή (χώρα της καραϊβικής στην Αμερική). Οι ιερείς και οι πιστοί αυτής της θρησκείας ονομάζονται «υπηρέτες των πνευμάτων» (vodouists) και πιστεύουν σε έναν μακρινό και άγνωστο δημιουργό θεό, τον "Μποντίε" (Bondyè). Η θρησκεία του βουντού πιστευει επίσης και στην υπαρξη πνευμάτων τα οποία είναι υπεύθυνα για μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής. Μητέρα της θρησκείας του Βουντού είναι η αφρική. Ωστόσο τι πραγματικά είναι το Βουντού ;

Είναι "μαύρη μαγεία", που έχει σαν σκοπό να στρέψει τον σατανά και τα δαιμονικά πνεύματα εναντίον κάποιου θύματος ή είναι (για κάποιους) απλά μια θρησκεία ; Τι ρόλο έχει παιξει το Χόλιγουντ στην αρνητική εικόνα που έχει επικρατήσει στις μέρες μας, για το "βουντού" ; Μάθετε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομερειες για την μαγεία Βουντού που όλοι μας φοβόμαστε και κατα κάποιον τρόπο πιστεύουμε.
Δείτε το BINTEO

Όλα ξεκίνησαν κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας και συγκεκριµένα κατά το 16ο αιώνα, (1500), όταν Ισπανοί και Γάλλοι αποικιοκράτες άρχισαν να µεταφέρουν σκλάβους από το Μπενίν της Αφρικής, -που θεωρείται η πατρίδα του "βουντού"-, στις δυτικές Ινδίες και τη σηµερινή καραϊβική (πιο συγκεκριμένα στην Αϊτή, μια χώρα που τότε βρισκοταν υπο τον ελεγχο των αποικιοκρατων). Οι άνθρωποι αυτοί (οι σκλάβοι), υποχρεώνονταν να ασπαστούν τη θρησκεία των δουλεµπόρων τους δηλαδή τον χριστιανισμό και να απεµπολήσουν τις παραδόσεις τους. Εκείνοι φυσικά δεν ήθελαν να αφήσουν πίσω τις δοξασίες τους. Έτσι, προέκυψε µια "µίξη" κοσµοθεάσεων που προέρχονταν από τις δυτικές και κεντρικές χώρες τις άφρικής και των «πιστεύω» της ρωµαιοκαθολικής εκκλησίας που επέβαλαν οι δουλεμπόροι. Ωστόσο, πααρά τις πιέσεις των Ισπανών και των Γάλλων, οι σκλάβοι απο την αφρική δεν απεµπόλησαν ποτέ τη θρησκεία των αφρικανών προγόνων τους, ακόµα και κατά τις περιόδους που οι σχετικές τελετές τιµωρούνταν µέχρι και µε θάνατο.


Οι δοξασίες
To "Βουντού", συνδέεται συχνά µε τη "µαύρη µαγεία" και το "σατανισµό", δηλαδή την μαγεία που χρησιμοποιείται απο κάποιους, για να κάνουν κακό σε κάποιον άνθρωπο. Κάπου εκεί µπερδεύονται και οι αναφορές για δοξασίες µε ζόµπι, µοχθηρούς ιερείς και µάγους, ανθρωποθυσίες και άλλα παρόµοια. Επιπλέον, το Βουντού έχει στιγµατιστεί και από ένα µύθο που θέλει τους πιστούς του να έχουν συνάψει, κατά τα χρόνια της αποικιοκρατίας, συµφωνία µε το διάβολο προκειµένου να τους βοηθήσει να απελευθερωθούν από τους κατακτητές δουλεµπόρους. Σύµφωνα µε τους πιστούς του Βουντού, όλα αυτά δεν έχουν καµία σχέση µε την πραγµατικότητα. Οσο για την κλασική εικόνα µε τα "κουκλάκια" που τρυπιούνται µε καρφίτσες, µεταδίδοντας µε µαγικό τρόπο τον πόνο στο άτοµο που αναπαριστούν, δεν έχει καµία σχέση.
Πιο συγκεκριμένα, η προέλευση της τεχνικής αυτής, δηλαδή της χρησιμοποίησης απο έναν ιερέα βουντού μιας κούκλας με καρφίτσες για να κάνει κακό σε κάποιον άνθρωπο, δεν είναι σαφής και ουσιαστικά αποτελεί λαϊκό µύθο. Παρόµοιες πρακτικές όµως συναντώνται σε µορφές του Βουντού στην κεντρική και δυτική αφρική. Το πιθανότερο είναι πως "το χεράκι του" για αυτόν τον μύθο τον έχει βάλει για άλλη µια φορά και το Χόλιγουντ, µέσω των ταινιών στις οποίες και εµφανίζεται ο «σκοτεινός» ρόλος του Βουντού. Ο«κακός» ή οι κακοί της υπόθεσης χρησιµοποιούν το Βουντού για να εξοντώσουν τους καλούς, αλλά πάντα οι τελευταίοι είναι εκείνοι που επικρατούν.

Ειναι τελικά θρησκεία ή Μαγεία

Παρά τις φιλότιµες προσπάθειες της δύσης να προσδώσει στις τελετές έναν καταχθόνιο χαρακτήρα και ανεξάρτητα από το αν το ασπάζεται κανείς ή όχι, η πραγµατικότητα είναι πως το Βουντού παραµένει στις µέρες µας µια αυθύπαρκτη θρησκεία, η οποία αριθµεί περισσότερους από 40 εκατοµµύρια πιστούς σε όλο τον κόσµο. Η ονοµασία προέρχεται από τον όρο Vodou ή Vodu, που σηµαίνει "θείο πλάσµα" ή "πνεύµα". Το Βουντού είναι µια µονοθεϊστική θρησκεία µε υπέρτατο θεό τον Μποντιέ (Bondye), ενώ υπάρχει και ένα πάνθεον πνευµάτων που ονοµάζονται Λόα(Lwa) και αντιπροσωπεύουν δυνάµειςτων κύριων στοιχείων του Σύµπαντος,δυαδικές αντιθετικές δυνάµεις, όπως το καλό και το κακό, και τους νεκρούς.

Το βασικό στοιχείο είναι η θεραπεία των ανθρώπων από διάφορες αρρώστιες, κατά την οποία, εκτός από την επίκληση των πνευµάτων, γίνεται χρήση ακόµα και δυτικών µεθόδων θεραπευτικής αγωγής. Επίσης, βασικά χαρακτηριστικά της θρησκείας είναι ο σεβασµός των νεκρών και η προστασία των πιστών από τη µαύρη µαγεία. Οι τελετές Βουντού πραγµατοποιούνταν µε πλήρη µυστικότητα µακριά από τα βλέµµατα των αποικιοκρατών, οι οποίοι θεωρούσαν τέτοιου είδους δραστηριότητες παγανιστικές και τιµωρούσαν αυστηρά όποιον επιδιδόταν σε αυτές. Οι ιερείς βουντού ανήκουν και στα δύο φύλα. Οι άνδρες ονοµάζονται "χουνγκά" και οι γυναίκες "µάµπο". Στα καθήκοντά τους συµπεριλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, οι θεραπείες, η πραγµατοποίηση τελετών, η µύηση νέων ιερέων, η πρόβλεψη του µέλλοντος, η ερµηνεία των ονείρων και η δηµιουργία «φίλτρων».

Οι τελετές γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και κοινά τους χαρακτηριστικά είναι η µουσική µε κρουστά,κυρίως τύµπανα, ο ξέφρενος χορός και η θυσία ζώων. Aπό το 1815 ως το 1850,οι τελετές Βουντού επιτρέπονταν ελεύθερα. Από το 1860 ως το 1945 έγιναν προσπάθειες καταστολής και εξάλειψης της θρησκείας από τη Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία, χωρίς όµως αποτέλεσµα.

Επίλογος

Το βουντού Κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 πέρασε απο την Αϊτή στις ΗΠΑ, µέσω των µεταναστών που έφευγαν εξαιτίας του αυταρχικού καθεστώτος που υπήρχε στην Αϊτή, αποκτώντας και εκείπιστούς, µε γνωστότερο το παρακλάδι της Λουιζιάνα. Απο τις ΗΠΑ εγινε παγκοσμίως γνωστό κυρίως μεσω του Χόλιγουντ.
 troktikaras.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη