Blogger Widgets




11 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΙΝΤΕΟ: Προμηθεϊκή Πομπή στους δρόμους του Λιτοχώρου

Μεγάλη Προμηθεϊκή Πομπή στους δρόμους του Λιτοχώρου



Στις φετινές τελετές ενάρξεως των Προμηθείων 2011, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τρύφωνα Ολύμπιου και των οργανωτών, μεγάλη πομπή των Προμηθειέων στους δρόμους του Λιτοχώρου δίνοντας το μήνυμα της έναρξης των γιορτών στους κατοίκους.

    Η έναρξη της πομπής…

…και η συνέχειά της στις επόμενες φωτό.

Η πομπή, η οποία θύμιζε τις αρχαίες λαϊκές πομπές στις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις των προγόνων μας και πραγματοποιήθηκε με πυρσούς, άσκαυλους και τύμπανα, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, ενθουσιασμό και πολύ θετικά σχόλια από τους κατοίκους της ορεινής αλλά και ιστορικής αυτής κωμόπολης.

Επικεφαλής στην πομπή ήταν ο Τρύφων Ολύμπιος, οι άνδρες του οπλιτικού αγήματος “Άρες  Άναξ” και οι ιέρειες και ιερείς της τελεστικής ομάδας του Πολιτιστ. Συλλόγου “Προμηθεύς Πυρφόρος”, τα μέλη του οποίου είχαν και την επιμέλεια της όλης διοργάνωσης. Ακολουθούσαν οι άσκαυλοι, τα τύμπανα και εκατοντάδες φίλοι Προμηθειείς άλλοι φορώντας απλές μάσκες και φέροντας χλαμύδες, άλλοι κρατώντας πυρσούς, δίνοντας έτσι τον τόνο της κατάνυξης αλλά και του διονυσιακού θριάμβου στην πομπή.

Περνώντας μέσα από τους πάμπολλους στενούς δρόμους του χωριού αλλά κι από τις κεντρικές αρτηρίες, η πομπή, στην οποία μετείχαν εκατοντάδες επισκέπτες των Προμηθείων, κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων στο υπαίθριο θέατρο του Λιτοχώρου όπου έλαβαν χώρα οι τελετές ενάρξεως των Προμηθείων 2011.

Σημαντική ήταν η συμβολή των δημοτικών αρχών του Δήμου Δίου –Ολύμπου  καθώς και της αστυνομικής δ/νσης για την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων, ενώ οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής και οι κάτοικοι αγκάλιασαν με θέρμη την όλη διοργάνωση. Ένας άνεμος αναδημιουργίας φαίνεται να πνέει στις καρδιές των Ελλήνων απανταχού της χώρας, μεταδίδοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας για περαιτέρω επαφή των πολιτών με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ως του πλέον σημαντικότερου παράγοντα πνευματικής παλιγγενεσίας και αντίστασης στους μαζικούς ισοπεδωτικούς μηχανισμούς που αλλότριες δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλλουν…

Φωτο: Στέργιος Μανώλης, Βλαδίμηρος Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη