Blogger Widgets




11 Σεπτεμβρίου 2011

Υπέρ Βωμών ή Βώμεια

 Βώμεια

Τόποι τέλεσης Βώμειων και Αποδόχειων: Σε όλη την Ελλάδα

Βίντεο απο την τέλεση των Αποδόχειων απο τον “Προμηθέα Πυρφόρο” στον Ναό των Ελλήνων (Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης), στο αλσύλιο της Ήρας.

Φωτο απο την τέλεση των Αποδόχειων της “Πελασγικής Λατρευτικής Κοινότητας Δωδωναίων, Περραιβίας, Θεσσαλίας” στον αρχαιολογικό χώρο των Αμφανών Βόλου, στον Ναό του Απόλλωνος.

Την τελετή παρακολούθησαν με απόλυτο σεβασμό και συγκίνηση και 2 ζευγάρια Ελβετών, εκ των οποίων το ένα ομιλεί άπταιστα την Ελληνική γλώσσα.

Φωτο απο την τέλεση των Βώμειων της “Πελασγικής Λατρευτικής Κοινότητας Δωδωναίων, Περραιβίας, Θεσσαλίας” στον αρχαιολογικό χώρο των Αμφανών Βόλου, στον Ναό του Απόλλωνος.

Φωτο απο την τέλεση των Βώμειων απο τον “Προμηθέα Πυρφόρο” στον Ναό των Ελλήνων (Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης), στο αλσύλιο της Ήρας.

Αθήνα: Τα Βώμεια και τα Αποδόχεια τελέστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο βωμό του Προμηθέως.
Διοργάνωση: Λατρευτική κοινότητα Λάβρυς

Θεσσαλονίκη: Τα Βώμεια και τα Αποδόχεια τελέστηκαν στον Ναό των Ελλήνων (Ωραιόκαστρο), στο αλσύλιο της Ήρας.
Διοργάνωση: Πολιτιστ. Σύλλογος Προμηθεύς Πυρφόρος, Ομάδα “Ε” Ελλήνων.

Βόλος: Τα Βώμεια και τα Αποδόχεια τελέστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Αμφανών Βόλου, στον Ναό του Απόλλωνος.
Διοργάνωση: Λατρευτική Κοινότητα Δωδωναίων, Περραιβίας, Θεσσαλίας.

Υπέρ Βωμών

Βώμεια

Προεόρτια των Προμηθείων σε όλη την Ελλάδα

Τί είναι τα Βώμεια

Τα Προμήθεια, στην προσπάθειά τους να επεκταθούν χρονικά και χωρικά, κάνουν φέτος μια καινοτομία. Αρχίζουν με προεόρτια Υπέρ Βωμών ή Βώμεια σε όλη την Ελλάδα. Τα Βώμεια ανήκουν στον κορμό των Προμηθείων και σκοπό έχουν την υπέρ βωμών αφοσίωση, τουτέστιν την συνειδητοποίηση για την διαφύλαξη των πατρώων εστιών, στο όνομα πάντοτε της ατομικής και λαϊκής ανυψώσεως. Τόσο τα κύρια Προμήθεια όσο και τα προεόρτια αυτών, τα Βώμεια, αποτελούν λαϊκή έκφραση και απευθύνονται στο λαϊκό άνθρωπο που βρίσκεται έξω από κυριαρχία κι εξουσία. Είναι υπόθεση και πράξη λαού προς χάριν του λαού.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο των Βωμείων έχει ως εξής: Τις σημαντικές αξίες του πολιτισμού και του εναρέτου ανθρώπου, για τις οποίες ο λαός έχει κοπιάσει και υποφέρει να τις κατακτήσει, συμβολικά ονομάζουμε θείες ή ιερές αξίες. Υποθέτουμε ότι ο χώρος συναθροίσεως για επίκληση των ιερών αξιών αποκτά νοητική σημασία και εγείρει ένα αόρατο ενεργειακό πεδίο. Γι’ αυτό, χαρακτηρίζουμε τον τόπο επικλήσεως σημείο ιερότητας ή βωμό.

Υποθέτουμε ότι στον Όλυμπο και συγκεριμένα στο τόπο των Προμηθείων (Άλσος Προμηθέως) έχει γεννηθεί μια νοητική δίαυλος ή πεδίο συσπειρώσεως δυνάμεων, που αποτελεί τόπο φωτός και έλξεως των “προσωποποιημένων φυλάκων” των αξιών της αγάπης, της αρετής, της ευπρέπειας, του κάλλους, της ανυψώσεως και της ενώσεως του ανθρώπου με αυτό που λέμε “αγαθόν”. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, ο τόπος εκείνος χαρακτηρίζεται Δίαυλος Ιερότητας. Σκοπός των Βωμείων είναι να δημιουργηθούν τοπικές εστίες ή τοπικά σημεία ιερότητας, που θα έχουν νοητική σύνδεση με το πεδίο των Προμηθείων, με μια διπλή και αλληλεξαρτώμενη πράξη νοητής συνδέσεως που ονομάζουμε τα Ενέργεια και τα Αποδόχεια.

Τρόπος διεξαγωγής Βωμείων

Τα Βώμεια χωρίζονται σε δύο πράξεις: Τα Ενέργεια και τα Αποδόχεια. Ο κάθε τοπικός σύλλογος ή άτυπη ομάδα ή ακόμη άτομο που έχει ιδεολογική σύνδεση με τα Προμήθεια, τελεί Βώμεια σε επιλεγμένο σημείο στον τόπο που βρίσκεται, με αναφορά τον Όλυμπο και τα Προμήθεια. Επίκεντρο όμως των προεορτίων είναι ο Βωμός Προμηθέως στην Ακαδημία Πλάτωνος, Αθήνα.

Τα Ενέργεια

Στα Ενέργεια γίνεται πράξη αιτήσεως για ένωση του τοπικού σημείου επιλογής μας με τον Όλυμπο. Οι συμμετέχοντες είναι οι ενεργήτες του βωμού. Ομαδικά ή ατομικά και χωρίς κανένα άνωθεν χρίσμα ο καθένας μπορεί να γίνει ενεργήτης του ιερού του σημείου. Υπό αυτό το πνεύμα αρχαίοι και εγειρόμενοι νέοι βωμοί ή νέα σημεία ιερότητας πρέπει να ενεργοποιηθούν την ημέρα των Βωμείων, που βρίσκεται κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο. Σε κάθε τόπο οι ενεργήτες χρησιμοποιούν το ίδιο κεντρικό τυπικό (ιδέ παρακάτω), διανθισμένο με ύμνους κατ’ επιλογή. Το τελετουργικό διαφέρει ανάλογα αν πρόκειται για βωμούς που υπήρχαν ή για νέους βωμούς ή νέα σημεία ιερότητας. Πάντοτε θ’ ακολουθεί μικρός κυκέων, οίνος και γλέντι. Θα είναι γιορτή χαράς, φιλότητας και αποβολής σκοτεινών ανθρωπίνων ιδιοτήτων, αφού η αναζήτηση του αγαθού είναι μια θετική εσωτερική ανάταση. Οι ενεργήτες θα επισκεφτούν τα Προμήθεια και θα επιστρέψουν για να τελέσουν  τη δεύτερη συμβολική πράξη, τα Αποδόχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη