Blogger Widgets




6 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιός τα δημιούργησε πρώτα ;

Διανύουμε αναμφίβολα μία εποχή τεχνολογικής έξαρσης και επιστημονικής προόδου, ασύλληπτης για προηγούμενες γενιές. Τεχνολογικές καινοτομίες και επιστημονικές εφευρέσεις που θεωρούνται αυτονόητες πια στη καθημερινή μας ζωή, φάνταζαν ως επιστημονική ακρότητα πριν από μερικές δεκαετίες. Εκπληρώνεται έτσι ο Λόγος Του Θεού όταν επισημαίνει πριν από 2500 περίπου χρόνια:
«Και συ, Δανιήλ, έγκλεισον τους λόγους και σφράγισον το βιβλίον, έως του εσχάτου καιρού· τότε πολλοί θέλουσι περιτρέχει και η γνώσις θέλει πληθυνθή.» (Δανιήλ 12:4)
Όμως ακόμη και στα τεχνολογικά επιτεύγματα ο άνθρωπος έρχεται και πάλι δεύτερος. 
Αεροπλάνα, κλιματισμός, ρολόγια, πυξίδες, ανιχνευτές και τόσα άλλα ανθρώπινα επιτεύγματα απλώς προσπαθούν να αντιγράψουν τη σοφία που είναι σχεδιασμένη εκ δημιουργίας σε όλο το φυτικό και ζωικό βασίλειο.
Η σοφία Του Θεού φανερώνεται μέσα από τα δημιουργήματά Του: «... ό,τι δύναται να γνωρισθή περί Θεού είναι φανερόν εν αυτοίς, διότι ο Θεός εφανέρωσε τούτο προς αυτούς. Επειδή τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερώς από κτίσεως κόσμου νοούμενα διά των ποιημάτων, η τε αΐδιος αυτού δύναμις και η θειότης, ώστε αυτοί είναι αναπολόγητοι.» (Ρωμαίους 1: 19-20)
Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπινης σοφίας «κλεμμένης» από τη σοφία Του ίδιου Του Θεού.
ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
Η μελέτη των φτερών των πουλιών έχει συμβάλλει  στη σχεδίαση των φτερών  των αεροπλάνων.          
         Η καμπυλότητα των φτερών του πουλιού του δίνει την άντωση, που απαιτείται για να  εξουδετερώσει την έλξη της βαρύτητας. 
Όταν όμως το φτερό έχει μεγάλη κλίση, υπάρχει κίνδυνος να χάσει το πουλί την ισορροπία του. Για να αποφύγει την απώλεια στήριξης , το πουλί έχει στις παρυφές των φτερών  του σειρές από πούπουλα που ανοίγουν αμέσως καθώς αυξάνει η κλίση του φτερού. 
Επίσης χρησιμοποιεί το ακροπτερύγιο, μια μικρή δέσμη από πούπουλα που μπορεί το πουλί να ανυψώσει, όπως ο άνθρωπος τον αντίχειρα.
Οι σχεδιαστές των αεροπλάνων έχουν υιοθετήσει πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά. 
Η καμπυλότητα των φτερών δίνει  άντωση. 
Διάφορα πτερύγια καμπυλότητας και προεξοχές ελέγχουν το ρεύμα του αέρα ή χρησιμεύουν σαν μηχανισμοί επιβράδυνσης. 
Ωστόσο, τα φτερά των αεροπλάνων εξακολουθούν να υστερούν από τα μηχανολογικά θαύματα που βρίσκονται στα φτερά των πουλιών.
ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η σύγχρονη τεχνολογία δροσίζει πολλά σπίτια. Πολύ καιρό πριν όμως, οι τερμίτες δρόσιζαν και ακόμη δροσίζουν τα δικά τους σπίτια. 
Η  φωλιά τους είναι στο κέντρο ενός μεγάλου υψώματος. 
Από αυτήν ανεβαίνει ζεστός αέρας μέσα σε ένα δίκτυο αεραγωγών που είναι κοντά στην επιφάνεια. 
Εκεί ο ακάθαρτος αέρας διαχέεται προς τα έξω από τις πορώδεις πλευρές και καθαρός, δροσερός αέρας διοχετεύεται και κατεβαίνει μέσα σε  ένα αεροθάλαμο στο βάθος του υψώματος. Πώς εκατομμύρια τυφλοί εργάτες συντονίζουν  τις προσπάθειές τους για να χτίσουν τέτοιες κατασκευές σχεδιασμένες με μεγαλοφυΐα παραμένει ακόμη ένα μεγάλο ερωτηματικό;
ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΑ

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γλυκόλη για αντιψυκτικά στα ψυγεία των αυτοκινήτων τους. Αλλά ορισμένα μικροσκοπικά φυτά χρησιμοποιούν την παρόμοια από χημική άποψη γλυκερόλη για να προστατευτούν από την ψύξη στις λίμνες της Ανταρκτικής. Αυτή βρίσκεται και σε έντομα που επιζούν σε θερμοκρασίες –20 C. Υπάρχουν ψάρια που παράγουν το δικό τους αντιψυκτικό, για να μπορούν να ζουν στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής. Μερικά δέντρα επιζούν σε θερμοκρασίες –40 C, επειδή περιέχουν «πολύ καθαρό νερό, χωρίς μόρια σκόνης ή άλλων ακαθαρσιών πάνω στα οποία μπορούν να σχηματιστούν παγοκρύσταλλοι».
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ
Οι άνθρωποι δένουν φιάλες οξυγόνου στις ράχες τους και παραμένουν κάτω από την επιφάνεια του νερού περίπου για μία ώρα. Ορισμένα υδρόβια σκαθάρια τα κάνουν αυτό πιο απλά και παραμένουν περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό. Παίρνουν μία φυσαλίδα αέρα, η οποία χρησιμεύει σαν ένας τεχνητός πνεύμονας, και καταδύονται. Παίρνει διοξείδιο του άνθρακα από το σκαθάρι και το διαχέει μέσα στο νερό και παίρνει οξυγόνο που είναι διαλυμένο στο νερό για να χρησιμοποιηθεί από το σκαθάρι.
ΡΟΛΟΓΙΑ
Πολύ προτού οι άνθρωποι χρησιμοποιήσουν τα ηλιακά ρολόγια, τα ρολόγια που ήταν μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς χρονομετρούσαν με ακρίβεια το πέρασμα του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της άμπωτης, μικροσκοπικά φυτά που λέγονται διάτομα, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της υγρής άμμου της ακρογιαλιάς. Όταν επέρχεται πλημμυρίδα, τα διάτομα κατεβαίνουν πάλι στην άμμο. Αυτό θα φαινόταν τελείως απλό και λογικό αν δεν παρατηρούταν η αντίστοιχη συμπεριφορά και μέσα στην τεχνητά υγρή άμμο ενός εργαστηρίου, χωρίς καμία άμπωτη και παλίρροια.
Οι κάβουρες βιολιστές αλλάζουν το χρώμα τους σε πιο σκούρο και βγαίνουν στην διάρκεια της άμπωτης ενώ γίνονται ωχροί και αποσύρονται στις φωλιές τους στην διάρκεια της πλημμυρίδας. Στο εργαστήριο μακριά από τον ωκεανό εξακολουθούν να συγχρονίζονται με τις αλλαγές της παλίρροιας, δηλ. μεταβάλλονται σε σκουρόχρωμους ή ανοιχτόχρωμους ανάλογα με το αν η παλίρροια ανεβαίνει ή κατεβαίνει.
Τα πουλιά μπορούν να πετούν παρατηρώντας τον ήλιο και τα άστρα που αλλάζουν θέση με το πέρασμα του χρόνου. Πρέπει να έχουν εσωτερικά ρολόγια για να εναρμονίζονται με αυτές τις αλλαγές. Έτσι από τα μικροσκοπικά φυτά ως τους ανθρώπους, χτυπούν εκατομμύρια εσωτερικά ρολόγια.
ΠΥΞΙΔΕΣ
Γύρω στον 13ο αιώνα μ.Χ. οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν μαγνητικές βελόνες που επέπλεαν σε λεκάνες γεμάτες νερό, υποτυπώδεις πυξίδες. Αλλά αυτό δεν ήταν κάτι νέο. Τα βακτηρίδια περιέχουν χορδές μαγνητικών σωματιδίων στο κανονικό ακριβώς μέγεθος για να αποτελέσουν μία πυξίδα. Αυτές τα κατευθύνουν στο περιβάλλον που αυτά προτιμούν. Μαγνήτης έχει βρεθεί και σε πολλούς άλλους οργανισμούς (πουλιά, μέλισσες, πεταλούδες, δελφίνια, μαλάκια και πολλά άλλα).
Πειράματα έδειξαν ότι τα ταχυδρομικά περιστέρια μπορούν να επιστρέφουν στον τόπο τους λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να κατευθύνονται από το μαγνητικό πεδίο της γης. Είναι τώρα γενικά αποδεκτό ότι ένας τρόπος με τον οποίο τα αποδημητικά πουλιά βρίσκουν το δρόμο τους, είναι οι μαγνητικές πυξίδες που έχουν στο κεφάλι τους.
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Το 1951, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ίνες που μοιάζουν με γυαλί για να δεσμεύουν το φως και να το μεταδίδουν υπό γωνία. Αποδείχτηκε ότι τα σφουγγάρια που υπάρχουν στα βαθιά νερά της θάλασσας Ρος στην Ανταρκτική κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα εδώ και αιώνες. Από αυτά τα γιγαντιαία σφουγγάρια, προεξέχουν βελόνες από ίνες οι οποίες δεσμεύουν το φως και μπορούν να το μεταφέρουν ακόμη και σε γωνία με κλίση περίπου 90 μοιρών, προς τα φωτοσυνθετικά άλγη που υπάρχουν στον πυρήνα του σώματος του σφουγγαριού. Πειράματα έχουν δείξει ότι συγκεντρώνεται ακόμη και το φως που πέφτει υπό γωνία, γεγονός που αποδεικνύει ότι και οι πλευρικές ίνες του σφουγγαριού είναι ικανές να τροφοδοτούν τα άλγη με φως.
Και επειδή ο χώρος δεν μας φτάνει για να εξαντλήσουμε αναλυτικά όλες τις αντίστοιχες εφαρμογές, αναφέρουμε επιγραμματικά μερικές ακόμη:
Ø      ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ: Τα μαγκρόβια δένδρα διυλίζουν το θαλασσινό νερό μέσα από ένα σύστημα μεμβρανών. Παρόμοια, οι γλάροι, οι πελεκάνοι, τα άλμπατρος και άλλα πουλιά πίνουν θαλασσινό νερό και αφαιρούν το πέρισσιο αλάτι μέσω ειδικών αδένων που έχουν στο κεφάλι τους.
Ø      ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ: Το αφρικάνικο γατόψαρο μπορεί να παράγει τάση μέχρι και 300 V, ενώ το ηλεκτροφόρο σελάχι του βορείου Ατλαντικού παράγει παλμούς έντασης 50 A και τάσης 60 V. Περίπου 500 είδη ηλεκτροφόρων ψαριών διαθέτουν μπαταρίες.
Ø      ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ: Τα μικροσκοπικά βακτηρίδια προηγήθηκαν από τον άνθρωπο κατά χιλιάδες χρόνια στην κατασκευή περιστροφικών μηχανών. Ένα βακτηρίδιο έχει τριχοειδής προεκτάσεις (σαν ελικοειδές ανοιχτήρι). Περιστρέφει αυτό το σπείρωμα σαν τη προπέλα ενός πλοίου και μπορεί να προωθηθεί τόσο μπροστά όσο και πίσω (περιστρέφοντας αντίστροφα τη «μηχανή του»).
Ø      ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ: Οι κεραίες ενός κουνουπιού μπορούν να αισθανθούν μία αλλαγή θερμοκρασίας 1/150 oC!! Ο κροταλίας έχει οπές στις πλευρές του κεφαλιού του με τις οποίες μπορεί να αισθανθεί μία αλλαγή της τάξεως του 1/300 oC .
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω και μελετώντας τα θαυμάσια που ο Θεός έχει δημιουργήσει γύρω μας, έρχονται τα λόγια του Βασιλέα Δαυίδ στα χείλη μας: «Πόσον μεγάλα είναι τα έργα σου, Κύριε· τα πάντα εν σοφία εποίησας· η γη είναι πλήρης των ποιημάτων σου·» (Ψαλμοί 104: 24)
 πηγη.kax

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη