Ιρλανδία
To Holloween γιορτάζεται το τελευταίο βράδυ του Οκτωβρίου. Τα παιδιά μασκαρεύονται και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα κρατώντας ένα καλαθάκι και μαζεύουν σοκολάτες, καραμέλλες, μήλα κλπ
To Holloween συνδέεται με το μυστικιστικό, το μεταφυσικό. Προέρχεται απο την αρχαία κελτική γιορτή Samhain. Οι Κέλτες που έζησαν πριν περίπου 2000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα είναι η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Βόρεια Γαλλία γιόρταζαν την 1η Νοεμβρίου την πρωτοχρονιά. Η ημέρα αυτή ήταν η τελευταία ημέρα του καλοκαιριού και της συγκομιδής και άρχιζε ο σκοτεινός και κρύος χειμώνας που συνδέονταν με τον θάνατο των ανθρώπων και της Φύσης. Πίστευαν ότι ήταν η ιδανικότερη νύχτα του χρόνου για να έρθει σε επαφή ο κόσμος των πνευμάτων με τον φυσικό, τον υλικό κόσμο και το βράδυ αυτό οι ψυχές των νεκρών επέστρεφαν στη γη.
Τη μέρα αυτή, οι Δρυΐδες ιερείς, άναβαν τεράστιες φωτιές και οι λαός έφερνε και έκαιγε καρπούς και ζώα ως θυσία στους θεούς.
Κατά την τελετή, φορούσαν κοστούμια από δέρματα και κεφάλια ζώων και προσπαθούσαν να προβλέψουν το μέλλον ο ένας του άλλου.
Οταν τελείωνε η τελετή, έπαιρναν φωτιά από την ιερή φωτιά που άναβαν οι ιερείς και με αυτή άναβαν τη φωτιά στις εστίες των σπιτιών τους που είχαν σβήσει νωρίτερα εκείνο το βράδυ πιστεύοντας ότι η φωτιά αυτή θα τους προστάτευε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η λέξη Halloween όπως και η παλαιότερη Hallowe'en είναι σύντμηση των λέξεων All-hallow-even που σημαίνει παραμονή των Αγίων Πάντων.
Παγανιστική γιορτή της συγκομιδής και αφιερωμένη στον άϋλο κόσμο των πνευμάτων μέχρι που οι χριστιανοί κατά την πάγια τακτική τους τη μετέτρεψαν σε γιορτή αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες.
Στην Ιρλανδία επίσης λέγεται και Pooky Night. Ονομάστηκε έτσι από το puca, Phooka (Old Irish), ένα ζωηρό και άτακτο ξωτικό.
Χριστιανοί θεολόγοι, Ευαγγελικοί, Προτεστάντες, Ορθόδοξοι και Καθολικοί θεωρούν τη γιορτή του Halloween ως αντίθετη στη χριστιανική πίστη λόγω της σύνδεσής της με το μεταφυσικό, τα μασκαρέματα και φυσικά την παγανιστική προέλευσή της ως γιορτή των νεκρών, των πνευμάτων.
Κατά την άποψή τους, λόγω σύνδεσης με το μεταφυσικό, ελαχιστοποιεί στα μάτια των πιστών την κακία του διαβόλου καθώς και τον κίνδυνο ενασχόλησης με το μεταφυσικό. Την ίδια άποψη μοιράζονται και οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι και δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να λάβουν μέρος στη γιορτή.
Μέχρι το 43 μ.Χ. οι Ρωμιοί κυρίευσαν τη γη των Κελτών.
Στα 400 χρόνια ρωμαϊκής κυριαρχίας, δύο ρωμαϊκές γιορτές συγχωνεύτηκαν με την κελτική γιορτή Samhain. Η πρώτη ήταν η γιορτή Feralia στα τέλη Οκτωβρίου που ήταν αφιερωμένη στους νεκρούς και η δεύτερη ήταν η γιορτή της θεάς των δέντρων και των φρούτων Pomona.
Το σύμβολό της ήταν το μήλο εξ ου και η συνήθεια να δίνουν μήλα το Halloween.
Chant for Samhain
A year of beauty. A year of plenty. A year of planting. A year of harvest.
A year of forests. A year of healing. A year of vision. A year of passion.
A year of rebirth. A year of rebirth. This year may we renew the earth.
Let it begin with each step we take. Let it begin with each change we make.
Let it begin with each chain we break. And let it begin every time we awake.
Ποιοι θα επέμβουν να σταματήσει αυτό το κακό..........
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου