Blogger Widgets




26 Νοεμβρίου 2010

Το άγχος της εποχής μας



ΟΡΙΣΜΟΣ.
Άγχος, υπογραμμίζει ό ψυχίατρος LAUGHLIN, ορίζεται ένα δυσάρεστο συναίσθημα ακαθόριστης συμφοράς ή κινδύνου που επίκειται. Σχετικά ο FREUD αναφέρει «άγχος είναι ένας εσωτερικός φόβος, ένα σήμα προς το εγώ ότι μια υποσυνείδητη απωθημένη τάση είναι έτοιμη ν' αναδυθεί στην επιφάνεια και ν' απειλήσει τη συγκρότηση του εγώ» (Ψυχιατρική Καθ. Διακογιάννη, σελ. 267).



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.
Ένας που ζει μια αγχώδη κατάσταση νιώθει διάχυτο αίσθημα ανησυχίας ότι πρόκειται να συμβεί κάτι το κακό• φοβάται μήπως τρελαθεί, μήπως έχει ανίατη αρρώστια, μήπως πεθάνει. Εμφανίζει αναποφασιστικότητα, αδυναμία για συγκέντρωση, καταθλιπτικό συναίσθημα. Παραπονιέται για οπισθοστερνικό βάρος «κόμπο» στο λαιμό, μουδιάσματα, δύσπνοια. Αναφέρει φτερουγίσματα στην καρδιά, στο στομάχι, ταχυπαλμίες, λιποθυμικές τάσεις (Ψυχιατρική Καθ. Λογοθέτη, σελ. 146).
ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ.
Σύμφωνα με την Ψυχιατρική (δες την σχηματογραφική παράσταση) μέσ' απ' το υποσυνείδητο του ατόμου πηγάζουν επιθυμίες, ορμές, φαντασίες... που αναδύονται στην επιφάνεια και συγκρούονται με τις αρχές της συνείδησης ή με την εξωτερική πραγματικότητα - περιβάλλον δημιουργώντας έτσι το άγχος.
Κάθε εποχή έχει το άγχος της. Η εποχή μας όμως υπερτερεί. Πολλοί την χαρακτήρισαν σαν εποχή του άγχους κι αυτό γιατί το περιβάλλον άλλαξε ριζικά κι έγινε πιο φορτικό σε άγχος. Τα πυρηνικά όπλα πανικοβάλλουν μικρούς και μεγάλους για ένα παγκόσμιο πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ανακοινώθηκε ότι τα ατομικά μέσα που διαθέτουν οι «μεγάλες δυνάμεις» αρκούν να καταστρέψουν τη γη 40.000 φορές (θαρρείς και μια φορά δεν φτάνει!). Το έγκλημα, η ανασφάλεια όλο κι αυξάνουν κι επικρατούν εκεί που δεν υπήρχαν. Εκείνοι που στερούνται τα υλικά αγαθά πεθαίνουν από πείνα κι εκείνοι που πλημμυρίζουν από υλικά αγαθά υποφέρουν από άγχος (πρώτη η Σουηδία) κι ανασφάλεια (Αμερική). Η ανεργία πλήττει όλο τον κόσμο. προδιαθέτει την κλεψιά, απάτη... προετοιμάζει την πείνα - αρρώστιες και οδηγεί στην ξενητιά μ' όλες τις αγχογόνες συνέπειες του ξεριζωμού.
Τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς αγάπη και στοργή γονιών. Έτσι αναπτύσσονται με ψυχικά τραύματα - άγχος. Πληγωμένα βρίσκουν διέξοδο στα ναρκωτικά... ή σ' άλλα ψυχεδελικά...
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Ψυχιατρική συνιστά τα αντιαγχώδη φάρμακα με όλες τις παρενέργειές τους και την ψυχοθεραπεία που έχει τους περιορισμούς της (αποκλείονται για ψυχανάλυση 1) οι πάνω από 40 ετών, 2) οι ναρκομανείς και πολλοί ψυχωσικοί, 3) όσοι δεν έχουν ισχυρό εγώ...) και τις «απαιτήσεις» της (ικανό ψυχαναλυτή κι ικανό άρρωστο για ενδοσκόπηση του υποσυνείδητού του). Η Αγία Γραφή συνιστά το μοναδικό
«φάρμακο εκλογής», το αίμα του Σταυρωμένου και προβάλλει τον καλύτερο ψυχαναλυτή τον Ιησού τον Λυτρωτή που «ερευνά καρδιές και νεφρούς» και μπορεί να ερευνήσει, ν' αγγίξει το υποσυνείδητο - την καρδιά του ανθρώπου.

Αναγνώστη μου έχεις άγχος; Δοκίμασε έστω μια φορά αλλά ειλικρινά τη «συνταγή» της Αγίας Γραφής. είναι δωρεά! Ζήτησε ολόψυχα και με πίστη τον Παράκλητο - τ' Άγιο Πνεύμα που «ερευνά όλα, ακόμη και τα βάθη του Θεού» (Α΄ Κορινθίους 2΄ 16)
νάρθει να ερευνήσει, να ελέγξει και να λυτρώσει το υποσυνείδητό σου. Μέσα στο υποσυνείδητό σου, στην καρδιά σου θρονιάζει η σάρκα με τις κακές τάσεις, επιθυμίες, πάθη. Όταν τ' Άγιο Πνεύμα αγγίξει και λυτρώσει το υποσυνείδητό σου - την καρδιά σου από κάθε πάθος - αμαρτία, τότε δε θάχεις ενδοψυχικές συγκρούσεις – άγχος. Όσο κι αν οι άνθρωποι «θ' αποψυχούν απ' το φόβο και την προσδοκία των δεινών που θάρθουν στην οικουμένη» (Λουκ. κα' 26) εσύ μέσα σου θα νιώθεις ειρήνη, γαλήνη κι ανάπαυση. Θ' αντιμετωπίζεις την εξωτερική πραγματικότητα - το περιβάλλον με δύναμη, νίκη, ασφάλεια, ελπίδα και θ' αναφωνήσεις κι εσύ με τον πολυδοκιμασμένο απ' το αγχογόνο του περιβάλλον Ιώβ: «Ξέρω ότι ζει ο Λυτρωτής μου και στους έσχατους καιρούς θα εγερθεί» (Ιώβ ιθ' 25). Ο Δρ. ψυχίατρος Φ. Μίλκε βροντοφωνεί: «Τ' αγχολυτικά, η ινσουλίνη... δεν είναι η λύση στο άγχος... Μη γυρνάς την πλάτη σου στον Ιησού, αλλά δώσε Του την καρδιά σου για να σωθείς από το άγχος»
Χ. Ι. Σ.,Γιατρός
Μας ενδιαφέρει η αποψή σας για το θέμα αυτό και θα θέλαμε να μας αφήσετε το δικό σας σχόλιο. Ευχαριστούμε
Δημοσίευση σχολίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη