Blogger Widgets




27 Ιουλίου 2010

«Ο σκοπός του Γάμου» PAULWASHER





Πόσοι από σας είναι παντρεμένοι; Ουάου! Μόνο εσύ δεν είσαι παντρεμένος! Και επί τη ευκαιρία, εάν ενδιαφέρεται κανείς, είναι εδώ στην μπροστινή σειρά. Δεν είναι και πολύ όμορφος, αλλά δεν φαίνεται πως τρώει πολύ.

Πάμε στους Ρωμαίους, κεφ. 8, εδάφιο 28:

Εδώ έχουμε μια από τις μεγαλύτερες δηλώσεις παρηγοριάς και δύναμης της χριστιανικής πίστης, ότι ο Θεός εργάζεται τα πάντα για το καλό των παιδιών του. Αλλά πρέπει τώρα να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας ποιο είναι το καλό; Η χαρισματική κίνηση (
charismatic movement ) μας λέει ότι ο Θεός τα κάνει όλα για να μας κάνει πλούσιους ή τα κάνει όλα για να μας κάνει υγιείς. Εργάζεται όλη την ώρα για να μην χρειαστεί να υποφέρουμε.
Αλλά ποιος είναι ο τελικός σκοπός του Θεού στη ζωή μας; Βρίσκεται στο εδάφιο 29:

Λέει ότι τους ήξερε από πριν και τους προόριζε να γίνουν όμοιοι με τον Υιό του. Έτσι ο μέγας σκοπός του Θεού σε όλες τις καταστάσεις της ζωής μας είναι, εμείς να γίνουμε όμοιοι με τον Υιό του. Αυτός είναι ο μέγας στόχος του Θεού στη ζωή μας και είναι ο μέγας στόχος των πάντων. Αλλά το ερώτημα είναι εάν είναι και δικός σου στόχος. Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία σου; Είναι το μεγαλύτερο πάθος της ζωής σου να γίνεις όμοιος με τον Χριστό; Και είσαι πρόθυμος να δεχτείς οτιδήποτε είναι το θέλημα του Θεού για να σε κάνει σαν τον Χριστό; Να σας δώσω ένα παράδειγμα:
Εγώ πονάω τώρα. Ζω μέσα στον πόνο. Και οι δύο οι μηροί μου έχουν αντικατασταθεί. Ο καρπός μου είναι κυρίως από μέταλλο. Όταν περνάω τα μηχανήματα στο αεροδρόμιο πάντα ηχούν και η αστυνομία. Πάντα πρέπει να με ελέγχει. Έχω πράγματα που φυτρώνουν από τα κόκαλά μου και πηγαίνουν στην σπονδυλική μου στήλη. Και μερικές φορές θέλω μόνο να ουρλιάξω. Ποιος είναι ο λόγος; Πως μπορώ να είμαι χαρούμενος; Ο λόγος είναι για να γίνω όμοιος με τον Χριστό. Και μπορώ να είμαι χαρούμενος με αυτά, γιατί με βοηθούν να γίνω όμοιος με τον Χριστό. Βλέπετε, πρέπει να έχετε τον ίδιο στόχο με τον Θεό.
Αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου, γενηθήτω το θέλημά σου. Πάει κάπως έτσι. Το μεγαλύτερο πάθος μας πρέπει να είναι η δόξα του Θεού και ο ερχομός της Βασιλείας Του. Και έτσι η στάση μας πρέπει να είναι αυτή: Πατέρα, εάν με το να με ευλογείς οικονομικά μπορεί να δοξαστείς και να έρθει η Βασιλεία σου, τότε ευλόγησέ με. Αλλά Πατέρα, εάν μέσα από την φτώχεια μου μπορείς να με κάνεις όμοιο του Χριστού, να δοξαστείς και να έρθει η Βασιλεία σου, τότε άσε να είμαι φτωχός. Πατέρα, εάν μπορείς να δοξαστείς και να με κάνεις όμοιο με τον Χριστό με το να γιατρέψεις το σώμα μου, τότε σε παρακαλώ γιάτρεψε το σώμα μου. Αλλά εάν μέσα από αυτήν την αρρώστια μπορείς να δοξαστείς περισσότερο, να με κάνεις όμοιο με τον Χριστό και να έλθει η Βασιλεία σου, τότε άσε με να μείνω με την αρρώστια μου.
Σε 1000 χρόνια από τώρα αυτός ο πόνος δεν θα σημαίνει τίποτα, αλλά η ομοιότητα που θα μου προκαλέσει με τον Χριστό θα μείνει μαζί μου για πάντα.
Συμφωνείτε μαζί μου; Ελπίζω να συμφωνείτε, γιατί το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την δική σας ζωή.
Εάν ο μεγαλύτερος στόχος σας είναι να γίνετε όμοιοι με τον Χριστό, τότε όλα όσα γίνονται στη ζωή σας έχουν σκοπό, και μπορείτε να τα δεχθείτε όλα στη ζωή σας με χαρά.
Εάν δεν είχα αυτό στη ζωή μου, θα ήμουν κατεστραμμένος. Θα ξυπνούσα το πρωί και θα έλεγα: Γιατί; Γιατί; Γιατί; Τι αξία έχει τόσος πόνος; Θέλω να δραπετεύσω – να φύγει. Αλλά σαν ξέρω, ότι με βοηθάει να γίνω όμοιος με τον Χριστό, μπορώ να χαρώ.

Πόσοι καταλαβαίνετε αυτό που σας λέω; Λέτε, τι σχέση έχει αυτό με τον γάμο; Έχει απόλυτη σχέση. Γιατί, ποιος είναι ο σκοπός του γάμου; Ακριβώς ο ίδιος: Να σε κάνει όμοιο με τον Χριστό. Αυτός είναι ο σκοπός του γάμου.

Μερικοί είστε παντρεμένοι και παλεύετε στον γάμο σας. Λέτε ότι εσείς και η γυναίκα σας δεν ταιριάζετε. Είστε εντελώς διαφορετικοί. Εκείνη δεν σας καλύπτει τις ανάγκες σας. Και εσείς τις δικές της. Αναρωτιέστε εάν παντρευτήκατε το σωστό άτομο, γιατί ο γάμος δεν είναι αυτό που νομίσατε ότι θα είναι.
Το πρόβλημα είναι, ότι έχετε λάθος σκέψεις για τον γάμο. Οι ιδέες σας για τον γάμο προέρχονται από το Χόλλυγουντ και την τηλεόραση και τα παραμύθια. Και όχι από τις γραφές. Έχετε δει, τώρα υπάρχουν τα
dating services που μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να βρείτε κάποιον που να είναι ακριβώς όπως εσείς για να τους τηλεφωνήσετε και να βγείτε ραντεβού μαζί τους. Τα’ χουν εδώ; Και ξέρετε ποιο είναι το βασικό πράγμα που λένε; Βρες κάποιον που να σου ταιριάζει. Μπορείς να βρεις κάποιον ακριβώς όμοιο μ’ εσένα. Τρομακτική σκέψη! Μπορείς να βρεις κάποιον στον οποίο να αρέσουν όλα όσα αρέσουν σ’ εσένα. Σου αρέσει η πίτσα, αρέσει και σ’ εκείνη. Εσύ μισείς τις γάτες, τις μισεί κι εκείνη.
Μπορείς να βρεις κάποιον ακριβώς σαν και σένα. Αυτό δεν είναι το θέλημα του Θεού! Σπάνια θα δώσει ο Θεός ένα ταίρι που να σου ταιριάζει. Γιατί; Επειδή σε μισεί και θέλει η ζωή σου να είναι μίζερη; Όχι. Έχει μεγαλύτερο σκοπό. Ο Θεός συχνά θα φέρει δύο ανθρώπους κοντά που είναι πολύ αταίριαστοι και δεν τους αφήνει να το καταλάβουν μέχρι να έχουν ήδη παντρευτεί. Είναι σαν να σου βάζει κάλυμμα στα μάτια και αφού παντρευτείς, στο βγάζει και λες, τι έκανα;
Ο Θεός επιθυμεί να είσαι όμοιος με τον Χριστό. Λοιπόν, τι έχει ο Χριστός, που Τον κάνει τόσο ιδιαίτερο; Τι είναι αυτά για τα οποία ψέλνουμε; Ψέλνουμε για το έλεός Του και την άνευ όρων αγάπη Του. Και να κάτι πολύ σημαντικό: Θέλεις να μοιάζεις με τον Χριστό; Τότε πρέπει να είσαι γεμάτος χάρη, έλεος και άνευ όρων αγάπη. Λοιπόν, να το πρόβλημα με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά:

- Το έλεος είναι όταν δεν δίνεις σε κάποιον αυτό που του αξίζει. Όταν κάποιος σου φέρεται άσχημα, αλλά εσύ δεν το ανταποδίδεις και δεν φέρεσαι το ίδιο.
- Και χάρη είναι, όταν δίνεις σε κάποιον αυτό που δεν αξίζει.
- Και η άνευ όρων αγάπη είναι, όταν αγαπάς κάποιον που δεν πληρεί όλους τους όρους.

Τώρα ας μιλήσουμε στους άντρες λίγο, αλλά τα ίδια μπορούν να ειπωθούν και για τις γυναίκες.

Έχετε μέσα στο μυαλό σας πριν παντρευτείτε, το είδος της γυναίκας που θέλετε. Την τέλεια γυναίκα! Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Εάν υπήρχε η τέλεια γυναίκα, δεν θα παντρευόταν εσένα! Αλλά έχουμε αυτή την ιδέα, του πως θα ήταν η τέλεια σύζυγος και υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θέλουμε πάρα πολύ. Όμως συνήθως καταλήγουμε να παντρευτούμε μια σύζυγο, η οποία δεν πληρεί όλες τις προϋποθέσεις, που θέλαμε πάρα πολύ.
Τι κάνει ο Θεός; Είναι ο μόνος τρόπος να μάθεις να αγαπάς άνευ όρων, δηλαδή παίρνοντας μια σύζυγο που δεν πληρεί όλες τις προϋποθέσεις.
Τα ίδια μπορούμε να πούμε για τον σύζυγό σου. Αποτυγχάνει με πολλούς τρόπους και δεν πληρεί τις προϋποθέσεις. Ακόμη και τις πιο σημαντικές. Αλλά ο Θεός σε μαθαίνει να αγαπάς άνευ όρων.
Το πιο αξιοθαύμαστο πράγμα σχετικά με τον Θεό είναι, ότι δεν μας δίνει αυτό που μας αξίζει. Μας αξίζει η κόλαση, αλλά δεν μας την δίνει.
Άλλο ένα θαυμάσιο πράγμα σχετικά με τον Θεό είναι, ότι μας δίνει αυτό που δεν αξίζουμε. Δεν μας αξίζει ούτε αυτός, ούτε ο παράδεισος, αλλά μας τον δίνει μέσω του Χριστού. Και μας αγαπάει πραγματικά, παρ’ όλο που δεν πληρούμε καμία από τις προϋποθέσεις.
Θέλεις να μοιάζεις με τον Θεό; Θέλεις να γίνεις μιμητής του Θεού; Θέλεις να είσαι σαν τον Χριστό; Τότε εσύ και εγώ πρέπει να μάθουμε να κάνουμε το ίδιο.
Παντρευόμαστε για να μάθουμε να αγαπάμε έναν άνθρωπο που μερικές φορές δεν πληρεί όλες τις προϋποθέσεις. Και αυτοί παντρεύονται εμάς και δεν πληρούμε εμείς όλες τις προϋποθέσεις, αλλά γίνεται έτσι, ώστε και εκείνοι να μάθουν να είναι σαν τον Χριστό.
Πολλοί έρχονται σ’ εμένα με γαμήλια προβλήματα – δεν την αγαπώ άλλο, δεν καλύπτει τις ανάγκες μου- και κοιτάζω τους άντρες και λέω: Τότε μετανόησε. Μετανόησε για τον εγωκεντρισμό σου. Μετανόησε για τον εγωισμό σου γιατί δεν πρέπει να την αγαπάς μόνο επειδή έχεις ρομαντικές σκέψεις. Πρέπει να την αγαπάς επειδή έχεις κάνει συμφωνία με τον Θεό σου και επιθυμείς να είσαι σαν τον Χριστό.

Ας το δούμε και από μια άλλη πλευρά.
Είσαι παντρεμένος με έναν πολύ δύσκολο άνθρωπο και σε περιορίζει σε όλα. Είναι ένας περιορισμός για σένα. Ίσως δεν θέλει να υπηρετεί τον Κύριο. Ίσως κάνει τη ζωή σου μίζερη και λες έκανα λάθος, θέλω να φύγω, θέλω διαζύγιο. Δεν υπάρχει λόγος για όλα αυτά που ζω. Κάνεις λάθος. Όλα αυτά είναι σχεδιασμένα να σε κάνουν όμοιο με τον Χριστό. Αυτό που πρέπει να αποφασίσεις είναι τι είναι ποιο σημαντικό για σένα. Να ζεις σ’ έναν παραμυθένιο ψεύτικο γάμο ή να γίνεις όμοιος με τον Χριστό;

Ένα άλλο πράγμα που θέλω να καταλάβετε για τον γάμο και την βασιλεία του Θεού, είναι, ότι ο γάμος είναι κλήση.
Εμένα με κάλεσε για να κηρύττω. Πιστεύω ότι εάν σταματούσα να κηρύττω, θα με πειθαρχούσε ο Θεός. Είναι μία αμετάκλητη κλήση. Αυτό είναι επίσης και ο γάμος μου. Η βάση του γάμου μου είναι αυτή. Ο Θεός με κάλεσε να αφιερώσω τη ζωή μου για την θυγατέρα Του, είτε λάβω ανταμοιβή είτε όχι, είτε μου καλύπτει τις ανάγκες μου είτε όχι. Ο Θεός με κάλεσε. Πρέπει να υπακούω σ’ αυτόν. Και αφού με κάλεσε, ποτέ δεν έχω δικαιολογία να μην την αγαπώ. Αλλά εάν ο γάμος μου βασίζεται σε αυτήν και αυτή με απογοητεύει, τότε εγώ έχω δικαιολογίες. Δεν είναι η γυναίκα που περίμενα, έτσι φεύγω. Δεν μου καλύπτει τις ανάγκες, άρα εγώ δεν θα καλύπτω τις δικές της. Δε μου συμπεριφέρεται με σεβασμό, άρα και εγώ δε θα της συμπεριφέρομαι με σεβασμό. Εάν ο γάμος μου βασίζεται στην συμπεριφορά της απέναντί μου, τότε ποτέ δεν θα είμαι σαν τον Χριστό. Αλλά εάν ο γάμος μου βασίζεται στη κλήση του Θεού, τότε εγώ πάντα θα χρειάζεται να συμπεριφέρομαι όπως ο Χριστός θα συμπεριφέρονταν. Τώρα μερικοί από σας σκέφτεστε: Πω, πω! Ο γάμος είναι πολύ μακάβριος και θλιβερός!
Και ο αδελφός μας εδώ μπροστά έχει μετανιώσει, δε θέλει άλλο να παντρευτεί.
Αλλά δεν είπα ότι αυτή είναι η ολοκλήρωση του γάμου, είπα ότι ήταν η βάση του. Αγαπώ την γυναίκα μου. Έχω μια όμορφη γυναίκα. Αγαπώ τον γάμο μου. Αλλά όλα αυτά δεν είναι η βάση του. Εάν η γυναίκα μου πάθει ένα τρομερό ατύχημα αύριο και παραμορφωθεί τρομερά, δεν θα φύγω γιατί η σχέση μας δεν είναι βασισμένη στην εμφάνισή της. Είναι βασισμένη στην αιώνια κλήση του Θεού στην ζωή μου. Αλλά εάν πάθει αυτό το ατύχημα και εγώ πρέπει να αφήσω την διακονία (
ministry) για να την προσέχω, η ζωή μου είναι ακόμη γεμάτη με σκοπό, γιατί τώρα είναι σκοπός μου να την φροντίζω γιατί δεν μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της. Λες και η διακονία δεν είναι ο στόχος μου. Στόχος μου είναι το θέλημα του Θεού και να είμαι όμοιος με τον Χριστό. Εάν η γυναίκα μου είναι ένας απίθανος και γλυκός άνθρωπος, τότε αλληλούια. Αλλά εάν είναι ανυπόφορη και πικρή γυναίκα, πάλι δεν πάω πουθενά. Δεν φεύγω. Ούτε και θα κλάψω που η ζωή μου δεν έχει σκοπό. Θα συνειδητοποιήσω, ότι ο Θεός χρησιμοποιεί ακόμη και αυτό για να με κάνει όμοιο με τον Χριστό. Αυτή είναι η βάση του γάμου μου.

Ας μιλήσω στους άνδρες για λίγο.
Έχω μια κόρη και είναι η πιο όμορφη κοπέλα στον κόσμο! Και εάν κάποιος προσπαθούσε να της κάνει κακό, εγώ θα τον σκότωνα. Μπορώ να είμαι πολύ της Παλαιάς Διαθήκης κάποιες στιγμές. Θα σε πατήσω με το φορτηγό μου. Και θα τραγουδάω αλληλούια καθώς το κάνω. Και μετά στη κηδεία σου θα μετανοήσω.

Αγαπώ την κόρη μου. Εάν θέλεις να είμαι φίλος σου, τότε να είσαι καλός στην κόρη μου. Εάν θέλεις να είμαι ο εφιάλτης σου, τότε συμπεριφέρσου άσχημα στην κόρη μου. Τόσο πολύ την αγαπώ. Αγαπητοί εν Χριστό αδελφοί, εάν είστε παντρεμένοι με χριστιανή γυναίκα, είστε παντρεμένοι με μια κόρη του Θεού. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να την κακομεταχειριστείτε.
Εάν αποτύχετε στην διακονία, ο Θεός θα δείξει έλεος. Εάν δεν μελετάτε την Γραφή καθημερινά, ο Θεός θα δείξει έλεος. Εάν πειράξετε την κόρη Του, πρέπει να φοβάστε. Αναφέρομαι κυρίως στους άνδρες, γιατί οι άνδρες ηγούνται στον γάμο και με πολλούς τρόπους θα καθορίσουν την ποιότητα του γάμου.
Τώρα ας πάμε στους Εφεσίους, 5ο κεφάλαιο, εδάφια 22-23.
Η Γραφή διδάσκει ξεκάθαρα πως ο άνδρας είναι κεφαλή της γυναίκας. Μερικές από εσάς τις γυναίκες μπορεί να διαφωνείτε με αυτό. Δεν μ’ ενδιαφέρει γιατί κάνετε λάθος. Αυτό ακριβώς λέει η Γραφή. Ο άνδρας είναι κεφαλή της γυναίκας.
Μερικοί τώρα από τους άνδρες τεντώνετε το στήθος σας και το χτυπάτε όπως οι γορίλες.
«Άκουσες γυναίκα, είμαι η κεφαλή του σπιτιού, είμαι ο βασιλιάς. Ο βασιλιάς ήρθε.» Όχι, δεν σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε η κεφαλή της γυναίκας μας όπως ο Καίσαρας ήταν κεφαλή της Ρώμης. Είμαστε η κεφαλή της οικογένειάς μας όπως ο Χριστός είναι κεφαλή της εκκλησίας και πριν τον θάνατό Του έπλυνε τα πόδια της εκκλησίας. Υπηρέτησε την εκκλησία και μετά έδωσε τη ζωή Του για την εκκλησία. Άρα όταν λέμε ότι είμαστε η κεφαλή της γυναίκας και της οικογένειας, μιλάμε για κάτι διαφορετικό από αυτό που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Με βάση τις γραφές είμαι υποχρεωμένος να ηγούμαι της γυναίκας μου και εκείνη είναι υποχρεωμένη να σέβεται την ηγεσία μου.
Αλλά ποιος είναι ο σκοπός της ηγεσίας της γυναίκας μου;
Εάν μια γυναίκα κοιτάζει τον άνδρα της και βλέπει έναν εγωιστή που ότι κάνει το κάνει για τον εαυτό του και χρησιμοποιεί την ηγεσία του για να προωθήσει τις επιθυμίες του, εκείνη θα γίνει μια πικρή και νευριασμένη γυναίκα.
Αλλά εάν κοιτάζει τον άνδρα της και βλέπει ότι είναι άνδρας δοσμένος στην υπακοή, στο θέλημα του Θεού, και ότι κάνει, το κάνει για την δόξα του Θεού και την προώθηση της βασιλείας του Θεού και το συμφέρον της γυναίκας του και των παιδιών του, θα είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτήν την γυναίκα να σεβαστεί και να υποταχθεί στον άνδρα της.

Θέλω σύντομα ν’ αναφερθώ στην ηγεσία και στο τι σημαίνει αυτό. Δεν σημαίνει ότι είμαι ο άρχοντας της γυναίκας μου η δικτάτορας, αλλά σημαίνει ότι είμαι η βιβλική εξουσία.
Ας πούμε ότι πρέπει να πάρω μια μεγάλη απόφαση για το αν θα μετακομίσουμε κάπου αλλού στην εξοχή ή οποιαδήποτε σημαντική απόφαση προκύψει. Ως κεφαλή του σπιτιού απλά αποφασίζω; Όχι. Προσεύχομαι γι’ αυτό, το συζητάω με την γυναίκα μου, προσευχόμαστε μαζί και εάν συμφωνούμε αποφασίζουμε. Αλλά ας πούμε ότι το συζητάμε και προσευχόμαστε, αλλά δεν συμφωνούμε. Ως κεφαλή του σπιτιού αποφασίζω μόνος μου; Όχι. Όταν η γυναίκα μου δεν συμφωνεί με κάτι, για μένα είναι σαν να σηκώνεται μια κόκκινη προειδοποιητική σημαία και έτσι εκείνη και εγώ θα προσευχόμαστε και θα συζητάμε μέχρι να υπάρχει ομοφωνία και ενότητα. Αλλά τι γίνεται εάν φτάσουμε σ’ ένα σημείο όπου δεν υπάρχει ομοφωνία και ενότητα, αλλά η απόφαση πρέπει να παρθεί; Τότε είναι η τρομερή μου θέση να πάρω μια απόφαση και θέση της να το σεβαστεί. Και εάν έχω δίκαιο, δεν πρέπει να πάω και να της πω:
» Βλέπεις! Σου το είπα!» Αλλά εάν είχα άδικο, ούτε και εκείνη πρέπει να το κάνει αυτό. Η απόφαση πρέπει να παρθεί. Εγώ πρέπει να την πάρω. Αντιλαμβάνεστε τι τρομερή ευθύνη είναι αυτή; Εάν ηγούμαι της οικογενείας μου και κάνω λάθος, θα πρέπει να λογοδοτήσω ενώπιον του θρόνου του Θεού. Εξαιτίας αυτού η γυναίκα μου προσεύχεται για μένα. Και με λυπάται γιατί ξέρει ότι εγώ θα πρέπει να σταθώ ενώπιον του Θεού και να λογοδοτήσω. Ξέρει ότι ο άνδρας της έχει τρομερή ευθύνη. Κάτι άλλο που αντιλαμβάνομαι, είναι ότι εάν πάρω μια λάθος απόφαση μπορεί να βλάψω ολόκληρη την οικογένειά μου.
Ένας σύζυγος που δεν είναι πνευματικός άνθρωπος και δεν έχει στο μυαλό του τον Λόγο του Θεού είναι κίνδυνος για την οικογένειά του.
Έχουμε στο Περού τον Αμαζόνιο που είναι πολύ μεγάλος και πολύ επικίνδυνος. Έτσι μιλούν οι Χριστιανοί εκεί για έναν μη πνευματικό άνδρα. Λένε ότι ένας μη πνευματικός άνδρας είναι σαν ένας μεθυσμένος να οδηγάει ταχύπλοο στον Αμαζόνιο την νύχτα με την οικογένειά του στο πίσω κάθισμα. Μπορεί να τους σκοτώσει όλους. Γι’ αυτό κάποιοι από εσάς που βγαίνετε ραντεβού, δεν έχετε δουλειά να το κάνετε αυτό. Είναι λάθος αυτό που κάνετε. Πρώτον, γιατί είναι έξω απ’ το Λόγο του Θεού και δεύτερον, γιατί δεν έχετε γίνει πνευματικοί άνδρες και δεν μπορείτε να καθοδηγήσετε την κοπέλα βάση του Λόγου του Θεού. Και επειδή δεν είσαι πνευματικός, εσύ και η κοπέλα σου έχετε ήδη πολλά προβλήματα και έχετε κάνει πολλά πράγματα που δεν έπρεπε να είχατε κάνει. Αυτό είναι σοβαρό.
Άρα λοιπόν, ως σύζυγος πρέπει να ηγούμαι (να καθοδηγώ) συμπονετικά χωρίς εγωισμούς.
Κοιτάτε αυτό που λέει η Γραφή στους Εφεσίους, κεφάλαιο 5, εδάφιο 25. Σύζυγοι, να αγαπάτε τις γυναίκες σας. Είναι διαταγή, αλλά τώρα καταλαβαίνουμε πώς να εκπληρώσουμε την διαταγή. Όπως ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία και έδωσε τον εαυτό Του γι’ αυτήν.

Πώς να ηγηθώ της γυναίκας μου; Με αγάπη. Τι είδους αγάπης; Με την αγάπη του Χριστού. Και πως εκδηλώνεται; Πέθανε για την εκκλησία Του, άρα είναι υποχρέωσή μου ως σύζυγος να δώσω τη ζωή μου για την γυναίκα μου. Προσέξτε ότι η Βίβλος δεν μου λέει να δώσω τη ζωή μου για το ποίμνιο μου, αλλά μου το λέει για τη σύζυγό μου. Δεν μου το λέει για τα παιδιά μου, αλλά μου το λέει για τη σύζυγό μου. Ως σύζυγος, ο πιο σημαντικός άνθρωπος στο πρόσωπο της γης για μένα πρέπει να είναι η σύζυγός μου. Ακούστε τώρα αυτό. Ακόμη και πάνω από τα παιδιά μου.
Έχετε ποτέ ακούσει αυτό που λένε πάντα οι γυναίκες, ότι δεν υπάρχει αγάπη όπως η αγάπη της μάνας; Αυτό δεν είναι από τη Βίβλο. Μπορεί να το βάλετε σε μια κάρτα για τη γιορτή της μητέρας, αλλά δεν είναι από τη Βίβλο.
Τώρα θα πω κάτι που θα νευριάσει μερικούς από εσάς. Δεν το λέω για να σας νευριάσω, αλλά θα σας νευριάσει. Ακούστε το όμως όλο πριν αρχίσετε να μου πετάτε
πράγματα. Ξέρετε γιατί πολλές γυναίκες λένε πως δεν υπάρχει άλλη αγάπη όπως η αγάπη της μάνας; Ετοιμαστείτε! Είναι γιατί έχουν ζήσει ως παράσιτα στα παιδιά τους. Σας είπα ότι θα νευριάσετε. Ακούστε με τώρα να σας το εξηγήσω. Οι περισσότεροι άνδρες δεν δίδονται στις γυναίκες τους και δεν δίνουν τη ζωή τους για τις γυναίκες τους και δεν υπηρετούν τις γυναίκες τους και δεν προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, κι έτσι όλη την αγάπη, συμπόνια και στήριξη που χρειάζεται η γυναίκα την παίρνει από τα παιδιά της. Την τρυφερότητα που δεν παίρνει από τον άνδρα της την βρίσκει στα παιδιά της. Την οικειότητα που έπρεπε να παίρνει από τον άνδρα της και δεν τη παίρνει, τη παίρνει από τα παιδιά της. Αλλά υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Τα παιδιά δεν έχουν την δύναμη να το κάνουν αυτό.
Άνδρα, ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σου σύμφωνα με τις Γραφές, πρέπει να είναι η γυναίκα σου!

Τώρα ας κάνουμε έναν άλλο παραλληλισμό που θα σας ενοχλήσει.
Ας πούμε ότι είμαι σε μια βάρκα με την γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά. Και είμαι ο μόνος που ξέρει να κολυμπάει και η βάρκα βουλιάζει και η οικογένειά μου πνίγεται, αλλά μπορώ να σώσω μόνο έναν. Θα σώσω την γυναίκα μου! Σκεφτείτε το! Λέτε, όχι. Εγώ θα σώσω τα παιδιά μου. Εγώ όμως θα σώσω τη γυναίκα μου κι έχω τα πιο ευτυχισμένα παιδιά που έχετε δει ποτέ. Ξέρετε γιατί; Γιατί βλέπουν πόσο ο μπαμπάς αγαπάει τη μαμά, και ο μπαμπάς δεν πάει πουθενά. Βλέπουν την αγάπη μέσα στο σπίτι και λένε:
«Αυτό το σπίτι είναι ασφαλής. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.»

Τα παιδιά μας βασικά βιάζονται στους δρόμους σήμερα. Τα σχολεία είναι επικίνδυνα, και εάν δεν είναι επικίνδυνα, είναι γεμάτα διαστροφή. Κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο είναι ασταθής. Δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά και πολλές εκκλησίες δεν πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να είσαι βιβλικός πλέον. Τα παιδιά χρειάζονται ένα μέρος όπου μπορούν να πάνε και να ξέρουν ότι θα είναι ασφαλής. Και όταν βλέπουν τους γονείς τους να αγαπιούνται όπως διατάζει η Γραφή, αυτά τα παιδιά θα’ ναι ασφαλής και χαρούμενα. Και τα παιδιά δεν θα χρειάζεται να καλύπτουν τις ανάγκες της μαμάς ή του μπαμπά, γιατί το κάνουν οι ίδιοι οι γονείς.
Διατάζομαι να δώσω τη ζωή μου για την γυναίκα μου.
Τώρα το στήθος του άνδρα σας έχει μπει μέσα και σαν γυναίκα λες:
«Βλέπεις, σου το’ πα! Δεν μου φερόσουν όπως έπρεπε. Από δω και πέρα θα κάνεις ότι θέλω γιατί το είπε ο αδελφός.»

Τι θα γινόταν τα παιδιά μου εάν τους έδινα ότι ήθελαν; Τι θα γινόμουν εγώ εάν ο Θεός μου έδινε ότι ήθελα εγώ;

Δίνω τη ζωή μου για την γυναίκα μου, όχι για να παίρνει ότι θέλει, αλλά για τον ίδιο λόγο που το έκανε ο Χριστός.
Κοιτάξτε το εδάφιο 26. για να την εξαγιάσει, αφού την καθάρισε με το λουτρό του βαπτίσματος και με τον Λόγο.
Ως σύζυγοι, ζητούμαστε να μιμηθούμε τον Χριστό και να είμαστε παραδείγματα στις συζύγους μας. Και μας ζητείτε να μαθητεύσουμε τις γυναίκες μας. Να τις εξαγνίσουμε με τον Λόγο του Θεού για να γίνουν και αυτές όμοιες με τον Χριστό.
Να κάνω σε όλους τους άνδρες μια ερώτηση. Πόσο χρόνο αφιερώνεται στο να μαθητεύετε την γυναίκα σας; Δεν είναι ευθύνη του ποιμένα να το κάνει αυτό. Είναι δική σας. Η γυναίκα σας έχει την πλήρη σιγουριά της σωτηρίας; Είναι χαρούμενη εν Κυρίο; Μεγαλώνει εν Χριστό; Γίνεται πιο όμοια με τον Χριστό;
Τώρα κάποιοι άνδρες μπορεί να σκέφτεστε:
«Σωστά, όταν πάμε σπίτι θ’ αρχίσουμε να κάνουμε μελέτες Γραφής στο σπίτι.» Και θα κηρύττετε στις συζύγους σας τρεις ώρες την ημέρα και πάντα από το ίδιο κείμενο. Υποταχθείτε σ’ εμένα.
Οι γυναίκες πρέπει να υποτάσσονται στους άνδρες τους. Δεν μιλάω γι’ αυτό.
Πρώτον, μιλάω για το ν’ αντανακλούμε τον Χριστό με τη ζωή μας. Και ότι η μελέτη που έχετε μαζί, να είναι αυτή ενός αδελφού και μιας αδελφής εν Χριστό.
Η αγαπημένη μου Τσάρο είναι η γυναίκα μου, αλλά είναι και κάτι περισσότερο. Είναι η αδελφή μου εν Χριστό. Και με τη ζωή μου και με τον λόγο μου και με το να είμαστε μαζί, θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον να μεγαλώσουμε στα πράγματα του Θεού. Λέτε,
« Πω, πω, πολύ δουλειά!» Ναι, είναι! Αλλά αυτό καλείστε να κάνετε.

Βλέπετε, έχουμε πολλούς που θέλουν να διορθώσουν την εκκλησία και να κερδίσουν τον κόσμο, αλλά λίγοι άνθρωποι θέλουν να είναι βιβλικοί στα απλά πράγματα που ο Θεός μας έχει διατάξει. Η χριστιανική ζωή αρχίζει με απλή υπακοή.

Τώρα, άνδρες, ακούστε με. Εάν είστε παντρεμένοι για αρκετά χρόνια και η γυναίκα σας δεν σας ευχαριστεί, μάλλον φταίτε εσείς. Τώρα γυναίκες, μην το χρησιμοποιήσετε αυτό ως δικαιολογία. Όταν ο άνδρας σας λέει:
«Δεν είσαι καλή σύζυγος», μη τον κοιτάξετε και πείτε, « ε, εσύ φταις.» γιατί και εσείς διατάζεστε να αγαπάτε και να σέβεστε τον άνδρα σας, είτε είναι άξιος είτε όχι.
Αλλά κοιτάξτε το εδάφιο 27. Γιατί ο Χριστός εργάζεται για να εξαγνίσει την εκκλησία Του; Εργάζεται, ώστε να του ανήκει ως νύφη με όλη της τη λαμπρότητα, την καθαρότητα, την αγιότητα, χωρίς ψεγάδι ή ελάττωμα. Άρα ο Χριστός εργάζεται με την νύφη του για να είναι όμορφη και για να τον ευχαριστεί. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να είσαι παράδειγμα στην σύζυγό σου και να την διδάσκεις και να την αγαπάς για να είναι και εκείνη πιο όμοια με τον Χριστό. Και εάν είσαι πνευματικός άνδρας, αυτή θα σου είναι πιο ευχάριστη.

Τώρα ας δούμε μερικά άλλα πράγματα. Ας πάμε στο εδάφιο 23. Στην τελευταία πρόταση λέει ότι ο Χριστός δεν είναι μόνο Αρχηγός της εκκλησίας, αλλά και Σωτήρας του σώματος, δηλ. της εκκλησίας. Φυσικά ο Χριστός είναι ο μόνος Σωτήρας της συζύγου σου, αλλά κατά μια έννοια κι εσύ σαν σύζυγος πρέπει να λειτουργείς προς σωτηρία.
Εγώ μπορώ να κοιτάξω την γυναίκα σου και μπορώ να καταλάβω συνήθως τι σύζυγος είσαι.
Έχετε δει γυναίκες, που αφού παντρευτούν, όλο και περισσότερο μοιάζουν με λουλούδι που κλείνει και μαραίνεται; Κάθε χρόνος υπάρχει και λιγότερη ζωή και χρώμα στο πρόσωπό τους, λιγότερη χαρά. Και όλα τα όνειρα και οι χαρές που είχαν σαν κοριτσάκια πριν παντρευτούν, αντιλαμβάνονται πως τίποτα από αυτά δεν θα πραγματοποιηθούν και πως απλά έτσι είναι η ζωή. Μερικές φορές η ζωή είναι δύσκολη, αλλά δεν πρέπει αυτό να είναι το πατρόν της. Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο άνδρας της δεν την ΄προσέχει΄ όσο θα έπρεπε. Αλλά μερικές φορές βλέπεις μια γυναίκα αφού παντρευτεί, μεγαλώνει και αναπτύσσεται σαν λουλούδι. Λάμπει! Μέρος αυτού είναι πιθανόν να είναι η διακονία του ανδρός της.

Θέλω να σας πω μια ωραία ιστορία από την Αφρική. Ήταν ένας πατέρας που είχε μια κόρη που δεν ήταν καθόλου όμορφη και σ’ αυτή τη φυλή, όταν ένας νεαρός θέλει να παντρευτεί μια κοπέλα, δίνει μια προίκα. Η μεγαλύτερη προίκα που μπορούσε κανείς να δώσει για μια κοπέλα, ήταν οχτώ αγελάδες. Εάν λοιπόν είσαι μια γυναίκα που αξίζει 8 αγελάδες, είσαι σπουδαία! Λοιπόν, αυτός ο πατέρας ήλπιζε να πάρει τουλάχιστον μια κότα ή μια κατσίκα. Έτσι έλεγε. Ένα χάμστερ, κάτι. Και μια μέρα ένας νεαρός εμφανίστηκε στην πόρτα και είπε:
« Θέλω να παντρευτώ την κόρη σας». Και ο πατέρας δεν το πίστευε. Δεν ήθελε τίποτα, ήθελε μόνο να την πάρει, αλλά τον ρώτησε, τι θα του δώσει. Και ο νεαρός αποκρίθηκε ότι θα δώσει 8 αγελάδες. Όλοι στο χωριό έλεγαν ότι αυτό ήταν πρωτάκουστο. Γιατί 8 αγελάδες για εκείνη; Και είπε αυτός: « Επειδή πάντα ήθελα μια γυναίκα που να αξίζει 8 αγελάδες!»
Ξέρω, ότι είναι αστείο, αλλά ξέρετε τι είναι όμορφο σ’ αυτήν την ιστορία; Στο τέλος η γυναίκα έγινε μια γυναίκα που να αξίζει 8 αγελάδες! Τελικά έγινε η πιο όμορφη γυναίκα στο χωριό.
Βλέπετε, τι μας διδάσκει αυτή η ιστορία;

Άνδρα, άκουσέ με. Η γυναίκα σου ζει σ’ έναν απαίσιο κόσμο. Εικόνες γυναικών μπαίνουν σε εξώφυλλα ή στην τηλεόραση που δεν είναι ρεαλιστικές. Μερικές φορές η γυναίκα σου συγκρίνει τον εαυτό της με αυτές και δεν είναι ίση με αυτές. Ο κόσμος της λέει πως πρέπει να είναι σούπερ μοντέλο, για να έχει κάποιον παθιασμένο για εκείνη και μετά εσύ και εγώ, σαν άνδρες, απλά καθόμαστε εκεί και την θεωρούμε δεδομένη κι εκείνη μαραζώνει όλο και περισσότερο. Βλέπετε πόσο απαίσιο είναι αυτό;
Μερικές φορές οι άνθρωποι ρωτούν γιατί δεν υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση. Κοιτάξτε την αμαρτία μας! Κοιτάξτε μόνο τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στις γυναίκες μας!
Και κάποιοι άνδρες λένε:
« Εε, εγώ είμαι καλός άνδρας. Παρέχω ρουχισμό και φαγητό για τη γυναίκα μου». Λοιπόν, σ’ ευχαριστούμε, κύριε Νεάντερταλ. Νομίζεις πως αυτή είναι η δουλειά σου; Άκουσέ με. Θα σου πω πως είναι να’ σαι άνδρας. Εάν δεν σου αρέσει, μπορείς να γίνεις κάτι άλλο, αλλά δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές.
Σαν άνδρας σηκώνεσαι πρωί και εργάζεσαι σκληρά και μετά πας σπίτι και η δουλειά σου δε σταματάει. Εκεί καλύπτεις τις ανάγκες της γυναίκας σου και των παιδιών σου και πας για ύπνο. Σηκώνεσαι το άλλο πρωί και κάνεις ξανά τα ίδια και τα ίδια για να είσαι βιβλικός. Η οικογένειά σου δεν είναι εξάρτημα δικό σου. Και δεν ζουν να σε υπηρετούν. Εσύ υπάρχεις για να είσαι ευλογία. Και όταν θάψουν το κουρασμένο σου σώμα, εσύ θα χαμογελάς.

Έχουμε έναν κανόνα στο σπίτι μου.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας που είμαι στη δουλειά, τα παιδιά ανήκουν στην γυναίκα μου. Πάω πολύ πρωί για να μπορώ να επιστρέφω γύρω στις πέντε. Και ο κανόνας είναι αυτός: Όταν επιστρέφω, τα παιδιά είναι δικά μου για την υπόλοιπη μέρα. Έτσι παίζουμε μαζί, μελετάμε την Γραφή μαζί, τα κάνω μπάνιο όταν καταφέρνω να τους βάζω στην μπανιέρα, τα βάζω για ύπνο, κάνουμε μαζί προσευχή και μετά η δουλειά μου τελείωσε για τα παιδιά. Μετά έχω την γυναίκα μου.
Ξέρετε τι χρειάζεται πολύ μια σύζυγος; Απλά κάποιον να ακούει. Κάποιον να κάθετε δίπλα για να μιλήσει. Οι γυναίκες μιλάνε για τα πάντα, αρκεί ο άνδρας της να μιλάει μαζί της. Μπορεί να νοιώθει τόση εσωτερική μοναξιά.

Η Γραφή εδώ λέει επίσης κάτι πολύ πολύ σημαντικό. Εδάφιο 29. κανείς ποτέ δεν μίσησε το ίδιο του το σώμα, αλλά το τρέφει και το φροντίζει. Έτσι κάνει και ο Κύριος για την εκκλησία.
Άρα η υποχρέωσή μας ως σύζυγος είναι να τρέφουμε και να φροντίζουμε τις συζύγους μας. Τώρα μιλήσαμε ήδη για την τροφή, ότι πρέπει να ανθίζει εξαιτίας της ζωής μας και της διακονίας μας μπροστά της. Αλλά πρέπει επίσης να την φροντίζουμε και να την εκτιμάμε.
Θυμάστε όταν πρωτογνωρίσατε την γυναίκα σας; Πέρασε και ήταν σαν να σας χτύπησε λεωφορείο. Και η καρδιά σας χτυπούσε δυνατά, ανοίγατε πόρτες, εάν βρίσκατε λακκούβα με λάσπη, ξαπλώνατε από πάνω για να περάσει από πάνω σας. Οτιδήποτε για εκείνη. Και μετά την παντρευτήκατε και εκείνη στέκεται στην πόρτα και την κοιτάτε και της λέτε
«Τι;». κι εκείνη λέει: «Ξέρεις, την πόρτα.» Και απαντάτε: «Όχι, πήγα τ’ αμάξι στον μηχανικό τις προάλλες και η πόρτα δουλεύει μια χαρά.»

Ξέρω, υπάρχουν και μικρά εδώ, γι’ αυτό θέλω να προσέχω. Θα πω κάτι. Νευρίασα τις γυναίκες, τώρα θα νευριάσω και εσάς και μετά θα πάρω το αεροπλάνο και θα φύγω.

Η μόνη φορά που κάποιοι σύζυγοι αγκαλιάζουν ή φιλάνε τις συζύγους τους είναι πριν την σεξουαλική επαφή. Μόνο τότε. Και κάνεις την σύζυγό σου να νιώθει τόσο φθηνή. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κράτησες την γυναίκα σου μόνο για να την κρατήσεις; Μόνο για να της δείξεις ότι είναι πολύτιμη; Πονάει, ε;

Οι επιστήμονες έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταλάβουν ότι οι γυναίκες δεν είναι σαν τους άνδρες. Καθόλου. Και προσωπικά χαίρομαι γι’ αυτό. Αλλά μερικές φορές δεν ξέρουμε πόσο τις πληγώνουμε. Πότε ήταν η τελευταία φορά που απλά της κράτησες το χέρι; Ή απλά τη κοίταξες; Η τελευταία φορά που απλά κοίταξες το πρόσωπό της; Και το μελέτησες και της έδωσες να καταλάβει πόσο το αγαπούσες;

Βλέπετε, η χριστιανική ζωή μπορεί να είναι πολύ θαυμάσια. Δείχνεις την αγάπη σου μπροστά στα παιδιά σου; Δεν μιλάω για τα προσωπικά σας, αλλά για τρυφερότητα. Σύζυγοι, οι υιοί σας θα μάθουν πως ν’ αγαπάνε μια γυναίκα κοιτάζοντας εσάς, αλλά μπαμπάδες ακούστε κάτι ακόμα πιο τρομακτικό. Οι κόρες σας δεν θα παντρευτούν άντρες καλύτερους από εσάς. Εάν η κόρη σας βλέπει έναν άντρα που δεν είναι παρόν και δεν είναι τρυφερός και στοργικός απέναντι στην γυναίκα του θα νομίζει πως απλά έτσι είναι τα πράγματα, έτσι είναι οι άντρες κι έτσι είναι ο γάμος. Και θα συμβιβαστεί για κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που της έχει η Βίβλος. Θέλετε να ζήσετε με τόση αγάπη και πάθος με την γυναίκα σας που η κόρη σας θα το δει, έτσι ώστε όταν ένα από αυτά τα άσχημα και άχρηστα αγόρια έρθουν να την πάρουν, εκείνη θα τον κοιτάξει και θα πει: Έξω από την ζωή μου. Είσαι αγοράκι και δεν ξέρεις πώς να είσαι άνδρας ή να αγαπάς σαν άνδρας επειδή ο μπαμπάς μου αγαπάει την μαμά μου. Η μαμά μου είναι θησαυρός για τον μπαμπά μου. Ο μπαμπάς μου ακόμα της ανοίγει την πόρτα. Και εσύ έρχεσαι με αυτό το άσχημο, σπυριάρικο πρόσωπό σου και μου λες πως με αγαπάς; Δίνε του. Βλέπετε;

Ξέρω, πως τελειώνει ο χρόνος μας και δεν προλάβαμε να φτάσουμε καν στην ευθύνη του πατέρα να διδάξει τα παιδιά του και οι περισσότεροι θα χαίρεστε γιατί σας εξάντλησα αρκετά.

Λέμε ότι είμαστε
«βιβλικοί» γιατί κάνουμε κάποια πράγματα. Αλλά ο Θεός απαιτεί ολόκληρη η ζωή μας να είναι υποταγμένη στον νόμο του. Και δεν είναι νομοθετικοί κανόνες. Είναι η σοφία του Θεού για να ευλογήσει την ζωή μας.

Ας προσευχηθούμε.

1 σχόλιο :

ΓΙΩΡΓΙΑ είπε...

ειναι υπεροχο αδερφε μπραβο.. ο κυριος να σε υπερ ευλογη..

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη