Blogger Widgets




20 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΑΪΕΝΤΟΛΟΓΙΑ

ΣΑΪΕΝΤΟΛΟΓΙΑ (SCIENTOLOGY)

Πρέπει να διακρίνουμε αυτή την αίρεση από μια άλλη με παρεμφερές όνομα, τη Χριστιανική Επιστήμη (Christian Science ).

Η Σαϊεντολογία έχει οικονομικούς στόχους και το διακηρύττει. Παρουσιάζει και τιμολόγιο για κάθε στάδιο υπηρεσιών που προσφέρει. Τα ποσά μεγαλώνουν καθώς κάποιος "προχωρεί". Ο ιδρυτής της Ρον Χάμπαρντ έλεγε τα εξής: "συγκεντρώστε xρήμα. Συγκεντρώστε κι άλλο xρήμα. Ωθήστε rους άλλους να παράγουν ώστε εσείς να κερδίζεrε. Με όποιο τρόπο ή για όποιο λόγο τους εισάγετε στη θρησκεία, δεν έχει σημασία. Μόνο κάντε το". Αυτό το πρόσωπο γεννήθηκε στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ το 1911 και αρχικά ήταν μέτριος συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Παρουσίαζε τον εαυτό του ως πυρηνικό φυσικό παρότι ούτε είχε καταφέρει να περάσει το δεύτερο χρόνο του Κολλεγίου και δήλωνε ότι κατείχε διδακτορικό από το Sequoia Uniνersity της Καλιφόρνια, ενώ δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο Πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια. Το 1950 δημοσίευσε το ιερό βιβλίο της Σαϊεντολογίας το "Διανοητική" (Dianetics) και μάλιστα η οργάνωσή του πήρε αυτό το όνομα.

Αργότερα, το 1952, τη μετονόμασε Σαϊεντολογία (Scientology) και δήλωσε ότι είναι θρησκευτικό σύστημα και τα κέντρα διδασκαλίας της, εκκλησίες. Οι σύμβουλοι ονομάστηκαν ποιμένες και φορούν και ιερατικό ένδυμα. Ας σημειώσουμε ότι το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το περίεργο είναι ότι οι οπαδοί της Σαϊεντολογίας αλλά και οι αξιωματούχοι της, αγοράζουν σε ποσότητες τα βιβλία που εκδίδει η οργάνωση (στις εκπτώσεις) για να κατορθώσουν να έχουν τις πρώτες θέσεις στους καταλόγους πωλήσεων. Οι ειδικοί που ασχολήθηκαν κριτικά με τη Σαϊεντολογία αποφάνθηκαν ότι τα βιβλία αυτά είναι επιεικώς ανόητα και δε διαβάζονται.

Η "εκκλησία της Σαϊεντολογίας" του Χάμπαρντ προσπαθεί να "καθαρίσει" τους ανθρώπους από τη δυστυχία. Ο Χάμπαρντ έφτιαξε ένα μηχάνημα που αποκάλεσε "Ε-μέτρο" (Εmeter) και ανιχνεύει το ψεύδος ή την αλήθεια που κάποιος λέει μιλώντας για το παρελθόν του. Η δυστυχία προέρχεται από πνευματικές διαταραχές που δημιουργήθηκαν από πρώιμα τραύματα τα οποία ονόμασε "ενγράμματα" (engrams). Η συμβουλευτική με τη βοήθεια του "έμετρου" διώχνει τα "ενγράμματα" θεραπεύει την τύφλωση και βελτιώνει την εξυπνάδα και την εμφάνιση των "ασθενών". Ο Χάμπαρντ δημιούργησε στάδια θεραπείας: τελειώνοντας το ένα, πληρώνοντας, προχωράς στο επόμενο.

Όσο προχωρούν τα στάδια, τα ποσά που ζητούνται γίνονται τεράστια. Ας σημειώσουμε ότι αφού προσφέρει την θεραπεία, ο Χάμπαρντ, κήρυξε τον πόλεμο σε γιατρούς και φάρμακα.

Το Αμερικανικό κράτος (καθώς και άλλα όπως η Γερμανία όπου απαγορεύεται η οργάνωση ως επικίνδυνη για την κοινωνία) έλαβε σε πολλές περιπτώσεις μέτρα αυστηρά, καταργώντας το αφορολόγητο των εισοδημάτων της Σαϊεντολογίας και απαγορεύοντας δραστηριότητές της, αλλά η επιχείρηση είναι πολύ καλά στημένη. Με διάφορους τρόπους, όπως προαναφέραμε, απομυζά τα χρήματα των οπαδών της που φθάνουν ως την ανέχεια. Σημειώθηκαν περιπτώσεις αυτοκτονίας απελπισμένων, καταρρακωμένων οπαδών.

Η μέθοδος προσεγγίσεως ποικίλει. Άλλοτε όπως στην Ελλάδα γίνεται με κάποιο ερωτηματολόγιο που βοηθάει τους ανθρώπους να δουν αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Πάντα το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν... Άλλοτε υπάρχουν σεμινάρια και ομιλίες, άλλοτε διάφορες εταιρείες προσεγγίζουν επαγγελματικές τάξεις που έχουν οικονομική επιφάνεια, υποσχόμενες π.χ. να τους αυξήσουν τα έσοδα με τεχνικές που θα τους μάθουν. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο και κερδισμένη είναι η οργάνωση. Άλλες μέθοδοι όπως, εκβιασμός, ψέμα, κλοπή ντοκουμέντων, λασπολογία, οικονομική σκανδαλολογία ακόμα και ξυλοδαρμός και απειλή ζωής χρησιμοποιούνται με στόχο το οικονομικό κέρδος ή την αμαύρωση της υπολήψεως των εναντίων.

Η διδασκαλία της Σαϊεντολογίας λέει ότι υπάρχουν θεοί ανώτεροι και κατώτεροι, ότι ο ''μύθος του Χριστού'' υπήρχε στους προ-καθαρούς ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, ότι ο Βούδας και ο Χριστός ήταν λίγο παραπάνω από καθαροί και όχι "Operating Τhetans" το σπουδαιότερο επίπεδο της Σαϊεντολογίας. Αμαρτία δεν υπάρχει και η κόλαση είναι μύθος για να κάνει τους ανθρώπους δυστυχείς.

Ένα άξιο σημειώσεως στοιχείο είναι ότι στο τελευταίο στάδιο καθάρσεως από το οποίο δεν έχουμε πληροφορίες και μαρτυρίες, αφού αυτός που το περνάει είναι εντελώς υποχείριο, φημολογείται ότι οι "καθαροί" μαθαίνουν ότι ο Χάμπαρντ είναι ο Θεός. Ο Χάμπαρντ ο ίδιος έζησε φοβούμενος τα μικρόβια και τη ζωή του από ενδεχόμενες απόπειρες δολοφονίας του και μάλιστα ένα διάστημα είχε εξαφανιστεί (1980) πράξη που έδωσε αφορμή σε πλήθος φήμες.

Επανεμφανίστηκε και τώρα βεβαιώνεται ότι έχει πεθάνει. Η Σαϊεντολογία, όπως φανερώνουν τα πεπραγμένα της, είvαι εξίσου επικίvδυvη για τηv ψυχή και το πορτοφόλι των θυμάτων της. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι μεγάλος, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει καλή οργάνωση και οικονομικός στόχος. "Οι Ευαγγελικοί πρέπει να μην έχουν σχέση με αυτές τις λανθασμένες θεωρίες, που απομακρύνουν τον άνθρωπο από την διά του Χριστού χάρη του Θεού. Η απλοϊκή σκέψη ότι η ανθρώπινη φύση μας είναι ακηλίδωτη από το κακό ότι το μυαλό του ανθρώπου είναι ικανό για αλάνθαστη κατανόηση και κρίση, ότι η τέλεια γνώση αυτομάτως προκαλεί τέλεια συμπεριφορά, ότι η ανθρώπινη μετάνοια και η θεία χάρη είναι άχρηστες, και πάνω από όλα ότι ο Θεός ( οι περισσότεροι Σαϊεντολόγοι αποδέχονται την ύπαρξή Του) είναι άσχετος με την ανθρώπινη κατάσταση".

Στην Ελλάδα η παραθρησκεία είχε ως αρχικό όνομα τα αρχικά ΚΕΦΕ (κίνηση εφαρμοσμένης φιλοσοφίας Ελλάδος). Μετά από δίκες και καταδίκες από τα δικαστήρια μετετράπη σε "Διανοητική" συνεχίζοντας την δραστηριότητα της, με όπως προαναφέραμε τα ερωτηματολόγια και τις διαλέξεις. Επίσης με μέσο ένα διώροφο λεωφορείο διαφημίζει την θεωρία της ανά την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη