Blogger Widgets




22 Απριλίου 2014

Σχολείο και βία

Πώς ταιριάζουν αυτά τα δύο;

Πάντως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  (ΜΜΕ) η «βία στα σχολεία» συζητιέται από πολύ καιρό.  Ωστόσο, αν η βία και η επιθετικότητα στο σχολείο έχουν αυξητικές τάσεις, αυτό δεν είναι βέβαιο. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ρωτήθηκαν 4.000 μαθητές σχετικά με αυτό το θέμα. Αποδείχθηκε ότι το 60% των 14-χρονων που εκδήλωσαν βία, το έκαναν επειδή αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η σχολική βία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.  Αυτό δείχνουν οι σημερινές μελέτες. Μάλιστα μια έρευνα του Συνηγόρου του Παιδιού και των Νέων δείχνει ότι τα τρία από τα τέσσερα παιδιά, ηλικίας μέχρι 14 ετών, αντιμετωπίζουν καθημερινά βία στο σπίτι ή στο σχολείο. Ως εκ τούτου, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο όρισε την 6η Μαρτίου ως Ημέρα κατά της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Διάφορα projects π.χ. με δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις κλπ. πάνω στο θέμα «εξωσχολική βία» φέρνουν θετικά αποτελέσματα.
Ο θυμός και η έκφραση επιθετικότητας που ενίοτε μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, είναι ένα «κανονικό» ανθρώπινο συναίσθημα. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να γίνει κάποιο συμβούλιο ή να έρθει κάποιος σχολικός εκπρόσωπος. Τα συναισθήματα επιθετικότητας και θυμού είναι μέρος της ζωής μας και σε κανονικές συνθήκες μαθαίνουμε στην συμβίωσή μας με τους άλλους να τα διαχειριζόμαστε σωστά.
Ωστόσο, τι συμβαίνει με τα άτομα που εσκεμμένα, απρόκλητα, συστηματικά και επαναλαμβανόμενα βρίζουν και επιτίθενται στους συμμαθητές τους και τους βασανίζουν μέχρι να τραυματιστούν και να έρθει ο γιατρός των Πρώτο Βοηθειών;
Μερικοί από τους λόγους  –  που όταν συνδυαστούν – μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί σε εκδήλωση επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς είναι:
• Καταστάσεις που συνδέονται με την προσωπικότητά του.
• Βίαιη παρέα (κλίκα) στην οποία ανήκει.
• Χρήση βίας στην οικογένειά του.
•  Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης της οικογένειας και ως εκ τούτου ζει χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές  για το μέλλον.
• Η συχνή αναπαραγωγή βίαιων παιχνιδιών στο κομπιούτερ, κλπ.
Οι βίαιοι έφηβοι έχουν τέτοια συμπεριφορά κι εκτός σχολείου. Και, φυσικά, δεν αποβάλουν αυτή τη συμπεριφορά στην πόρτα του σχολείου.
Υπάρχουν πολλές μορφές εκφοβισμού:
- Σωματικός (όπως τραυματισμός,  μώλωπες, τσιμπήματα, δαγκωνιές  ή και σπάσιμο των οστών),
- Εκβιασμός (κλοπή χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων)
- Λεκτικός ( υβριστικές εκφράσεις, φραστικές επιθέσεις,  προσβολές  και απειλές, αγενή σχόλια και ειρωνεία, χρήση παρατσουκλιών)
- Ηλεκτρονικός (αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης,
- Ρατσιστικός (αρνητικά σχόλια εξαιτίας της καταγωγής, κοινωνικής τάξης, οικονομικής κατάστασης ή της διαφορετικότητας του άλλου)
- Έμμεσος ή κοινωνικός: (κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ενός ατόμου, διάδοση φημών ή ψευδών)
- Σεξουαλικός (ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις)
Επίσης, η οπλοφορία, η ανυπακοή απέναντι στους εκπαιδευτικούς  και το μποϊκοτάζ της διδασκαλίας μπορεί να θεωρηθεί ως βία.
Μια μελέτη αναφέρει ότι τα κορίτσια χρησιμοποιούν κυρίως λεκτική βία.
Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός, ότι στο σχολείο φαίνεται γενικότερα ότι μειώνεται η φυσική βία αλλά αυξάνεται ο ψυχολογικός εκφοβισμός  (γνωστός ως Mobbing).  
Η βία εμφανίζεται όχι μόνο ανάμεσα στους ίδιους τους μαθητές, αλλά οι μαθητές μπορεί να συμπεριφέρονται  βίαια και απέναντι στους δασκάλους. Οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους γίνονται επίσης επιθετικοί προς τους μαθητές και έτσι η ζωή αμφοτέρων γίνεται πολύ δύσκολη.
Ίσως καθώς διαβάζεις αυτό το άρθρο να σκεφτείς: Θεέ μου! Σε τι κόσμο ζούμε; Δεν γίνεται να μην υπάρχει βία; Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα και δεν μπορώ να σου δώσω μια γρήγορη απάντηση.
Αλλά ένα πράγμα μπορώ να σου πω με σιγουριά: Υπάρχει ένα μέρος,  όπου όλα αυτά τα κακά μια μέρα θα τελειώσουν. Στον Ουρανό, εκεί που κατοικεί ο Θεός. Κι εγώ χαίρομαι γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη