Blogger Widgets




16 Απριλίου 2014

Πως γιορτάζουν το Πάσχα.....



Έθιμα από άλλες χώρες

Το Πάσχα δεν  είναι καθαρά ελληνική υπόθεση και  σε κάποιες χώρες τα βαμμένα κόκκινα  αυγά, τα τσουρέκια και οι λαμπάδες δεν είναι must για τις παραδόσεις τους, διαβάστε μερικά παράξενα έθιμα και αντιλήψεις από όλο τον κόσμο αποκλειστικά για τη νεκρανάσταση του Iησού που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



1. Οι… φτερωτές καμπάνες στη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο

Στις χώρες  αυτές υπάρχει ο μύθος ότι  οι καμπάνες των εκκλησιών ταξιδεύουν για λίγες ημέρες στη Ρώμη και  επιστρέφουν το πρωί του Πάσχα, ενώ  υποτίθεται ότι φέρνουν μαζί τους πεσκέσια και συγκεκριμένα, χρωματιστά αυγά και σοκολατένια λαγουδάκια.
Καμπάνες και Άγιος Βασίλης σημειώσατε Χ, λοιπόν.
Αυτή η  παράδοση πιθανώς ξεκίνησε εξαιτίας του γεγονότος ότι όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα κανένας ήχος καμπάνας δεν  ακούγεται ως ένδειξη πένθους  για τον Ιησού Χριστό.


2. Γλυκό ή πείραγμα  στη Σουηδία 
Μικρά παιδιά ντυμένα  σαν μικρούς μάγους ή μάγισσες μας φέρνουν στο μυαλό το Halloween, εντούτοις αν βρεθείτε αυτές τις ημέρες στη Σουηδία μην παραξενευτείτε αν ακούσετε τη φράση «γλυκό ή πείραγμα». Το Πάσχα για τους Σουηδούς συνήθως πέφτει παράλληλα με τη νύχτας Walpurgis, την 30η Απριλίου. Η νύχτα Walpurgis εορτάζεται με το άναμμα δαυλών, ώστε να διώξουν μακριά διαβολικά πνεύματα και μάγισσες.
 Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη που προηγείται της  νύχτας Walpurgis, τα μικρά κορίτσια γίνονται μαγισσούλες, βάφουν το πρόσωπό τους και στη συνέχεια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν γλυκά. Και επειδή το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα το Πάσχα, παράλληλα με τα κακά πνεύματα διώχνουν και τον Ιούδα, ενώ το μενού της ημέρας περιλαμβάνει το γεύμα gravlax, δηλαδή νωπό σολομό, μαριναρισμένο με αλάτι, ζάχαρη και φρέσκο ​​άνηθο.
3. Ξύλο στις γυναίκες  με καμουτσίκι 

Μπορεί οι ημέρες του Πάσχα να είναι ημέρες κατάνυξις και κάθαρσης, όμως, στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, η παράδοση θέλει τους άντρες να χτυπούν τις γυναίκες ή τις φιλενάδες τους τη Μεγάλη Δευτέρα με ένα χειροποίητο καμουτσίκι, φτιαγμένο από ιτιά και διακοσμημένο με μια χρωματιστή κορδέλα στην άκρη του. Για ποιο λόγο τις χτυπάνε; Σύμφωνα με το μύθο το χτύπημα είναι συμβολικό και δεν το κάνουν επειδή το ξύλο… βγήκε από τον Παράδεισο,αλλά για καλή τύχη και για να διατηρήσουν οι γυναίκες τους την υγεία και την ομορφιά τους τον επόμενο χρόνο. (δεισιδαιμονία) Βέβαια και οι γυναίκες παίρνουν πίσω ένα μέρος εκδίκησης, αφού τους «λούζουν» κανονικότατα με κουβάδες κρύου νερού! Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το κρύο νερό κάνει καλό στην επιδερμίδα. Και αυτές για την ομορφιά των αντρών τους νοιάζονται, βρε...
4. Ο χορός του  θανάτου στην Ισπανία  
Στην Verges της Ισπανίας, τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο παραδοσιακός"χορός του θανάτου" που περιλαμβάνει παρέλαση στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης. Όλοι όσοι παίρνουν μέρος είναι ντυμένοι με στολές και η διαδικασία τελειώνει με ανθρώπους ντυμένους σκελετούς που κουβαλούν κουτιά με στάχτες. Ο τρομακτικός χορός ξεκινάει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες.
5. Η αυτοσταύρωση  στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες αρκετοί  ευσεβείς Καθολικοί δοκιμάζουν την αυτοσταύρωση, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το πόσο υπέφερε ο Ιησούς. Η ιδέα πίσω από αυτή τη νοσογόνο τελετουργία είναι η κάθαρση και άφεση αμαρτιών. Η ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία προσπαθεί επανειλημμένως να αποθαρρύνει τους οπαδούς αυτής της πρακτικής, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.
Μάλιστα, πιστεύεται ότι η αυτοσταύρωση είναι μόνο μία από τις παραδόσεις των  αρχαίων θρησκειών των Φιλιππίνων που διατηρήθηκαν στο χρόνο, όπως και το αυτοσμαστίγωμα.
Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή ξεκίνησε λόγω μιας εσφαλμένης ερμηνείας στην προς Ρωμαίους επιστολή του Παύλου στο σημείο 8:13, όπου γράφει: «εἰ γὰρ κατὰ σάρκα ζῆτε, μέλλετε ἀποθνήσκειν· εἰ δὲ Πνεύματι τὰς πράξεις τοῦ σώματος θανατοῦτε, ζήσεσθε. (Απόδοση)Διότι, εάν ζήτε κατά τας επιθυμίας της σαρκός, μέλλετε να αποθάνετε τον αιώνιον θάνατον. Εάν όμως, με τας πνευματικάς δυνάμεις που χαρίζει το Πνεύμα, αποστρέφεσθε και νεκρώνετε τας κακάς πράξεις του σώματος, θα ζήσετε αιωνίως πλησίον του Θεού. Πολλοί άνθρωποι το ερμηνεύουν ως: «Απονεκρώνω/ Ταπεινώνω τις πράξεις της σάρκας» ως μια ενθάρρυνση να προκληθεί πόνος στο σώμα κάποιου, ώστε να εξαγνίσει με αυτόν τον τρόπο την ψυχή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη