Blogger Widgets




4 Νοεμβρίου 2013

Λιβερία: O πολέμαρχος - κανίβαλος που έγινε ιερέας


Για χρόνια ο Joshua Milton Blahyi, γνωστός ως «General Butt Naked» ( ο στρατηγός που χτυπά γυμνός), ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους πολέμαρχους κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβερία. Έτρωγε τις καρδιές των θυμάτων του,
και θυσίαζε παιδιά σε τελετές, οι οποίες πίστευε ότι θα του χαρίσουν προστασία και θα τον καταστήσουν άτρωτο στη μάχη. Μετά, έγινε πάστορας. Σήμερα επισκέπτεται τις οικογένειες των θυμάτων του ζητώντας συγχώρεση για τις αμαρτίες του.
Μία Τετάρτη, πριν από έξι χρόνια, ξεκίνησε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιηθεί η ενοχή του Blahyi, να βρεθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του.
Ο πρόεδρος της Λιβερίας όρισε μια εννεαμελή επιτροπή ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικών, δημοσιογράφων και ιερέων προκειμένου να καθορίσουν τι ακριβώς είχε διαπράξει κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στην αρχή της ακρόασης, 131 λεπτών, τον ρώτησαν: «Πόσα θύματα υπήρξαν;»
Ο Blahyi κοίταξε μπροστά του, στη μεγάλη πολυτελή αίθουσα στην οποία λάμβανε χώρα η ακροαματική διαδικασία. Έμοιαζε ταυτόχρονα συγκεντρωμένος και εντελώς χαλαρός. Στη διάρκεια του πολέμου, το σημείο όπου τώρα καθόταν η επιτροπή, είχε «καταληφθεί» από έναν αναποδογυρισμένο προεδρικό θρόνο, έναν σωρό από περιττώματα και ένα γυαλιστερό μαύρο πιάνο Steinway. Τότε, ο Blahyi ήλεγχε τους δρόμους της Μονρόβια, της πρωτεύουσας της Λιβερίας και χρησιμοποιούσε διαφορετικό όνομα.

Zητώντας συγχώρεση από την Faith Gwae, την οικογένεια της οποίας βασάνισε και σκότωσε, επειδή είχαν δώσει καταφύγιο σε μια γυναίκα αντίπαλης φυλής. Στο να τον συγχωρέσει, η Faith απαντά: «Είναι κάτι που δεν γίνεται αμέσως. Είναι μια διαδικασία. Άφησέ με μόνη με τον εαυτό μου».
Ο πόλεμος, που κράτησε από το 1989 ως το 2003, υπολογίζεται ότι κόστισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα και πάνω από 20.000 παιδιά στρατολογήθηκαν. Σε φωτογραφίες από ρεπόρτερ απεικονίζονταν παιδιά-στρατιώτες να φορούν μάσκες και γυναικείες περούκες, να τρώνε ανθρώπινες καρδιές και να στολίζουν τους τις διασταυρώσεις δρόμων με οστά. Οικογένειες πλήρωναν για μαγικά ξόρκια τα οποία ήλπιζαν ότι θα τους προσφέρουν προστασία, είτε με χρήματα είτε θυσιάζοντας ένα μέλος της οικογένειας. Οι αρχηγοί υιοθέτησαν πολεμικές ονομασίες, που θα μπορούσαν να είχαν παρθεί από ταινίες ή από εφιάλτες, όπως για παράδειγμα General Rambo, General Bin Laden, General Satan.
O Blahyi είχε τη φήμη του πιο σκληρού όλων των αρχηγών στρατιωτικών ομάδων. Όλοι ήξεραν το παρατσούκλι του, το οποίο, όπως λέει ο ίδιος, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει πίσω: «Ο στρατηγός που χτυπά γυμνός». Ήταν ένας κανίβαλος που προτιμούσε να θυσιάζει μωρά, επειδή πίστευε ότι ο θάνατός τους θα έφερνε μεγαλύτερη προστασία. Πήγαινε στις μάχες γυμνός, φορώντας μόνο παπούτσια και κρατώντας ένα μεγάλο μαχαίρι, καθώς θεωρούσε ότι αυτό τον έκανε άτρωτο – ποτέ δεν χτυπήθηκε από σφαίρα. Οι στρατιώτες του έβαζαν στοιχήματα για το αν μια έγκυος γυναίκα είχε αγόρι ή κορίτσι και μετά άνοιγαν την κοιλιά της για να δουν ποιος είχε δίκιο.
Τώρα ο Blahyi είναι ιερέας και πηγαίνει κάθε Σάββατο σε λέσχη σκακιού.
Όταν ρωτήθηκε για τα θύματά του, γύρισε το κεφάλι του και σκούπισε τον λαιμό του. Είχε μάθει να μιλάει αγγλικά μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα και επέλεξε τα λόγια του προσεκτικά. Ο ιδρώτας έτρεχε από το μέτωπό του. Στο τέλος, είπε:
«Δεν ξέρω το συνολικό… το συνολικό… το συνολικό νούμερο… αλλά εάν… εάν… τα μετρούσα… όσα έχω κάνει…. Θα ήταν… δεν ήταν λιγότεροι από 20.000».
Ο Blahyi απάντησε σε κάθε ερώτηση με απόλυτη συνείδηση, ακόμη και όταν ρωτήθηκε για τη γεύση της ανθρώπινης σάρκας. Οι μαγνητοφωνημένες απαντήσεις του βρίσκονται στο εθνικό αρχείο της Λιβερίας.
-«”Στρατολογούσα παιδιά που ήταν 9 με 10 ετών”. Αυτό είναι αληθές;»
-«Ναι»
-«”Φύτεψα μέσα τους τη βία. Τους εξηγούσα ότι το να σκοτώνεις ανθρώπους είναι ένα παιχνίδι”. Είναι αληθές;»
-«Σωστά»
-«”Όταν πυροβολούσα και τραυμάτιζα έναν εχθρό, του άνοιγα την πλάτη και έτρωγα την καρδιά του”. Είναι αλήθεια;»
-«Επιτρέψτε μου να γίνω πιο ακριβής… Επίσης, τοποθετούσα κάτω το σώμα και έβαζα τα παιδιά-στρατιώτες να τον κόψουν σε κομμάτια, ώστε να μην έχουν κανένα συναίσθημα για τους ανθρώπους».
-«Είσαι ό ίδιος Joshua Milton Blahyi που τώρα αποκαλούν Blahyi ο Ευαγγελιστής;»
-«Ναι κυρία»
-«Γιατί αποφάσισες, με ένα τέτοιο παρελθόν, να συμμετάσχεις στην Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης;»
-«Για την πίστη μου. Μου είπαν ότι πρέπει να πω την αλήθεια, και ότι η αλήθεια θα με ελευθερώσει».
Ένα Σάββατο του Ιουλίου, πέντε χρόνια μετά την ακροαματική διαδικασία, ο Blahyi κηρύττει στο ποίμνιό του στη Μονρόβια. Αποκαλεί τον εαυτό του Joshua (Ιησούς του Ναυή). Κηρύσσει τον λόγο του Θεού. Έχει ιδρύσει μία αποστολή για πρώην παιδιά-στρατιώτες τα οποία περιμαζεύει από τους δρόμους και τους δίνει φαγητό και ρουχισμό. Έχει υιοθετήσει τρία παιδιά.

Ο 42χρονος Blahyi κάθεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του στη Μονράβια.
-«Κοιμάσαι καλά τις νύχτες;»
-«Είμαι ευλογημένος με καλό ύπνο»
-«Είσαι ευτυχισμένος;»
-«Ναι, πολύ»
-«Θα πας στον παράδεισο;»
-«Αυτό λέει η Βίβλος. Αυτός που πιστεύει στον Ιησού, δεν θα καταδικαστεί.»
Πηγή: Spiegel Online
Στάλθηκε απο: Βαρθολομαίο Παπαδοκωνσταντάκη για τα Xristianikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη