Blogger Widgets




8 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ - Μία Ρωσική σέκτα

Η πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρωσία και ο άνεμος ελευθερίας ο οποίος φύσηξε, αποτέλεσε την αφορμή για την εισβολή ποικίλων αιρετικών και παραθρησκευτικών κινήσεων, που θεώρησαν την Ρωσία, όπως και τις άλλες χώρες του πρώην σιδηρούν παραπετάσματος, ως «ιεραποστολικό» αγρό για να διαδώσουν τις πλάνες τους.
Ταυτοχρόνως όμως με την ποικιλόμορφη και συστηματική προσηλυτιστική δραστηριότητα των εξωτερικών κινήσεων στη Ρωσία δημιουργήθηκε μία αυτόχθονη σέκτα που είναι γνωστή ως «Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης».
Ι) Ο Ιδρυτής της Σέκτας.
Ιδρυτής της σέκτας «Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης», είναι ο Ρώσος Σεργέϋ Τορόπ (Sergei Anatolijewitsch Torop) πρώην αστυνομικός στο επάγγελμα και δάσκαλος του φωτός τώρα για τους οπαδούς του. Ο Σεργέϋ Τορόπ γεννήθηκε στις 14-1-1961 στην περιφέρεια Krasnodar. Είναι έγγαμος και έχει πέντε παιδιά. Το 1991 ο Σεργέϋ Τορόπ, αφού άφησε γένια, μαλλιά και άρχισε να φοράει λευκά ρούχα, ισχυρίστηκε ότι είναι ο επανερχόμενος Χριστός με το όνομα Βησσαρίωνας και ως τέτοιος πιστεύεται, θεωρείται και τιμάται από τους οπαδούς του. Τον ισχυρισμό ότι είναι ο επανερχόμενος Χριστός τον διατυπώνει δημοσίως, όχι μόνο στις ομιλίες του αλλά και σε συνεντεύξεις τύπου που έχει κατά καιρούς δώσει. Με αφορμή το νέο του όνομα οι οπαδοί του ονομάζονται και « Βησσαριονίστες».

ΙΙ) Οι διδασκαλίες της σέκτας:
Το πιστεύω του Βησσαρίωνα συνοψίζεται σ’ ένα βιβλίο του το οποίο ονομάζεται «Τελευταία Διαθήκη». Οι διδασκαλίες του αποτελούν σύνθεση θεοσοφικών, χριστιανικών, ισλαμικών, ιουδαικών και βουδιστικών στοιχείων. Σύνοψη των διδασκαλιών του αποτελούν οι 61 εντολές του που δήθεν του αποκάλυψε ο Θεός.
ΙΙΙ) Η σύγχρονη παρουσία της σέκτας:
Η σέκτα κατάφερε τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιώντας το νέο νομικό πλαίσιο που διαμορφώνονταν τότε στη Ρωσία να αυτοπροσδιοριστεί ως μη κερδοσκο­πική οικολογικού χαρακτήρα οργάνωση. Το κέντρο της σέκτας βρίσκεται στην Petropavlovka στην περιφέρεια Krasnojarker της Σιβηρίας. Από το 1999 καταγράφεται επίσημα στις θρησκευτικές κοινότητες της Ρωσίας.
Εκεί ο Βησαρίωνας έχει δημιουργήσει μια οικολογική – «πνευματική» κοινότητα, ένα επιμέρους σύνολο μικρών οικισμών, που την χαρακτηρίζει ως οικολογικό παράδεισο και την ονομάζει «Ηλιακή Πόλη» ή «Νέα Ιερουσαλήμ». Σε κεντρική θέση της εν λόγω κοινότητας υπάρχει ένας πάσσαλος τοτέμ με έκδηλο τον συγκρητιστικό χαρακτήρα καθώς έχει πάνω του σκαλισμένα θρησκευτικά σύμβολα των θρησκειών εκ των οποίων έχει αντλήσει στοιχεία ο Βησσαρίων και έχει δομήσει το δικό του σύστημα.
Στην κοινότητα αυτή διαβιούν μαζί με τον Βησσαρίωνα αρκετές εκατοντάδες οπαδών του που έχουν αναπτύξει έναν τρόπο κοινωνικής οργάνωσης και συμβίωσης σύμφωνο με τα πιστεύω του ιδρυτή της σέκτας. Η εγκατάσταση στην κοινότητα προϋποθέτει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του μέλους και την καταβολή του χρηματικού ποσού στην κοινότητα του Βησσαρίωνα, ως απόδειξη της αφοσίωσης τους στον ψευδομεσσία και έμπρακτη απόδειξη συνεισφροράς του στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σέκτας.

Τα σπίτια στην κοινότητα είναι κτισμένα από ξύλο, ενώ το μοναδικό που είναι κτισμένο με τούβλα είναι το δικό του. Στην κοινότητα απαγορεύεται η βρώση κρέατος, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Πολλοί επίσης από τους οπαδούς του δεν τρώνε ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά. Η κυριότερη γιορτή της κοινότητας είναι η 18η Αυγούστου, η οποία έχει συμβολικό χαρακτήρα και εορτάζεται το γεγονός, ότι την 18- 8 -1991 ο Βησσαρίωνας κήρυξε για πρώτη φορά.
Τα μέλη της σέκτας μαζί με τις άλλες δραστηριότητες έχουν κτίσει και ένα σχολείο για μικρά παιδιά, το οποίο αφ’ ενός δεν έχει τύχει κρατικής αναγνώρισης, αφ’ ετέρου ο δάσκαλος του σχολείου έχει εκπαιδευθεί σύμφωνα με το σύστημα των λεγομένων σχολείων Waldorf που ανήκουν στο εκπαιδευτικό πρό­γραμμα του αποκρυφιστικού συστήματος της Ανθρωποσοφίας.
* Για την σύνταξη του παρόντος άρθρου βασιστήκαμε στην κάτωθι βιβλιογραφία: α)Vissarion, στο Berliner Dialog 28 (2005), σ. 26, β) A. Fincke – M. Pöhlmann, Kompass Sekten und religiöse Weltanschauungen. Ein Lexikon, Gütersloh 2004, σ. 221, γ) J. Buch – Ph. Jusin, Sonnenstadt in Sibirien, στο G2W. Ökumenisches Forum für Glaube, Religion und Gesellschaft in Osten und West, 5(2007), σσ. 24 - 27.
egolpion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη