Blogger Widgets
12 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι η οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν?

Φωτογράφος μπαίνει στα άδυτα της Κου Κλουξ Κλαν και διερευνά τα μίση της Αμερικής [εικόνες]
Φωτογράφος μπαίνει στα άδυτα της Κου Κλουξ Κλαν και διερευνά τα μίση της Αμερικής [εικόνες]

Κου Κλουξ Κλαν: Και μόνο η φράση αυτή σκορπούσε τον τρόμο στις καρδιές των θυμάτων της ρατσιστικής και τρομοκρατικής οργάνωσης. Εδώ και πολλά χρόνια ο φωτογράφος Αντονυ Κάρεν ερευνά και φωτογραφίζει.
Μετά το βιβλίο του The invisible empire: Ku Klux Klan (Η αθέατη αυτοκρατορίαΣ Κου Κλουξ Κλαν) που δημοσιεύτηκε το 2009 ο φωτογράφος επιστρέφει για να μας δείξει ότι η οργάνωση είναι δικτυωμένη παντού και ισχυρή όσο ποτέ στη «βαθιά» Αμερική.
Ο φωτογράφος έχει καταφέρει να εισδύσει στα ενδότερα της ακραίας οργάνωσης. Είναι ανατριχιαστικό το πόσο καθημερινά δείχνουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με το βαρύ παρελθόν και πόσο συνηθισμένοι άνθρωποι ζητούν να μπουν στις γραμμές της.
Τι είναι η οργάνωση
Τον Δεκέμβριο του 1865, προς το τέλος του αμερικανικού εμφύλιου, μια ομάδα έξι νεαρών ανδρών στο Pulanski του Tennessee αποφάσισαν να οργανώσουν μια κοινωνική λέσχη. Και οι έξι ήταν βετεράνοι του στρατού της λεγόμενης «Συνομοσπονδίας» στον Εμφύλιο (άτυπη κυβέρνηση των 11 νότιων δουλοκτητικών πολιτειών των ΗΠΑ, που είχαν κηρύξει απόσχιση). Είχαν επίσης φοιτήσει σε κολέγια όπου την εποχή αυτή ήταν δημοφιλείς οι αδελφότητες με ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Έτσι η ονομασία της οργάνωσης προήλθε από σύνθεση της ελληνικής λέξης κύκλος (Κου Κλουξ) και της αγγλικής clan (φυλή). Οι 6 νεαροί επέλεξαν επίσης ως φορεσιά των μελών τους μια μάσκα, έναν λευκό χιτώνα και ένα ψηλό κωνικό καπέλο.
Η Κλαν μετατράπηκε γρήγορα σε τρομοκρατική οργάνωση. Προσέλκυσε πρώην στρατηγούς του Εμφυλίου ενώ επεκτάθηκε πέρα από το Tennessee σε κάθε πολιτεία του αμερικανικού Νότου περιλαμβάνοντας στους κόλπους της δικαστές, δημάρχους, σερίφηδες αλλά και κοινούς εγκληματίες.
Συστηματικά άρχισε να δολοφονεί μαύρους πολιτικούς και πολιτικούς ηγέτες. Σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους. Μάταια προσπαθούσαν οι μαύροι πολίτες να αμυνθούν, μιας και ήταν λιγότεροι και άοπλοι. Αφού ο κύριος στόχος της Κλαν ήταν οι πολιτικοί και κοινωνικοί ηγέτες της κοινότητας των μαύρων αμερικανών, οι άνθρωποι αυτοί σκοτώνονταν για τον παραμικρό λόγο. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλοι γίνονταν θύματά των μελών της Κου Κλουξ Κλαν.
Στο διάστημα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1870 η οργάνωση εστίαζε την οργή της εναντίον των ριζοσπαστών Ρεπουμπλικάνων (και μαύρων και λευκών) και απαιτούσε μέσα από τη βία και τις δολοφονίες, την αποκατάσταση της λευκής «υπεροχής».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 επανεμφανίστηκε μια δεύτερη εκδοχή της Κου Κλουξ Κλαν. Στο στόχαστρο έβαλαν τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Εβραίους, τους Αφροαμερικανούς και αλλοδαπούς. Επίσης εχρθροί θεωρούνται οι διαζευγμένοι και οι λαθρέμποροι.
Η ρατσιστική και αντισημιτική Κου Κλουξ Κλαν εξακολουθεί να είναι ακραία βίαια και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ακροδεξιές ομάδες μίσους που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Το 2006, μετά από μια περίοδο σχετικής απουσίας, η δραστηριότητα της Κλαν άρχισε και πάλι να αυξάνεται με τα μέλη της να εναντιώνονται με μένος στο θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων αλλά και των μεταναστών.

  iefimerida
Δημοσίευση σχολίου
Η δύναμη Του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ιστορία
Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη

Ξύπνα εκκλησία και αγρύπνησε στην προσευχή!