Blogger Widgets




11 Σεπτεμβρίου 2013

Ακόμα και μετά θάνατον, ένας δημοφιλής Κινέζος πάστορας προκαλεί νευρικότητα στις κινεζικές αρχές / του "Εκόνομιστ"


Ο Σάμιουελ Λαμπ στο εξώφυλλο της ουγγρικής έκδοσης ενός βιβλίου του

«Θα το δείτε: όσο περισσότερο μας καταδιώκουν, τόσο περισσότερο θα ανθεί η εκκλησία»,
έλεγε το 1993 ο πάστορας Σάμιουελ Λαμπ (Samuel Lamb). Πριν καταδικασθεί σε εικοσαετή κάθειρξη, το 1958, οι πιστοί που συμμετείχαν στις παράνομες λειτουργίες του δεν έφταναν τους 400. Όταν επέστρεψε στον άμβωνα, ήταν πια 900. Είχαν φτάσει τους 1,200 όταν οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την εκκλησία του. Αλλά και μετά από αυτό, οι οπαδοί και η επιρροή του δεν έπαψαν να αυξάνουν.

Ο Λαμπ εκοιμήθη  τον  περασμένο μήνα, σε ηλικία 88 ετών. Στις 16 Αυγούστου, σχεδόν 30,000 άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία  του που έγινε στην γενέτειρά του, την Καντώνα. Στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι πολυάριθμοι αστυνομικοί. Όπως καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, δεν ήταν ποτέ μακριά, και παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα με άγρυπνο μάτι και βαρύ χέρι. Προειδοποίησαν εκατοντάδες ανθρώπους να μείνουν μακριά από τη σύναξη· πολλοί άλλοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τελετής. Η Ουανγκ Γιαν-Φανγκ (Wang Yanfang), μια χριστιανή από την Καντώνα, λέει πως συνελήφθη και παρέμεινε δέσμια υπό αστυνομική επιτήρηση επί οκτώ ώρες. Ο σύζυγός της και προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τανγκ Τσιν-Γκλινγκ (Tang Jingling), επίσης συνελήφθη.
Αλλά οι αρχές δεν ακύρωσαν την τελετή, συνεχίζοντας την τακτική που ακολουθούν εδώ και μερικά χρόνια απέναντι σε λειτουργούς σαν τον Λαμπ και στις αδήλωτες «κατ`οίκον εκκλησίες» που αυτοί οργανώνουν σε ολόκληρη την Κίνα. Επισήμως, η Κίνα έχει 23 εκατομμύρια χριστιανούς. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός τους πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 130 εκατομμυρίων.
Ο Τσεν Γουαν-Τσενγκ (Chen Guancheng), ένα από τα διακεκριμένα μέλη του εκκλησιάσματος του Λαμπ, λέει πως η αστυνομία τον ανέκρινε εξονυχιστικά για τα της διοργάνωσης της τελετής, που την παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των επισήμως αναγνωρισμένων εκκλησιών. Ο ΛαμπΛιν Σιαν-Γκάο (Lin Xiangao)- ήταν ένας από τους τελευταίους επιζώντες της εποχής που οι αδήλωτες εκκλησίες καταδιώκονταν απηνώς από το κομμουνιστικό καθεστώς. Την εικοσαετή του κάθειρξη σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας σε ανθρακωρυχεία ακολούθησε μια ακόμα διετής καταδίκη. Ο εγγονός του Σιόν Χου (Zion Hu), θυμάται εκείνες τις ηρωικές εποχές, όταν «το σπίτι μας ήταν ξέχειλο από κόσμο που καθόταν στις σκάλες ή έβγαζε τα παπούτσια του και καθόταν στα κρεβάτια μας».

Αργότερα οι αρχές χαλάρωσαν την επιτήρησή τους. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιτρέπουν να τους επισκέπτονται ξένοι επισκέπτες. Μεταξύ τους, ο Αμερικανός ιεροκήρυκας Μπίλι Γκράχαμ (Billy Graham) και οι επίσημοι εκπρόσωποι δύο Αμερικανών προέδρων, του Ρόναλντ Ρέιγκαν (Ronald Reagan) και του διαδόχου του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου (George Η. W. Bush).

Αλλά η Μάγκι Λαμ (Maggie Lam), ένα από τα μέλη του εκκλησιάσματος, λέει πως η αστυνομία ουδέποτε έπαψε να πιέζει τον Λαμπ να αποδεχθεί τις κυβερνητικές θέσεις και να συνεργαστεί μαζί της. Αλλά αυτός αρνιόταν, ως το τέλος.

Ο νέος υπεύθυνος της ενορίας μας διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα. Σύμφωνα με τον Μπομπ Φου (Bob Fu) πρόεδρο της αμερικανικής χριστιανικής ομάδας «ChinaAid», ο πάστορας έχει πάντα έτοιμη μια βαλίτσα «με μερικά ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης μια Βίβλο». Οι Κινέζοι χριστιανοί, μας λέει, οφείλουν να είναι ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένοι για τη σύλληψή τους.
Χristianikanea.gr: Kαι μην ξεχνάς λαέ Του Κυρίου.. 
«Θα το δείτε:όσο περισσότερο μας καταδιώκουν, τόσο περισσότερο θα ανθεί η εκκλησία»
Σάμιουελ Λαμπ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη