Blogger Widgets




1 Φεβρουαρίου 2013

Η Κατάκτηση της Ιεριχώ

Ιησ.να ς:1-2
«Η δε Ιεριχώ ήτο συγκεκλεισμένη και ωχυρωμένη, εξ αιτίας των υιών Ισραήλ* ουδείς εξήρχετο, και ουδείς εισήρχετο. Και είπε Κύριος προς τον Ιησούν, Ιδού, παρέδωκα εις την χείρα σου την Ιεριχώ, και τον βασιλέα αυτής, και τους δυνατούς εν ισχύϊ.»

Η Ιεριχώ συμβολίζει τον κόσμο. Είναι το πρώτο πράγμα το οποίο βγάζουμε από τη μέση, πρέπει να φύγη το κοσμικό φρόνημα μέσα από την καρδιά μας, μέσα από τη ζωή μας.
Λέει ότι η Ιεριχώ ήταν συγκεκλεισμένη και οχυρωμένη, από μεγάλα, και ισχυρά τείχη.
  συγκεκλεισμένη και οχυρωμένη
Τα τείχη συμβολίζουν τα ανθρώπινα έργα. Πάνω σ`αυτά στηρίζονταν οι κάτοικοι της Ιεριχούς.
`Ομως για το λαό Ισραήλ δεν ίσχυε το ίδιο, γιατί το στήριγμά του ήταν ο ζωντανός  Κύριος, ο οποίος  τους έδωσε και την οδηγία το πως θα μπορούσαν να κατακτήσουν αυτή την πόλη. Τους λέει λοιπόν:

«ς:3-4...θέλετε περιέλθει την πόλιν, πάντες οι άνδρες του πολέμου, κύκλω της πόλεως άπαξ* ούτω θέλείς κάμνει εξ ημέρας.»
«Και επτά ιερείς θέλουσι βαστάζει έμπροσθεν της κιβωτού επτά σάλπιγγας κερατίνας* και την εβδόμην ημέραν θέλετε περιέλθει την πόλιν επτάκις* και οι ιερείς θέλουσι σαλπίζει με τας σάλπιγγας.»
 Θα περιέλθετε την πόλη. Ποιοι όμως?  `Οχι οποιοιδήποτε, αλλά αυτοί που ήταν άνδρες πολεμιστές, ήξεραν να μάχονται, να πολεμούν, είχαν την καρδιά να βρίσκονται μέσα, και μπροστά στη μάχη, δεν φοβόντουσαν, πίστευαν στον Κύριο, τον εμπιστεύονταν στην οδηγία Του, δεν σκεφτόντουσαν, άραγε να πάμε να πολεμήσουμε η όχι, θα είναι μαζί μας, η δεν θα είναι?
`Ηξεραν ότι ο Κύριος ήταν, είναι, και θα είναι πάντα μαζί τους, γι`αυτό υπάκουαν κατ`ευθείαν, και εκτελούσαν. Αλληλούια, δόξα στο όνομα Του Κυρίου μας.
 Ένας κύκλος την ημέρα  είναι ότι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος.
 Η έβδομη ημέρα είναι όταν αναλάβει Κύριος ο Θεός και τότε μπορούν να σαλπίσουν οι ιερείς.
Ο Κύριος είναι αυτός που δίνει τη σωτηρία στο λαό Του, γι`αυτό και ο ψαλμωδός λέει:
Ψαλ.μδ'4    «Συ είσαι ο βασιλεύς μου, Θεέ, ο διορίζων τας σωτηρίας του Ιακώβ.»
Τα έχει παραδώσει όλα στα χέρια μας. Θα νικήσουμε τον κόσμο αυτό με πίστη.
Ας δούμε λίγο την τυπολογία αυτών των εδαφίων.
1 κύκλος την ημέρα
Η προσπάθεια του ανθρώπου
7 κύκλοι την ημέρα
Η πληρότητα της βοήθειας του Κυρίου
7 ημέρες
Ημέρα ανάπαυσης, όταν ο άνθρωπος αναστηθή στον Θεό.
Κύκλος
Είναι η προσευχή, το πνευματικό βάδισμα, η εκζήτηση του προσώπου του Κυρίου.
Ιερείς
Εμείς οι πιστοί εν Χριστώ Ιησού
Σάλπιγγα
Το Ευαγγέλιο
7 Σάλπιγγες
Η πληρότητα του κυρήγματος του ευαγγελίου.
Κερατίνη Σάλπιγγα από κριάρι
Το κριάρι είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτός οδηγεί το ποίμνιο. Το κέρας του κριού σαλπίζει όταν ήταν το Ιωβηλαίο έτος, που ήταν το έτος εξιλασμού. 7έτη x 7έτη = 49έτη. Κάθε 50 χρόνια ήταν η γιορτή του έτους της αφέσεως, αφήναν τα χρέη τους, τους δούλους τους, εάν έπερναν τη γη κάποιου από χρέος την έδιναν πίσω και ήταν μία καινούρια αρχή που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι.

«ς:5 Και όταν σαλπίσωσι με την κερατίνην επεκτείνοντες, καθώς ακούσητε τον ήχον της σάλπιγγος, πας ο λαός θέλει αλαλάξει μέγαν αλαλαγμόν, και θέλει καταπέσει το τείχος της πόλεως υφ' εαυτό, και ο λαός θέλει αναβή, έκαστος κατενώπιον αυτού.»
με την κερατίνην επεκτείνοντες
Πρέπει να κάνουμε το θέλημα του Θεού με όλη τη δύναμη και την ισχύ μας.
«Και εκάλεσεν Ιησούς ο υιός του Ναυή τους ιερείς, και είπε προς αυτούς, Λάβετε την κιβωτόν της διαθήκης, και επτά ιερείς ας βαστάζωσιν επτά σάλπιγγας κερατίνας έμπροσθεν της κιβωτού του Κυρίου. Και είπε προς τον λαόν, Περάσατε, και περιέλθετε την πόλιν, και οι ωπλισμένοι ας περάσωσιν έμπροσθεν της κιβωτού του Κυρίου. Και αφού ο Ιησούς ελάλησε προς τον λαόν, οι επτά ιερείς βαστάζοντες τας επτά κερατίνας σάλπιγγας έμπροσθεν του Κυρίου επέρασαν, και εσάλπιζον με τας σάλπιγγας* και η κιβωτός της διαθήκης του Κυρίου ηκολούθει αυτούς. Και οι ωπλισμένοι προεπορεύοντο των ιερέων, των σαλπιζόντων με τας σάλπιγγας, και η οπισθοφυλακή ηκολούθει όπισθεν της κιβωτού, ενώ οι ιερείς προχωρούντες εσάλπιζον με τας σάλπιγγας.»
Ο Ιησούς Χριστός οδηγεί το ποίμνιο!
«Και προσέταξεν ο Ιησούς τον λαόν, λέγων, Δεν θέλετε αλαλάξει ουδέ θέλει ακουσθή η φωνή σας, ουδέ θέλει εξέλθει λόγος εκ του στόματός σας, μέχρι της ημέρας καθ' ήν θέλω σας ειπεί να αλαλάξητε* τότε θέλετε αλαλάξει.»
 Τους είπε να μην μιλάνε διότι οι κάτοικοι της Ιεριχούς θα αρχίζαν να τους βρίζουν και να τους καταριόνται και θα γινόντουσαν φασαρίες.
Μην ανταποκρίνεσαι στα λόγια του κόσμου.
Έπρεπε να πέσουν τα τείχη και έπειτα να κινηθεί ο Κύριος.
«Και η κιβωτός του Κυρίου περιήλθε την πόλιν κύκλω άπαξ* και ήλθον εις το στρατόπεδον, και διενυκτέρευσαν εν τω στρατοπέδω. Και εξηγέρθη ο Ιησούς το πρωΐ, και οι ιερείς εσήκωσαν την κιβωτόν του Κυρίου* και οι επτά ιερείς, βαστάζοντες τας επτά κερατίνας σάλπιγγας, προεπορεύοντο της κιβωτού του Κυρίου, πορευόμενοι και σαλπίζοντες με τας σάλπιγγας* και έμπροσθεν αυτών επορεύοντο οι ωπλιμένοι* η δε οπισθοφυλακή ηκολούθει όπισθεν της κιβωτού του Κυρίου, ενώ οι ιερείς προχωρούντες εσάλπιζον με τας σάλπιγγας. Και την δευτέραν ημέραν περιήλθον την πόλιν άπαξ, και επέστρεψαν εις το στρατόπεδον* ούτως έκαμνον έξ ημέρας. Και την εβδόμην ημέραν εξηγέρθησαν περί τα χαράγματα, και περιήλθον την πόλιν επτάκις κατά τον αυτόν τρόπον* μόνον εν ταύτη τη ημέρα περιήλθον την πόλιν επτάκις.»
Οι 6 ημέρες έχει να κάνει με την υπομονή. 
Η υπομονή αφαιρεί την υπεριφάνεια των ανθρώπων. 
 Ο λόγος Του κυρίου λέει στην προς Εβραίους επιστολή ότι, έχετε χρείαν υπομονής, διά να κάμητε το θέλημα του Θεού και να λάβητε την επαγγελίαν.
(Εβρ. 10:36)

Δεν χρειάζεται δύναμη για να κάνουν τη μάχη γιατί η δύναμή τους είναι ο Κύριος.
«Και εις την εβδόμην φοράν, ενώ εσάλπιζον οι ιερείς με τας σάλπιγγας, είπεν ο Ιησούς προς τον λαόν, Αλαλάξατε* διότι ο Κύριος παρέδωκεν εις εσάς την πόλιν*»
Πριν πέσουν τα τείχη πρέπει να κάνουμε ένα πράγμα, να αλαλάξουμε, να σαλπίσουμε με το στόμα μας, που είναι η πνευματική σάλπιγγα, να ανοίξουμε προσευχή πολεμική ώστε να πέσουν όλα αυτά τα τείχη του κόσμου, και της αμαρτίας.
Ο Κύριος πάντα έλεγε στους μαθητές Του για τη δύναμη της προσευχής, πάντα πρότρεπε το λαό Του να προσεύχεται, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, ότι η προσευχή μας είναι το ισχυρό όπλο μας. Ο Ιησούς είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα για μας στην προσευχή. `Οτι και αν έκανε, το έκανε ενώ ήταν γεμάτος απο  προσευχή, και κοινωνία με Τον Πατέρα.
Στο Λουκά ιη λέει:
Λουκ.ιη'1   «Έλεγεν δέ παραβολήν αυτοίς πρός τό δείν πάντοτε προσεύχεσθαι αυτούς καί μή εγκακείν»
 Στη συνέχεια της ιστορίας για την Ιεριχώ, ο Κύριος έδωσε μια εντολή.
«και η πόλις θέλει είσθαι ανάθεμα εις τον Κύριον, αυτή, και πάντα τα εν αυτή* εις μόνην την Ραάβ την πόρνην θέλει φυλαχθή η ζωή, εις αυτήν, και εις πάντας τους όντας εν τη οικία μετ' αυτής* διότι έκρυψε τους κατασκόπους, τους οποίους απεστείλαμεν* σεις όμως φυλάχθητε από του αναθέματος, δια να μη γείνητε ανάθεμα, λαμβάνοντες από του αναθέματος, και καταστήσητε το στρατόπεδον του Ισραήλ ανάθεμα, και ταράξητε αυτό* άπαν δε το αργύριον, και το χρυσίον, και τα σκεύη τα χάλκινα, και τα σιδηρά είναι αφιερωμένα εις τον Κύριον* εις το θησαυροφυλάκιον του Κυρίου θέλουσιν εισαχθή.»
Πριν ο Θεός καταστρέψει τον κόσμο θα σώσει τα παιδιά Του.
 Όποιος έχει το κόκκινο στους παραστάτες της καρδιάς του ο Κύριος θα τον σώσει από την καταστροφή (Η Ραάβ είχε κρεμάσει το κόκκινο νήμα)
Εμείς πρέπει να έχουμε δεχτεί το αίμα Του Ιησού χριστού μέσα μας, στη ζωή μας.
Ο κόσμος που είναι μέσα μας πρέπει να καταστραφεί τελείως. Τίποτε δεν πρέπει να αφήσουμε όρθιο. πρέπει να τα δώσουμε ολοκαύτωμα στον Κύριο. θυσία ζώσα σ' Αυτόν.
Κάθε τι που έχουμε ή παίρνουμε είναι του Κυρίου και πρέπει να τα παραδώσουμε όλα σ' Αυτόν, εκτός από εκείνα που μπορεί ο Ίδιος να χρησιμοποιήσει για τη δόξα Του.
`Ενας συμβολισμός
Η Ιεριχώ συμβολίζει τον κόσμο που έκλεισε τον Ιησού Χριστό έξω από τα τείχη 6 ημέρες (6000 χρόνια). όμως την 7η ημέρα οι βασιλείς του κόσμου θα πέσουν (στη μάχη του Αρμαγεδώνα) και θα βασιλεύσει ο Κύριος Ιησούς Χριστός.
Ιεριχώ
Η λέξη ΙΕΡΙΧΩ βγαίνει από τις λέξεις ΙΡ + ΑΚΟΥ που σημαίνει ΠΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗΣ.
Η Ραάβ πίστευσε και δεν απορρίφθηκε.
 Όποιος πιστεύει όχι μόνο δεν θα απορριφθεί, αλλά θα λάβει και μέρος στις επαγγελίες του Θεού.
 Η Ραάβ μπήκε στη γενεαλογία του Ιησού Χριστού. 
 Η Ρααβ παντρεύτηκε τον Σαλμών και γέννησε τον Βοόζ, ο Βοόζ γέννησε τον Ωβήδ και ο Ωβήδ τον Ιεσσαί τον πατέρα του Δαβίδ.
Διδάγματα:
n    Πρέπει να κρατούμε τα σώματά μας σε υποταγή στον Κύριο.
n    Η νίκη έρχεται με την υπακοή και την πίστη.
n    Προσεύχονταν κάθε μέρα της εβδομάδας (σιωπηρά). Έκαναν το χρέος τους, αλλά στο φυσικό τομέα δεν γινότανε τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κύριος δεν θα κάνει τίποτε στην πορεία.
n    Δεν μπορούμε να κρίνουμε το έργο του Θεού, διότι τα πνευματικά πνευματικώς ανακρίνονται.
n    6000 χρόνια = 6 ημέρες γι' αυτό μην τα παρατάς τώρα. συνέχισε να προελαύνεις το έργο του Κυρίου. Όταν θα έλθη η 7η ημέρα θα έχουμε τη νίκη.
l    Οι ανθρώπινες σοφίες και τρόποι δεν φέρνουν τη νίκη, αλλά ο Θεός.
l    Μας διδάσκει να εμπιστευόμαστε σ' Αυτόν και όχι στον εαυτό μας. ο Θεός εργάζεται μέσω ανθρώπων τους οποίους έχρισε και πρέπει να τους υπακούμε.
l    Ο Θεός δεν θέλει μόνοι μας να απόφασίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και να παίρνουμε δικές μας πρωτοβουλίες.
l    Μη βάζεις το Θεό σε καλούπια ή πατρόν γιατί πάντα έχει καινούριους τρόπους να ενεργεί. πάντα είναι διαφορετικός. Εάν δεν μάθεις να ακούς τη φωνή του Θεού, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μιμήσαι.
Νόμοι που πρέπει να έχουμε μέσα μας πρίν πάμε να κατακτήσουμε τη γη Χαναάν.
n    Ο Θεός το έκανε όλο αυτό ώστε ο άνθρωπος να μην μπορεί να καυχηθεί στη δική του δύναμη ή τη σύνεσή του αλλά μόνο στο Θεό, για να πάρει όλη τη δόξα ο Θεός.
Β'Κορ.ι'3-5 «εν σαρκί γάρ περιπατούντες ου κατά σάρκα στρατευόμεθα- τά γάρ όπλα τής στρατείας ημών ου σαρκικά αλλά δυνατά τώ θεώ πρός καθαίρεσιν οχυρωμάτων- λογισμούς καθαιρούντες καί πάν ύψωμα επαιρόμενον κατά τής γνώσεως τού θεού, καί αιχμαλωτίζοντες πάν νόημα εις τήν υπακοήν τού Χριστού»

Ησα.νε'8-9 «Διότι αι βουλαί μου δεν είναι βουλαί υμών, ουδέ οδοί υμών αι οδοί μου, λέγει Κύριος. Αλλ' όσον είναι υψηλοί οι ουρανοί από της γης, ούτως αι οδοί μου είναι υψηλότεροι των οδών ημών, και αι βουλαί μου των βουλών υμών.»

Λουκ.ις'15  «καί είπεν αυτοίς, Υμείς εστε οι δικαιούντες εαυτούς ενώπιον τών ανθρώπων, ο δέ θεός γινώσκει τάς καρδίας υμών* ότι τό εν ανθρώποις υψηλόν βδέλυγμα ενώπιον τού θεού.»
Μέχρι σήμερα η εκκλησία κάνει ως επί το πλείστον τον πόλεμο με σαρκικά όπλα. δεν έχουμε δει μέχρι τώρα λαό εργατικό πλυμμηρισμένο με το χρίσμα του Θεού που να λειτουγεί πνευματικά.

Οι βουλές του Κυρίου είναι βασανιστήριο για το σαρκικό άνθρωπο, διότι πάνε ενάντια στη λογική του. 
Πολλές εκκλησίες έχουν απορρίψει το Άγιο Πνεύμα και τα χαρίσματα των γλωσσών.
Ζαχ.δ'6       «Και απεκρίθη και είπε προς εμέ, λέγων, Ούτος είναι ο λόγος του Κυρίου προς τον Ζοροβάβελ, λέγων, Ουχί διά δυνάμεως ουδέ διά ισχύος αλλά διά του Πνεύματός μου, λέγει ο Κύριος των δυνάμεων.»

«ς:20Και ηλάλαξεν ο λαός, ότε εσάλπισαν με τας σάλπιγγας* και ως ήκουσεν ο λαός την φωνήν των σαλπίγγων, τότε ηλάλαξεν ο λαός αλαλαγμόν μέγαν, και κατέπεσε το τείχος υφ' εαυτό, και ανέβη ο λαός εις την πόλιν, έκαστος κατενώπιον αυτού, και εκυρίευσαν την πόλιν.»
Νίκησαν με τα πόδια τους αλλά και με την πίστη και την υπακοή. Έτσι και εμείς πρέπει να τρέξουμε και να μιλήσουμε τον Λόγο του Κυρίου.
«ς:21Και εξωλόθρευσαν εν στόματι μαχαίρας πάντας τους εν τη πόλει, άνδρας και γυναικας, νέους και γέροντας, και βόας, και πρόβατα, και όνους.»
Η μάχαιρα του Λόγου πρέπει να καθαρίσει την καρδιά μας.
ς:22-25 Είπε δε ο Ιησούς προς τους δύο άνδρας, τους κατασκοπεύσαντας την γην, Εισέλθετε εις την οικίαν της πόρνης, και εξαγάγετε εκείθεν την γυναίκα, και πάντα όσα έχει, καθώς ωμόσατε προς αυτήν. Και εισήλθον οι νέοι οι κατάσκοποι, και εξήγαγον την Ραάβ, και τον πατέρα αυτής, και την μητέρα αυτής, και τους αδελφούς αυτής, και πάντα όσα είχε* και εξήγαγον πάσαν την συγγένειαν αυτής, και εφύλαξαν αυτούς έξω του στρατοπέδου του Ισραήλ* Και κατέκαυσαν την πόλιν εν πυρί, και πάντα τα εν αυτή* μόνον το αργύριον, και το χρυσίον, και τα σκεύη τα χάλκινα, και τα σιδηρά έδωκαν εις το θησαυροφυλάκιον του οίκου του Κυρίου. Και εις την Ραάβ την πόρνην, και εις την οικογένειαν του πατρός αυτής, και εις πάντα όσα είχε, ο Ιησούς εφύλαξε την ζωήν* και κατοικεί εν τω μέσω του Ισραήλ έως της σήμερον* διότι έκρυψε τους κατασκόπους, τους οποίους απέστειλεν ο Ιησούς δια να κατασκοπεύσωσι την Ιεριχώ.»
 Και κατέκαυσαν την πόλιν εν πυρί
Το πυρ είναι η κρίση του Θεού. Ο κόσμος θα κριθεί. αποχωρίσου απ' αυτόν όσο είναι καιρός γιατί θα κριθείς και εσύ μαζί με αυτόν.
«ς:26 Και ώμοσεν ο Ιησούς κατ' εκείνον τον καιρόν, λέγων, Κατηραμένος ενώπιον του Κυρίου ο άνθρωπος, όστις αναστήση και κτιση την πόλιν ταύτην την Ιεριχώ* με τον θάνατον του πρωτοτόκου υιού αυτού θέλει βάλει τα θεμέλια αυτής, και με τον θάνατον του νεωτάτου υιού αυτού θέλει στήσει τας πύλας αυτής.»
Μην χτίζεις ξανά αυτά που ο Θεός κατάστρεψε μέσα σου. Ό,τι ο Θεός κατάστρεψε ήταν κατάρα για την ψυχή σου.
Α'Βασ.ις'34     «Εν ταις ημέραις αυτού ωκοδόμησε Xιήλ ο Βαιθηλίτης την Ιεριχώ* έβαλε τα θεμέλια αυτής επί Αβειρών του πρωτοτόκου αυτού, και έστησε τας πύλας αυτής επί Σεγούβ του νεωτέρου υιού αυτού, κατά τον λόγον του Κυρίου, τον οποίον ελάλησε διά Ιησού υιού του Ναυή.»
Βλέπουμε λοιπόν εδώ στο `Αβασ. ις 34 να εκπληρώνονται τα λόγια που είπε ο Κύριος  στο Ιησ. Ναυή. σ 26. Πόσο προσοχή χρειάζεται!!!
Και τέλος λέει στο 27 εδάφιο: «ς:27 Και ο Κύριος ήτο μετά του Ιησού, και το όνομα αυτού διεφημίσθη καθ' όλην την γην.»
Το ίδιο θα είναι μαζί μας ο Κύριος, και το όνομά Του, και η Σωτηρία Του,  θα ακουστεί παντού!!!
xristianikanea.blogspot.gr

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Ιεριχώ είναι αυτός που σπάει τοίχους.. αυτή είναι η έννοιά του, απλά -_-

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη