Blogger Widgets
3 Απριλίου 2012

Mιλήστε στα παιδιά σας για το σεξ!

Μιλήστε στα παιδιά σας για το σεξ

Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού όχι μόνο μέσα στη χριστιανική οικογένεια αλλά και στη σύγχρονη κοινωνία είναι η ενημέρωση των παιδιών από τους γονείς τους για το σεξ. Η αντίληψη που υπάρχει είναι πως όσο πιο πολύ απομακρύνουμε αυτό το θέμα τόσο πιο "ανώδυνο" θα είναι για μας. Για μας πιθανόν να είναι, για τα παιδιά όμως;
Το παρακάτω άρθρο προσπαθεί με μια σύντομη αναφορά να εντοπίσει τις συνέπειες που υπάρχουν όταν υπάρχει άγνοια, και να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις για τη σωστή και έγκαιρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
  Πίεση και επιρροή
Είναι γεγονός ότι ο τρόπος ζωής, οι ηθικές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας και η συναναστροφή με τους φίλους ασκούν μεγάλη επίδραση στα παιδιά ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στην εφηβική ηλικία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως όσοι έφηβοι κάνουν παρέα με φίλους οι οποίοι έχουν στην ημερήσια διάταξη συζητήσεις πάνω σε θέματα σεξουαλικού τύπου αλλά και γαργαλιστικών ιστοριών, δεν δέχονται μόνο την επίδραση αλλά τις περισσότερες φορές συμμετέχουν σε
παρόμοιες σεξουαλικές πράξεις. Οι έφηβοι θέλοντας να φανούν πως βαδίζουν στο κλίμα της εποχής και για να κερδίσουν το σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων δεν διστάζουν να ακολουθούν τους κοινωνικούς κανόνες όσον αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις. Ο φόβος μάλιστα να χαρακτηριστούν αρνητικά από τους φίλους τους ή την παρέα τους οδηγεί να αναμιχθούν κι αυτοί στη σεξουαλική δραστηριότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που για να μην φανούν οπισθοδρομικοί βιώνουν σεξουαλικές σχέσεις που κατά βάθος δεν θα τις ήθελαν ποτέ, ή άλλοτε τέτοιες που τους δημιουργούν τραυματικές εμπειρίες, μερικές φορές με μόνιμα ψυχολογικά προβλήματα.
Λόγο μάλιστα κακής ή λανθασμένης ενημέρωσης πάνω στο θέμα του σεξ και των σχέσεων είναι ιδιαίτερα τρωτοί σε τάσεις και αντιλήψεις που μπορούν να φτάσουν σε ακραίες καταστάσεις. Για το λόγο αυτό ψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους γονείς να ελέγχουν τους φίλους των παιδιών τους και να αποθαρρύνουν τις στενές φιλίες με συνομήλικους τους που έχουν τέτοια προβληματική συμπεριφορά.Μηνύματα μέσα από τα media
Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει διαπιστωθεί ότι οι έφηβοι που παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα με σεξουαλικό περιεχόμενο εκτίθονται περισσότερο σε κινδύνους. Εξάλλου είναι αποδεκτό από όλους ότι η επίδραση τέτοιων προγραμμάτων δημιουργεί μια συνεχόμενη ανοχή απέναντι σε ηθικές που ο Χριστός δίδαξε αλλά και η κοινωνία αποδεχόταν τόσα χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της επιρροής είναι να θεωρούν τις "ημερήσιες" και περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις σαν κάτι το φυσιολογικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και μια ατυχής εγκυμοσύνη να μπορεί να "σβηστεί" έτσι απλά μέσω μιας έκτρωσης. Τα αποτελέσματα αυτής της επιρροής καταλήγουν και σε εξωσυζυγικές σχέσεις όταν πια ο έφηβος θα γίνει ώριμος άντρας ή γυναίκα.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τις ασθένειες που μπορεί να παρουσιαστούν καθώς η τηλεόραση μας δείχνει μόνο το παράθυρο της ηδονής μέσα από μια προγαμιαία, παράνομη ή εξωσυζυγική σχέση και όχι τις αρνητικές επιπτώσεις και τα αποτελέσματα, όπως είναι τα ψυχολογικά τραύματα, τα διαζύγια, η ανηθικότητα, κλπ. Δυστυχώς τα παιδιά και οι έφηβοι βομβαρδίζονται συνεχώς από σεξουαλικά μηνύματα μέσα από τα ψυχαγωγικά προγράμματα, τις διαφημίσεις, συχνά και από τις δήθεν ενημερωτικές και "αθώες" εκπομπές.


Γονική καθοδήγηση
Είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να δουλέψουν με τα παιδιά τους πάνω στο θέμα αυτό, αν και τις περισσότερες φορές το αγνοούν, είτε λόγω ταμπού, είτε λόγω δικών τους προσωπικών δυσάρεστων βιωμάτων. Πρέπει να γνωρίζουν όμως κάτι σημαντικό: Είτε θέλουν είτε δε θέλουν τα παιδιά θα μάθουν και θα συζητήσουν για το σεξ με κάποιους άλλους και θα το "διδαχτούν" διαστρεβλωμένα και λανθασμένα. Εάν δεν το κάνουν οι γονείς πρώτοι έτσι ώστε να διδάξουν σωστά και να προετοιμάσουν τα παιδιά τους, θα το κάνουν οι φίλοι τους και οι συμμαθητές τους.
Συνεπώς όσο πιο σύντομα το κάνουν τόσο πιο καλύτερα θα τα προετοιμάσουν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας. Το πότε θα το κάνουν αυτό είναι καθαρά θέμα των γονέων να καταλάβουν πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για το παιδί τους, όχι όμως αφού αυτό έχει ήδη μπει στην εφηβεία. Η σημερινή κοινωνία έχει "κατορθώσει" να ενημερώνει τα παιδιά από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού σχολείου, κάποιες φορές και του νηπιαγωγείου!
Ωστόσο, ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο και τον τρόπο, υπάρχουν μερικοί "κανόνες" που καλό είναι να τηρούν οι γονείς:

- Λέμε πάντα την αλήθεια. Μπορεί βέβαια να μην την αναφέρουμε ολόκληρη ή με τον τρόπο που θα κάναμε μ' έναν ενήλικο, ωστόσο τα ψέματα κάποια στιγμή θα φανερωθούν και θα κάνουν τα παιδιά μας να χάσουν μέρος της εμπιστοσύνης μας.
- Ενημερώνουμε γι αυτό που μας ρωτούν. Στις ερωτήσεις που μας κάνουν τα παιδιά απαντάμε μόνο στη συγκεκριμένη ερώτηση και δεν κάνουμε μια εκτεταμένη αναφορά, εάν δεν μας το ζητήσει.

 - Προχωράμε σταδιακά. Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο απλές απαντήσεις του δίνουμε. Αντίθετη αντιμετώπιση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σύγχυση αλλά και την αμηχανία.


Μερικοί παράγοντες που θα προστατεύσουν τα παιδιά σας από την πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα

Παρακάτω δίνονται βασικές κατευθύνσεις για μια σωστά και έγκαιρη διαπαιδαγώγηση:
1. Γίνετε φίλοι με τα παιδιά σας. Δεν μπορείτε να αρχίστε μια συζήτηση εάν δεν έχετε καλές σχέσεις μαζί τους ή αν υπάρχει απόσταση επικοινωνίας με τα παιδιά.
2. Απαιτείται η συμμετοχή και των δύο γονέων. Τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά εάν στη συζήτηση συμμετέχει μόνο η μητέρα ή ο πατέρας.
3. Προετοιμαστείτε εσείς πρώτα για να συζητήσετε με τα παιδιά. Διώξτε το φόβο και τα ταμπού που πιθανόν να σας "φρενάρουν" και μιλήστε ελεύθερα μαζί τους.
4. Μην θεωρείτε αγγαρεία την υποχρέωση σας να διδάξετε τα παιδιά σας.
5. Ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για το θέμα. Είναι πιθανόν να βρεθείτε μπροστά από ερωτήσεις που ίσως να μην τις είχατε ποτέ σκεφτεί.
6. Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν πως το σεξ είναι μέρος της ζωής και κάντε και αυτά να αισθανθούν άνετα μαζί σας.
7. Κάντε διάλογο μαζί τους.
8. Συζητήστε για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που έχουν οι προγαμιαίες σχέσεις.
9. Αναπτύξτε τους τη θέση της Αγίας Γραφής πάνω στα θέματα που αφορούν σεξουαλικές σχέσεις.
10. Δώστε τους να καταλάβουν πως η τοποθέτηση των άλλων δεν είναι σωστή εάν δεν συμβαδίζει με τις χριστιανικές αξίες.
11. Μιλήστε μαζί τους για τις ηθικές αξίες της ζωής.
12. Μάθετε στα παιδιά σας να αποφεύγουν συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου όταν αυτές γίνονται από "μη εξουσιοδοτημένα" άτομα (συγγενείς, φίλους, συμμαθητές…)
13. Αποφύγετε να παρακολουθούν τα παιδιά σας τηλεοπτικά προγράμματα σεξουαλικού περιεχομένου.
Μερικά θέματα για τα οποία θα πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά σας:

- Η σύλληψη και ο ερχομός μιας νέας ζωής
- Γιατί δεν πρέπει να έχουν  προγαμιαίες σχέσεις.
- Το σεξ μέσα στο γάμο
- Έκτρωση: γιατί είναι έγκλημα- Έκτρωση: οι ψυχολογικές επιπτώσεις
- Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις
- Πορνογραφία: αρνητικές επιπτώσεις
Κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να αναπτυχθεί και να συζητηθεί με τα παιδιά στην ηλικία που γονείς κρίνουν ότι είναι η καταλληλότερη, το αργότερο όμως μέχρι την εφηβική ηλικία. Η ενημέρωση των παιδιών θα πρέπει να γίνει κάτω από το πρίσμα και σύμφωνα με τις αρχές της Βίβλου.
Τέλος, επειδή οι αποφάσεις που παίρνουν οι έφηβοι σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά θα ασκήσουν σημαντική επίδραση και στο υπόλοιπο της ζωής τους, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τους εφήβους για να εξετάσουν τους εαυτούς τους σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:
). Οι επιλογές που έχω κάνει σήμερα θα μου επιτρέψουν να ζήσω μια υγιή ζωή στο μέλλον;
(β). Αυτές οι επιλογές θα μου επιτρέψουν να διαμορφώσω την προσωπικότητα που θέλω να είμαι;
(γ). Συμβαδίζει η ζωή μου με τη ζωή που ο Χριστός θέλει;
Κλείνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η ζωή των γονέων θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και τη ζωή των παιδιών. Μια υγιή πνευματική ζωή που θα βασίζεται στη μελέτη του Λόγου του Θεού, την προσευχή και την εμπιστοσύνη στο Θεό, θα ενεργήσει θετικά στη διαμόρφωση του χριστιανικού χαρακτήρα του παιδιού. Και επίσης η συστηματική προσευχή των γονέων για τα παιδιά τους θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
 πηγή. jesuslovesou
Δημοσίευση σχολίου
Η δύναμη Του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ιστορία
Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη

Ξύπνα εκκλησία και αγρύπνησε στην προσευχή!