Blogger Widgets




13 Φεβρουαρίου 2012

Αυτά να σκέπτεστε ..

Φιλ. 4:8 Το λοιπόν, αδελφοί, όσα είναι αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα καθαρά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, αν υπάρχη τις αρετή και εάν τις έπαινος, ταύτα συλλογίζεσθε·
Μέσα στον άνθρωπο ενεργούνται τρία πράγματα, από  τις καταστάσεις που υπάρχουν , ή δημιουργούνται  γύρω του.
Η σκέψη , το συναίσθημα , και η αποφασιστικότητα, η βούληση η πράξη .
Κατά την διάρκεια μιας κατάστασης ίσως φανεί ότι αυτά παίρνουν μια διαφορετική σειρά ,ανάλογα με τον χαρακτήρα του ανθρώπου, ανάλογα με την  αντίληψη του .
Όμως αυτό που πραγματικά αλλάζει, δεν  είναι  η σειρά, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται για το καθένα , ίσως να είναι για δευτερόλεπτα, μέρες , μήνες ή χρόνια , όμως είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που δίνεται στο καθένα και ιδιαίτερα στη σκέψη.

Π.χ. Έρχεται κάποιος και σου μιλάει άσχημα, ή συμβαίνει μια κατάσταση που σε αδίκησαν,  εάν είσαι οξύθυμος δεν θα το σκεφτείς και πολύ, θα τρέξεις στο συναίσθημα το οποίο φούντωσε, και θα έρθεις ταχύτατα στην πράξη, δηλαδή σε ένα εξίσου κακό λόγο, ή θα αδικήσεις  όπως σε αδίκησαν  ή στην έσχατη  σε χειροδικία  .   
Όπως και να έχει λοιπόν η  σκέψη είναι εκείνη  η οποία ενεργεί  πρώτη και είναι αυτή που θα καθορίσει τα επόμενα δύο , δηλαδή το συναίσθημα , και την  απόφαση . 
Η σκέψη του καθενός είναι διαφορετική και έχει να κάνει με την προσωπικότητά του, με τον χαρακτήρα του , με το είναι του, με την ψυχή του,   με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του.
Είναι το πρώτο στάδιο της επαφής με αυτό που θέλει να περάσει μέσα μας , είναι η πρώτη επαφή του εξωτερικού, με το εσωτερικό μας , με τον εαυτό μας , είναι το σημείο ελέγχου εάν αυτό επιτρέπεται να περάσει ή όχι.  
Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά  τα ελέγχει ;
Μέσα στη σκέψη μας έχει πρόσβαση ο εαυτός μας, ο διάβολος, και ο Θεός δια του Πνεύματος.
Ο εαυτός μας προβάλλει τις επιθυμίες του, που μπορεί να είναι καλές ή κακές .
Ο διάβολος, αμέσως αρπάζει την ευκαιρία ή για να αποτρέψει το καλό ή για να φέρει το κακό.
Πότε όμως; όταν του το επιτρέψεις με την σκέψη σου, και τότε παροτρύνει μέχρι η κακή επιθυμία  να γίνει πράξη να γίνει δηλαδή αμαρτία , αλλά και αν ακόμα δεν γίνει πράξη, θέλει να έχεις μέσα σου  αυτή την κακή σκέψη  για να δημιουργεί κακά συναισθήματα τα οποία φθείρουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου, την ψυχή του, διαταράσσουν την ειρήνη και την πνευματικότητα του.
Και ο Θεός προβάλλει το θέλημά Του, δια του Πνεύματός του που είναι μέσα μας , δια του Λόγου του που είναι γραμμένος μέσα στη καρδιά μας ,στη συνείδησή μας , το αγαθό, το ευάρεστο, το δίκαιο, το αληθινό, αυτό που θα μας  διαφυλάξει από κάθε υιό σκέψης που προσπαθεί να καταστρέψει την πνευματικότητα μας, όλα αυτά που ίσως για χρόνια ο Κύριος να έδινε μάχες για να μπορέσουμε  να τα κατακτήσουμε, να τα πάρουμε πίσω από τον εχθρό που μας τα είχε κλέψει.
Η σκέψη μας είναι η πύλη του στρατοπέδου μας , και ο μόνος που μπορεί να την ελέγξει αν του το επιτρέψουμε είναι ο Κύριος.
 Η σκέψη μας, λοιπόν, παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ζωή μας και ο Λόγος του Θεού μας συνιστά να μην την αφήνουμε αργόσχολη και ανεξέλεγκτη,  μα να είναι ελεγχόμενη και όχι μόνο αλλά να απασχολείται με πράγματα, τα οποία είναι αγαθά, καθαρά, εποικοδομητικά, και μας αυξάνουν πνευματικά.
"Όσα σεμνά, όσα αληθή, εάν τις έπαινος, ταύτα συλλογίζεσθε".
Τα άλλα δεν χρειάζονται  γιατί μπορούν να μας κάνουν κακό.
Γιατί μπορούν να μας τραβήξουν  σε περιοχές που δε θα θέλαμε.
Γιατί μπορούν να  δηλητηριάσουν στην ψυχή μας.
Γιατί να τα αφήνουμε  να υπάρχουν;
Την επιλογή μας την κάναμε, το στόχο μας , την όρασή μας την ξέρουμε είναι ο Ιησούς , είναι η Βασιλεία Του.
 Ξέρουμε ότι μόνο με αγιασμό θα φτάσουμε εκεί ,και ένα μεγάλο μέρος του αγιασμού , για να μην πω το μεγαλύτερο αφορά τη σκέψη μας .
Όλη η μάχη , όλος ο αγώνας είναι μέσα στην σκέψη μας , αν λοιπόν νικήσουμε εκεί ,
νικήσαμε τα πάντα.
Είπε ο Ιησούς: 
Ματθ. 5:27 Ηκούσατε ότι ερρέθη εις τους αρχαίους, μη μοιχεύσης.28 Εγώ όμως σας λέγω ότι πας ο βλέπων γυναίκα διά να επιθυμήση αυτήν ήδη εμοίχευσεν αυτήν εν τη καρδία αυτού.
Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η σκέψη μας  αλλά και με τι πρέπει να  απασχολείται.
Έτσι  όσο λιγότερη επαφή και σχέση έχουμε με κακές σκέψεις , τόσο περισσότερο κερδισμένοι βγαίνουμε.
   Πολλές φορές παραπονούμαστε για την  πνευματική μας  αύξηση , ή ότι  δεν μπορούμε  μέσα στην προσευχή μας να πλησιάσουμε στο Κύριο. 
Μήπως  γιατί αυτά που συλλογιζόμαστε δεν είναι αυτά που θέλει ο Κύριος ;
Μήπως μπαίνει ο εαυτός μας μπροστά και δεν αφήνουμε τον Κύριο να τα ελέγξει;
Μήπως αυτά πέρασαν και  τριγυρνούν μέσα στην διάνοια μας φθείροντας την πνευματικότητα μας ;
Ας μην αφήνουμε λοιπόν , ούτε τον εαυτό μας , αλλά ούτε και τον διάβολο να επηρεάζει την σκέψη μας , αλλά ας κάνουμε αυτό που λέει το Πνεύμα του Θεού , και αυτό που λέει είναι :  ....αδελφοί, όσα είναι αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα καθαρά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, αν υπάρχη τις αρετή και εάν τις έπαινος, ταύτα συλλογίζεσθε·
Από: Νεκτάριο Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη