Blogger Widgets




12 Οκτωβρίου 2011

ΗΠΑ: Πρεσβυτεριανή Εκκλησία χειροτονεί τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο λειτουργό


Sun Prairie, Wis (AP) - Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την ημέρα που ο Scott Anderson είπε στο εκκλησίασμά του στην Καλιφόρνια ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ως εκ τούτου πρέπει να παραιτηθεί ως ποιμένας της εκκλησίας, η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία (ΗΠΑ) ετοιμάζεται να τον καλωσορίσει και πάλι ως επί το πλείστον με ανοιχτές αγκάλες.
(Σχ. ΚΟ: Η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία (ΗΠΑ) είναι το μεγαλύτερο Προτεσταντικό χριστιανικό δόγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 2.077.138 μέλη. Προκαθήμενη είναι η Cynthia Bolbach. Είναι μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Στον Πρεσβυτεριανισμό εντάσσονται διάφορες εκκλησίες οι οποίες συνδέονται με την Καλβινιστική θεολογική παράδοση του Προτεσταντισμού. Στις ΗΠΑ άλλες πρεσβυτεριανές εκκλησίες είναι η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία στην Αμερική, η Ευαγγελική Πρεσβυτεριανή Εκκλησία και η Ορθόδοξη Πρεσβυτεριανή Εκκλησία, που θεωρείται η πιο συντηρητική).
Ο Άντερσον θα χειροτονηθεί το Σάββατο στη νέα του κατοικία στο Madison, Wis, ως ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος λειτουργός του δόγματος, που σηματοδοτεί την κίνηση της τελευταίας mainline προτεσταντικής εκκλησίας προς την αποδοχή των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης, ο Άντερσον, 56 ετών, θυμήθηκε την περίοδο 1983 - 1990 ενώ υπηρετούσε ως λειτουργός στο Σακραμέντο. Είπε στο εκκλησίασμα την αλήθεια και παραιτήθηκε από πάστορας, όταν ένα ζευγάρι έμαθε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες εναντίον του.
"Αυτό ήταν πραγματικά η καλύτερη και χειρότερη στιγμή της ζωής μου», δήλωσε ο Anderson. "Ήταν η καλύτερη, διότι ήμουν σε θέση να ισχυριστώ για πρώτη φορά ότι ήμουν ομοφυλόφιλος. Αυτό ήταν απίστευτα ενδυναμωτικό. Αλλά υπήρχε και η θλίψη, η θλίψη ότι έφευγα από την υπηρεσία και από αυτό που αγαπούσα".
Το Σάββατο το Σύμφωνο της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας έκανε δυνατή αυτό που ήταν θέμα συζητήσεων για δεκαετίες, για το αν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να επιτρέπονται να υπηρετούν στην εκκλησία. Το καταστατικό της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε για να συμπεριλάβει γλώσσα που απαιτούσε από τους κληρικούς να ζουν «με πιστότητα κατά την διαθήκη του γάμου μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ή με αγνότητα στην αγαμία."
Η Πρεσβυτεριανή Εθνοσυνέλευση πέρυσι ενέκρινε την απομάκρυνση αυτού του κανόνα. Η αλλαγή αυτή εγκρίθηκε το Μάιο από την πλειοψηφία των 173 περιφερειακών εκκλησιών.
Η Jennifer Sauer, η οποία είναι μέλος της εκκλησίας του Άντερσον, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη για την επερχόμενη χειροτονία του.
«Όποιος γνωρίζει τον Scott βλέπει το εξαιρετικό χάρισμα της υπηρεσίας του, την ικανότητά του να κηρύξει τον λόγο, τη συμπόνια του, την ταπεινοφροσύνη του», είπε η 41χρονη Sauer, από το Μάντισον. «Αν έχουν υπάρξει οποιαδήποτε αρνητικά σχόλια, σίγουρα εγώ δεν έχω ακούσει τίποτα."
Αλλά μερικοί συντηρητικοί που αποδοκιμάζουν την χειροτονία ομοφυλόφιλων έχουν απειλήσει να φύγουν, δήλωσε ο Τομ Hay, διευθυντής χειροτονιών στη Γενική Συνέλευση της Πρεσβυτεριανής εκκλησίας.
"Οι Επισκοπικοί, οι Λουθηρανοί, η Ηνωμένη Εκκλησία του Χριστού έχουν όλοι κάνει αυτό το βήμα και όλοι έχουν βιώσει τις απώλειες», είπε. «Περιμένω ότι και σε εμάς, θα γίνει το ίδιο. Θλίβομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε καλύτερες λύσεις από την διάσπαση. "
Αρκετοί λόγοι έχουν αναφερθεί για την χαλάρωση των περιορισμών: η τάση στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία προς την αποδοχή των ομοφυλοφιλικών σχέσεων, η μείωση του ενδιαφέροντος για τη συνέχιση της συζήτησης, και η αποχώρηση ορισμένων συντηρητικών εκκλησιών από πρεσβυτέρια, που άλλαξε την ισορροπία των ψήφων σε ορισμένες περιοχές.
Ο Anderson είπε ότι αισθάνθηκε μια κλήση για την διακονία, όταν ήταν δευτεροετής φοιτητής στο γυμνάσιο, αρκετά χρόνια πριν ο ίδιος καταλάβει την σεξουαλική του προτίμηση.
Αλλά δεν ήταν πεπεισμένος για την απόφασή του για την καριέρα του. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και σκεφτόταν να γίνει δικηγόρος. Τελικά, αποφάσισε να παραστεί σε ένα σεμινάριο.
«Τον πρώτο χρόνο μου εκεί ερωτεύτηκα έναν άλλο άνδρα», είπε. "Σε εκείνο το σημείο θα έπρεπε να πάρω μια απόφαση: Ακολουθώ την κλήση και παραμένω «κλεισμένος στο ντουλάπι», ή βγαίνω μπροστά και είμαι ειλικρινής σχετικά με το ποιος είμαι και αφήνω το σεμινάριο;"
Σε εκείνο το σημείο η κλήση ήταν αρκετά ισχυρή ώστε έμεινε. Αλλά όταν αργότερα αναγκάστηκε να βγει μπροστά ήταν σε συναισθηματική αναταραχή. Ανέμενε θυμό και απόρριψη όταν είπε στο ποίμνιό του, περίπου 400 πιστών, ότι θα έφευγε, ίσως για μεταπτυχιακό. Αντ’ αυτού πήρε την αγάπη και την επιβεβαίωση - μαζί με μια επιταγή για να καλύψει το σύνολο της διετούς εκπαίδευσης.
Οι γονείς του όταν το έμαθαν, ήταν σοκαρισμένοι στην αρχή, αλλά μετά τον υποστήριξαν, καθώς συνειδητοποίησαν ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο που ήξεραν.
Τελικά, ο Άντερσον βρήκε το δρόμο της επιστροφής σε ένα διαφορετικό Πρεσβυτεριανό εκκλησίασμα. Παρά τις προηγούμενες εμπειρίες του, είπε το ότι να είναι Πρεσβυτεριανός ήταν μέρος του πνευματικού του DNA.
Παρέμεινε ενεργός στην εκκλησιαστική ζωή, και τώρα είναι εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Εκκλησιών του Ουισκόνσιν στο Sun Prairie, κοντά στο Μάντισον. Η χειροτονία του σημαίνει ότι θα πρέπει να χειροτονηθεί στο συγκεκριμένο έργο που έχει ήδη. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη αλλαγή είναι ότι θα είναι πλέον σε θέση να τελέσει μυστήρια, όπως η θεία κοινωνία.
Ο Άντερσον είπε ότι είναι ευγνώμων για την επερχόμενη χειροτονία του. Προέβλεψε ότι η Πρεσβυτεριανή εκκλησία με αυτή την κίνηση, θα γίνει ισχυρότερη σε μακροπρόθεσμη βάση.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας είπατε την δική σας άποψη όμως!

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη