Blogger Widgets




19 Σεπτεμβρίου 2011

`Oταν δε βάζουμε το Θεό πρώτο στη ζωή μας

(Ιερεμίας :Β 1-37)
 Στο βιβλίο του Ιερεμία λαμβάνουν χώρα τρεις διαφορετικές ιστορίες.
Η πρώτη ιστορία περιλαμβάνει ένα νέο άνδρα με το όνομα Ιερεμίας. Ο Ιερεμίας ήταν άνδρας εκλεγμένος από το Θεό για μια πολύ δύσκολη αποστολή.
Η δεύτερη ιστορία περιλαμβάνει τον εκλεγμένο από το Θεό λαό, τον Ισραήλ. Μετά από πολλά χρόνια μη θεϊκής καθοδήγησης και ειδωλολατρίας, ο Θεός δεν το ανεχόταν πια. Έδωσε στον Ιερεμία την αποστολή να προφητεύσει τα άσχημα νέα, ότι μια μέρα θα κυριεύονταν από τους Βαβυλώνιους.
 Η τρίτη ιστορία περιλαμβάνει τον ίδιο το Θεό.                               Είναι ο απογοητευμένος πατέρας που για χρόνια τώρα παρακολουθεί τα παιδιά του που αποστατούν και να επαναστατούν.

Όταν ο Θεός δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μας, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αυτό είναι το χάος που δημιουργείς όταν δε βάζεις το Θεό πρώτο στη ζωή σου.


Ακριβώς αυτό συνέβη με τους Ισραηλίτες, στον εκλεγμένο λαό του Θεού. Ξεκίνησαν να συμμορφώνονται με τ' άλλα έθνη και να αποδέχονται τους ψεύτικους θεούς τους. Άρχισαν να συνάπτουν σχέσεις και να παντρεύονται με άτομα που ήταν έξω από την ιουδαϊκή πίστη.
Αυτό που στην αρχή σκέφτηκαν ότι θα έχουν υπό έλεγχο, τους κατακυρίευσε!

Προειδοποίηση 1: Εάν οι στόχοι σου είναι διαφορετικοί από τα δεδομένα του Θεού, βρίσκεσαι σε ολισθηρό έδαφος που θα σε οδηγήσει στην καταστροφή.
Ο Ιερεμίας συνόψισε την κρίση του Ισραήλ πολύ δυναμικά:
Μολώχ
Πάνω σε κάθε ψηλό λόφο και κάτω από κάθε σκιερό δέντρο ξάπλωνες και πόρνευες. (Ιερεμίας 2:20β)
Για τον λαό Ισραήλ το γρασίδι φάνταζε πιο πράσινο στην άλλη πλευρά. Πριν περάσει πολύς καιρός, βρέθηκαν στην άλλη πλευρά, λατρεύοντας είδωλα και τον ψεύτικο θεό Βάαλ. Έκαιγαν τα παιδιά τους σα θυσία στον ψεύτικο θεό Μολώχ.
Στο εδάφιο 28 λέει ότι είχαν τόσους πολλούς θεούς όσες και πόλεις.
Ιερ. 2:28 
......διότι κατά τον αριθμόν των πόλεών σου ήσαν οι θεοί σου, Ιούδα.Ήταν ανήθικοι στις σεξουαλικές πρακτικές τους και άτιμοι στις επιχειρηματικές τους ενέργειες. Ο Θεός είπε: "Αρκετά." Στην αρχή φαινόταν όλα ακίνδυνα. Έτσι φαίνεται και το μωρό του κροταλία. Σε λίγο θα δαγκώσει. Σε λίγο όμως αρχίζει να δαγκώνει και πολύ γρήγορα βρίσκεσαι μπλεγμένος πολύ άσχημα. Το να επιδιώκεις κάτι διαφορετικό από τα δεδομένα του Θεού μπορείς να βρεθείς στον ολισθηρό δρόμο που οδηγεί στην καταστροφή.
Προειδοποίηση  2: Ακολουθώντας αθεόφοβους ηγέτες θα οδηγηθείς σε μια άσωτη ζωή.
Αυτό είναι ακριβώς ό,τι έκανε ο λαός Ισραήλ. Ανέχτηκε αποστάτες αρχηγούς σε θέσεις που απαιτούσαν θεοσεβείς ανθρώπους.
Οι ιερείς σας δεν ενδιαφέρθηκαν για μένα̇ αυτοί οι ιερείς, που εξηγούν το νόμο μου, δε με γνώρισαν. Οι άρχοντες επαναστάτησαν εναντίον μου και οι προφήτες επικαλούμενοι το Βάαλ και λάτρεψαν τ' άχρηστα είδωλα.  (Ιερεμίας 2:8)
Ο Ισραήλ ήταν ένα έθνος όπου οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν αναζητούσαν το Θεό. Οι δικαστές δεν γνώριζαν το Θεό ή την ηθική Του βάση. Οι βασιλιάδες επαναστατούσαν ενάντια στο Θεό και τους ένοιαζε να χτίσουν μάλλον το δικό τους βασίλειο παρά τη βασιλεία του Θεού. Οι ιεροκήρυκες κήρυτταν τη θεολογία του Βάαλ παρά το Λόγο του Θεού. Όταν ξεκινάμε να ακολουθούμε αθεόφοβους ηγέτες, δεν θα περάσει πολύς καιρός που θα απορροφηθούμε από τον δικό τους τρόπο ζωής, και τότε.........

Προειδοποίηση 3: Εάν βάλεις τον εαυτόν σου μπροστά από το Θεό τον τοποθετείς σε θέση αποτυχίας.
Ο Ισραήλ αποφάσισε ότι οι δρόμοι του ήταν καλύτεροι από τους δρόμους του Θεού:

Διπλή αμαρτία έκανε ο λαός μου: Εμένα εγκατέλειψαν, πηγή τρεχούμενου νερού, και έσκαψαν  να 'χουνε δεξαμενές ρωγμές γεμάτες, που δεν μπορούν να συγκρατήσουν το νερό.(Ιερεμίας 2:13)

Ο Ισραήλ μπορούσε να έχει μια δροσερή φρέσκια πηγή αναβλύζοντος νερού ή να αναζητήσει λιμνάζοντα, πολυκαιρισμένα νερά από μια τρύπια στέρνα. Οι Ισραηλίτες θέλησαν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο και να κάνουν τα δικά τους πράγματα.

Βάζοντας τον εαυτό σου πριν από το Θεό, τον τοποθετείς σε θέση αποτυχίας.

Προειδοποίηση 4: Αγνοώντας τη μετάνοια θα οδηγηθείς σε σκλήρυνση καρδιάς.
Οι Ισραηλίτες αρνήθηκαν να παραδεχθούν ότι ήταν λάθος και να μετανοήσουν από το κακό τους. Σαν αποτέλεσμα, η καρδιά τους σκλήραινε και συνέχιζαν να ζουν σε ανυπακοή.
                                                                         Τελικά, ο Θεός θα κρίνει το λαό του επειδή αρνήθηκε να επιστρέψει σ΄ Εκείνον.
Μου στρέψατε τα νώτα σας αντί για το πρόσωπό σας. (Ιερεμίας 2:27β)
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της αμαρτίας τους;
Στο κεφάλαιο 37 μας λέει ότι ο Θεός επέτρεψε στους κυβερνήτες των Βαβυλωνίων να έρθουν ενάντια στην Ιερουσαλήμ.
Περικύκλωσαν την πόλη σε πολιορκία και τελικά την κυρίευσαν.
Για την ανυπακοή του ο βασιλιάς του Ιούδα συνελήφθη.
Εξαναγκάστηκε να γίνει μάρτυρας της εκτέλεσης των παιδιών του.
Τα μάτια του ξεριζώθηκαν και αλυσοδέθηκε σε ένα μπουντρούμι για το υπόλοιπο της ζωής του.
Στην Ιερουσαλήμ, το παλάτι κάηκε εκ θεμελίων, οι σοδειές και ολόκληρες οικογένειες καταστράφηκαν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πάρθηκαν εξόριστοι στη Βαβυλώνα και έγιναν σκλάβοι.

Προειδοποίηση 5: Η αμαρτία έχει συνέπειες
Ίσως όχι τώρα, ή ακόμα την επόμενη εβδομάδα, αλλά η αμαρτία έχει τις συνέπειές της.
Θα μάθεις και θα δεις πόσο κακό είναι και πικρό τον Κύριο να εγκαταλείπεις, το Θεό σου, και τελικά να μην τον σέβεσαι. Εγώ ο Κύριος του σύμπαντος το λέω. (Ιερεμίας 2:19b)
Ίσως μπούμε στον πειρασμό να σκεφτούμε ότι επειδή κανείς από εμάς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι σε κάποιο βαθμό υποφέρουμε από αυτή την ηθική ασθένεια που η Βίβλος ονομάζει "αμαρτία" και επειδή ο Θεός είναι Θεός αγάπης, επομένως δεν πειράζει και τόσο πολύ.
Παραβλέπουμε τα μικρά σφάλματά μας.
Δυστυχώς, η κατάσταση είναι κάπως περισσότερο σοβαρή από αυτό.
Μολονότι ο Θεός μας αγαπάει υπερβολικά, η αγιότητα και η δικαιοσύνη Του είναι τέτοια που δεν μπορεί να παραβλέψει και να ζήσει με την αμαρτία.
Κάπως έτσι το εκφράζουν οι προφήτες Αβακούμ και Ησαΐας:
Τα μάτια σου είναι τόσο καθαρά, που δεν μπορούνε το κακό να ανεχθούν ούτε την καταπίεση. (Αβακούμ 1:13)

Οι αμαρτίες σας υψώνουν τείχος ανάμεσα σ' εσάς και στο Θεό σας κι οι ανομίες σας τον έκρυψαν μακριά σας, τόσο που να μη σα ακούει. (Ησαΐας 59:2)
Απο Czeslaw Basara

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη