Blogger Widgets




8 Αυγούστου 2011

Διδάγματα της Φύσης


Σήμερα, ο θεσμός του γάμου βάλλεται όσο ποτέ πριν. Το βιβλικό πρότυπο ενός άνδρα που συνδέεται μονογαμικά με μία γυναίκα για μια ολόκληρη ζωή αλλοιώνεται με τη χορήγηση του νόμιμου δικαιώματος για έναν απεριόριστο αριθμό διαζυγίων  για οποιοδήποτε λόγο ή αιτία. Κάποιες κοινωνικές ομάδες υποστηρίζουν τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ άλλες προωθούν ακόμη και την πολυγαμία.  
Η Βίβλος καλεί όλες αυτές τις παραβιάσεις του βιβλικού πρότυπου των γάμου «σεξουαλική ανηθικότητα». Ο κοσμικός όρος είναι «ασυδοσία».
Τέσσερις Βρετανοί ζωολόγοι με τη μελέτη 267 διαφορετικών ειδών πτηνών συγκέντρωσαν αποδείξεις για τα οφέλη αποφυγής της ασυδοσίας [1]. Οι ζωολόγοι ανακάλυψαν σε αυτά τα είδη πτηνών μεγάλη ποικιλία σε δύο επίπεδα, στο επίπεδο της ασυδοσίας και στο επίπεδο της συνεργασίας. Παρατήρησαν ότι το επίπεδο και η πολυπλοκότητα της συνεργασιακής συμπεριφοράς ήταν αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος της ασυδοσίας. Δηλαδή, όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο της ασυδοσίας μέσα σε ένα είδος, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της συνεργασίας.


Το κοράκι (φωτό Hugh Ross). Το κοράκι στην εικόνα αυτή "εξυπηρετεί" τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού του, κρατώντας φρουρά πάνω από ένα χώρο ανάπαυσης εκδρομέων. Μόλις οι άνθρωποι φύγουν, αυτό θα σηματοδοτήσει στα άλλα μέλη του κοπαδιού ότι είναι ασφαλής η «γιορτή των απορριμάτων». Όταν το κοπάδι καταφτάσει, ένα άλλο μέλος του σμήνους θα σταθεί σε επιφυλακή, έτοιμο να προειδοποιήσει τους άλλους για κάθε επικείμενο κίνδυνο. Ένας τέτοιος υψηλός βαθμός συνεργασίας είναι δυνατός εν μέρει και λόγω της «δέσμευσης» των κορακιών στη «μονογαμία».


Οι ζωολόγοι σημείωσαν ότι τα είδη που είναι σε θέση να έχουν αποτελεσματικότερο καταμερισμό εργασίας, όπως η κίσσα και το κοράκι, προσφέρουν αφ΄ενός ένα υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης και αφ΄ετέρου καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα  του ιδίου είδους. Ένας τέτοιος τρόπος καταμερισμού εργασίας απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των ατόμων ενός είδους. Προφανώς, η μονογαμία μεταξύ μεμονωμένων ζεύγων πουλιών προσφέρει το απαιτούμενο επίπεδο εμπιστοσύνης.

Το βιβλίο του Ιώβ [2] μας προτρέπει να κοιτάξουμε τα θηλαστικά και τα πτηνά για νουθεσία.

(Ιώβ 12:7 - 10)
Αλλά, ρώτησε τώρα τα ζώα, και θα σε διδάξουν· και τα πουλιά τού ουρανού, και θα σου αναγγείλουν·
ή, μίλησε στη γη, και θα σε διδάξει· και τα ψάρια τής θάλασσας θα σου διηγηθούν.
Ποιος απ' όλους αυτούς δεν γνωρίζει, ότι το χέρι τού Κυρίου τα έφτιαξε;
Στο χέρι τού οποίου βρίσκεται η ψυχή όλων αυτών που ζουν, και η πνοή κάθε ανθρώπινης σάρκας.

  Tο 90% όλων των ειδών των πτηνών δείχνουν μονογαμική συμπεριφορά. Χάρη στην έρευνα των ζωολόγων, έχουμε τουλάχιστον ένα μέρος της απάντησης σχετικά με το γιατί πολλά είδη πτηνών επιδεικνύουν προχωρημένα επίπεδα κοινωνικής συμπεριφοράς και συνεργασίας.        Η μελέτη των ζωολόγων δείχνει ότι για τους ανθρώπους η μονογαμία είναι κάτι παραπάνω από ένα ηθικό ζήτημα.                                                                                                                                                Η μονογαμία συμβάλλει σε έναν αποτελεσματικό, παραγωγικό και ειρηνικό καταμερισμό της εργασίας που καθιστά δυνατό έναν ανθρώπινο πολιτισμό υψηλής τεχνολογίας. Για να το θέσω διαφορετικά, η μελέτη παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι υπάρχουν πρακτικοί και ευεργετικοί λόγοι για να συμμορφώνεται κανείς με τους ηθικούς νόμους του Θεού.

Πηγές
:


[1] Charlie K. Cornwallis et al., “Promiscuity and the Evolutionary Transition to Complex Societies,” Nature 466 (August 19, 2010): 969–72.
[2] Ιώβ 12:7–10.

Το δημοσίευμα
αυτό, του δρα Hugh Ross, εμφανίστηκε σήμερα στην ιστοσελίδα Reasons to Believe

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη