Ο όρος μυστικισμός προέρχεται από την ελληνική λέξη "μυστικός".
Σχετίζεται με την προσπάθεια του ανθρώπου να πετύχει την "αφύπνιση" ή τη νοητική ένωση, την ταύτιση με κάποια απώτερη, μη αισθητή πραγματικότητα και να κατανοήσει τη φύση της μέσω συνειδητής διαίσθησης ή ενόρασης.
Ο μυστικισμός προϋποθέτει πίστη σε ένα ιεραρχικό μεταφυσικό κοσμικό σύστημα, στο οποίο συνήθως ο υλικός κόσμος αποτελεί το κατώτερο επίπεδο.
Στόχος του μυστικισμού και των μεθόδων του, όπως ο διαλογισμός, είναι η υπέρβαση της ύλης και η επαφή του μυστικιστή με το ανώτερο επίπεδο (π. χ. το χώρο των ιδεών στον πλατωνισμό).
Κοινή είναι η αντίληψη πως σε κάθε άνθρωπο εμπεριέχεται ένα υπερκόσμιο, άυλο πνεύμα το οποίο κατάγεται από τα ανώτερα μεταφυσικά επίπεδα αλλά έχει "φυλακιστεί" στον υλικό κόσμο ---μέσω του μυστικισμού αποκτά ξανά επαφή με το μέρος απ' όπου προήλθε.
καμπάλα |
Sufism |
Επίσης, έχει υποστηριχθεί ότι οι <<Χριστιανικές>>θρησκείες, που αναφέραμε ποιό πάνω, θα μπορούσαν να συμπεριληφθεί ως μυστικιστική σεχτά του Ιουδαισμού.
Ο μυστικισμός σήμερα και ο νεοπαγανισμός
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε περι των Μασόνων και Σιωνιστών και των ανίερων μυστικιστικών τελετών μίσους και υπεροψίας που κάνουν.Είναι προς το παρόν ή ήταν ! οι μόνοι στο αντικείμενο.
Ο μυστικισμός δεν είναι κάτι κακό ή καλό, είναι απλά μια περιγραφή ενός "στύλ", υπάρχει παντού ακόμα και σε αθλητικά σύμβολα...Οι οπαδικοί σύνδεσμοι των ποδοσφαιρικών ομάδων, παραδείγματος χάρη, αποτελούν προιόν μυστικισμού !Και φυσικά μην ξεχνάμε τον μυστικισμό στους ανθρωποκτόνους Σατανιστές και Ταλμουδιστές.
Ο νεοπαγανισμός, ανεγέρθηκε με μεγάλη προσπάθεια και επίσημα απο τον Χίτλερ στη δεκαετία του 30', αυτό δε σήμαινε ότι είχε σταματήσει να ασκείται και δεν έχει σταματήσει ακόμα και σήμερα :
Οι χθόνιες θεότητες στην αρχαία Ελλάδα
Οι λατρείες του πολυθεισμού στην Ελλάδα χωριζόντουσαν σε αυτές του δωδεκαθεισμού και σε αυτές τις θεότητες που ήταν χθόνιες.
Οι χθόνιες θεότητες μαζί με τα ορφικά αποτελούσαν την περισσότερο μυστικιστική μεριά της λατρείας.
Σε συμπόσια και μυστήρια προς τιμή των θεών η σειρά των πράξεων διέφερε απο ολύμπιες θεότητες και χθόνιες.
Στις ολύμπιες θεότητες το συμπόσιο γινόταν κάπου έξω σε εξωτερικό χώρο, με γλέντι, συνοδεία μουσικής και όλα τα σχετικά πρώτα κάναν τη θυσία, ρίχοντας κάποιο μέρος του σφαχτού ζώου τυλιγμένο σε δέρμα στη φωτιά και στη συνέχεια καθόντουσαν στο τραπέζι και τρώγανε.
Στις χθόνιες θεότητες το μυστήριο εκτυλισόταν σε κάποια σπηλιά συνήθως, με διαφορετικό σκηνικό. Οι παρευρισκόμενοι πρώτα τρώγαν και πρίν φύγουν έριχναν τη θυσία στη φωτιά. Το γλέντι σταμάταγε εκεί γιατί υπήρχε φόβος η θεότητα να πάρει μορφή και να αρχίσει να πρωταγωνιστεί και αυτή στο γλέντι !
Για το τελευταίο δε μπορούμε να ξέρουμε αν εμπλέκεται κάτι σκοτεινό ή δαιμονισμός στη λατρεία των χθόνιων διότι για τους αρχαίους Έλληνες δεν υπήρχε "καλό" και "κακό".
Και τότε δαιμονισμός και μοχθηρές θεότητες υπήρχαν.
Ο Σαμανισμος
Με τον γενικό όρο Σαμανισμός εννοείται ένα πολύπλοκο λατρευτικό και μαγικο-θρησκευτικό φαινόμενο που διαμορφώνεται γύρω από την τεχνική της έκστασης. Εξαιτίας της ευρείας γεωγραφικής του εξάπλωσης -Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Σιβηρία, Ινδονησία, Ωκεανία κ.λπ.) ο Σαμανισμός δεν παρουσιάζει ομοιομορφία ως προς τη λατρευτική πρακτική του. Κεντρικό πρόσωπο στον Σαμανισμό είναι ο σαμάνος (šamán) ως ιερέας, μάγος-γιατρός και αρχηγός ενίοτε της οικογενειακής θρησκείας. Επιχειρώντας ψυχολογική προσέγγιση του όρου ο Τζόζεφ Κάμπελ ορίζει τον σαμάνο ως άτομο αρσενικού ή θηλυκού φύλου που έχει στραφεί στον κόσμο του ασυνείδητου, εξαιτίας έντονης ψυχολογικής εμπειρίας. Η βάση της σαμανικής πρακτικής είναι αρχέγονα ανιμιστική, αν και διακρίνεται για τις κοσμολογικές της θεωρήσεις σε διαφορετικές τοπικές σαμανικές παραδόσεις.
Φυσικά η "κακή" όψη του νομίσματος δεν έλειψε ούτε απο'κεί, καθώς έχουν καταγραφεί χιλιάδες ανθρωποθυσίες κατασφαγιάζοντας ολόκληρες αντίπαλες φυλές απο τους Αζτέκους.
Αυτό δεν έχει να κανεί με τον σαμανισμό, απλά προέρχεται απο πατρώες θρησκείες φυλών της Αμερικής που είχαν και σαμάνους γύρω τους.
πηγη.xletsos-basilhs
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου