Blogger Widgets
12 Ιανουαρίου 2011

«μάγοι» και Μάγοι


Το άρθρο του  Δημ. Παπουτσή, για τη μαύρη μαγεία («Έθνος» 14.10.1997), έφερε στη δημοσιότητα μια σκοτεινή πλευρά της ζωής του ανθρώπου και την εξάρτησή του από κάποιους «αετονύχηδες», που τις περισσότερες φορές, πρόκειται για κοινούς απατεώνες και αδίστακτους καταπατητές της ανθρώπινης αφέλειας. Και ως συνήθως, τα θύματα είναι οι αδύναμοι και «χαμένοι» στον κόσμο τους, ανθρώπινοι χαρακτήρες. Και η Εκκλησία – όπως πάντα -  ‘αγρόν ηγόρασε’ και δηλώνει ... ανίκανη να βοηθήσει.
Τι είναι μαγεία;
Ασκοπο θα είναι, πιστεύω, να απαριθμήσω μεγάλες - ίσως – υποθέσεις «μαύρης μαγείας», διότι αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση.
Σκόπιμα, όμως, θέλω να «εισχωρήσω» λίγο μέσα στη Μαγεία για να δούμε ότι στη ζωή αυτή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μάγους αλλά και ... «μάγους», που έτσι τουλάχιστον θέλουν να το «παίζουν», χάριν αισχρού κέρδους.
Τι όμως είναι πράγματι η μαγεία; Είναι η θεολογία και η τέχνη των μάγων, που επιδιώκει την εξυπηρέτηση παθών του ανθρώπου, δια της προκλήσεως των μυστικών δυνάμεων με μυστηριώδεις και συμβολικές ενέργειες ή μεθόδους. Με τις ενέργειες αυτές, επιδιώκεται η αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων ή η πρόρρηση των μελλόντων να συμβούν, και έτσι, καθιστούν τον εαυτό τους «προφήτη».
Η μαγεία, ως αρχαιότατο παγκόσμιο φαινόμενο, χαρακτηρίζεται ως «μαύρη» και «λευκή» μαγεία, με την πρώτη να επιφέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα, αφού η μέθοδός της περιέχει κατάρες, μαντείες, εξορκισμούς, σε συνεργασία με το διάβολο και τους αγγέλους του. Η δεύτερη, η «λευκή» μαγεία, (πόσο λευκή είναι;;;) επιδιώκει - λένε! – την απαλλαγή ή τη λύση του ανθρώπου από τα πονηρά πνεύματα.
Για την τέλεση όμως της «λευκής» μαγείας, χρησιμοποιούνται πάντα απόκρυφες – σκοτεινές – δυνάμεις, δήθεν για το καλό του ανθρώπου. Έτσι, υποστηρίζουν οι «λευκοί» μάγοι, ότι εκβάλλουν το κακό μέσα από τον άνθρωπο.
Έρχεται όμως ο μόνος Αληθινός ελευθερωτής, ο Ιησούς Χριστός, να μας πει: «Πως δύναται σατανάς, σατανάν εκβάλειν;» (Μάρκος γ΄ 23). Άρα, λοιπόν, η «μαύρη» όσο και η «λευκή» μαγεία, είναι δίδυμες αδελφές, έχοντας και το ίδιο .. επώνυμο, «μαγεία»!
Μάγος
Η ονομασία «μάγος» αποδίδονταν στο βασίλειο των Μήδων και Περσών, στην τάξη των ιερέων που ήταν σύμβουλοι του βασιλιά. Αυτοί μελετούσαν αστρολογία, ιατρική και απόκρυφες φυσικές επιστήμες.
Αργότερα, ο όρος Μάγος αποδόθηκε σε όλους τους φιλόσοφους της Ασίας, όπως αναφέρει και ο Ηρόδοτος. Τέτοιοι Μάγοι (δηλαδή σοφοί) ήταν και αυτοί που πρόσφεραν δώρα στον Ιησού κατά την γέννησή Του, στην Βηθλεέμ (Ματθαίος β΄ 1-12).
«Μάγος»
Τέτοιος όρος, σε εισαγωγικά πάντα, αποδίδεται στους κομπογιαννίτες «μάγους» που προσπαθούν να «πείσουν» και να αναγκάσουν δαίμονες και άλλα πνεύματα, να επέμβουν και να βοηθήσουν στην προσπάθειά τους να υποτάξουν τη θέληση ορισμένων ψυχικών δυνάμεων, για να τις έχουν όργανά τους που θα ενεργούν ανάλογα με τις επιθυμίες τους.
Αυτό το επιδιώκουν με απόκρυφες τεχνικές που δίνουν λατρεία και τιμή στον σατανά.
Εκπλήττουν, πολλές φορές, με τα κατορθώματά τους και τα «θαύματα» τους και καταφέρνουν να υποτάξουν το ανθρώπινο πνεύμα (όλο αφέλεια), στο δικό τους πνεύμα που είναι υπό την εξουσία του σατανά. Ένας τέτοιος «μάγος» ήταν και ο Σίμωνας από την Σαμάρεια (Πράξεις η΄ 9-24), που με τα κατορθώματά του εξέπληττε το λαό και νόμιζαν πως ήταν μέσα του η δύναμη του Θεού.
Στην Παλαιά Διαθήκη, αν ανατρέξουμε, θα δούμε ότι όσοι εξασκούσαν την μαγεία τιμωρούνταν με θάνατο.
Οι Βραχμάνοι των Ινδιών και οι ιερείς της Αιγύπτου και της Ελλάδας διακήρυτταν ότι οι θυσίες τους ευχαριστούσαν το Θεό και μπορούσαν να αποσπάσουν ευλογίες για λογαριασμό των λατρευτών. Οι μεγάλοι προφήτες της Βίβλου, κατάγγειλαν αυτή την εσφαλμένη άποψη.
Ο Θεός που έβγαλε τον Αβραάμ από την ειδωλολατρία και μαγεία της Ούρ των Χαλδαίων, καθώς και το λαό Ισραήλ από τη μαγεία των Αιγυπτίων, θέλει να λατρεύουμε Αυτόν και μόνο, γι’ αυτό λέει: «Δεν θέλει ευρεθεί εις σε ουδείς ... μαντευόμενος, ή μάγος, ή γόης, ή ανταποκριτής δαιμονίων, ή τερατοσκόπος, ή νεκρομάντης. Διότι πας ο πράτων ταύτα είναι βδέλυγμα εις τον Κύριον» (Δευτερονόμιο ιη΄ 10-12). Και αφού ο Θεός αυτά τα βδελύτεται, δηλαδή τα σιχαίνεται, τι υπόθεση μπορούμε να κάνουμε; Βλέπουμε τους «μάγους» («Μαύρους» και «Λευκούς») να έχουν μπροστά τους «επί τω έργω, κεριά, καντήλια, εικόνες, λιβάνια και τόσα άλλα, αξιώνοντας πως αυτό που κάνουν είναι με τη δύναμη του Θεού (βλέπε Σίμων ο μάγος) και έτσι εξαπατούν τους αφελείς και τους «ρουφούν το αίμα».
Πόσο άστοχοι είναι οι ισχυρισμοί κάποιων ιερέων, ότι ο διάβολος ... φοβάται(!) το λιβάνι ή την εικόνα, κλπ. Αυτά – όπως είδαμε – είναι τα σύνεργα των «μάγων», άρα και του διαβόλου.
Ο Θεός ΔΕΝ λατρεύεται μ’ αυτά, αλλά όπως ο Ιησούς Χριστός το είπε: «Ο Θεός είναι πνεύμα, και οι προσκυνούντες Αυτόν, εν πνεύματι και αλήθεια πρέπει να προσκυνώσι» (Ιωάννης δ΄ 24). Δυστυχώς όμως, η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα, και ο Πατριάρχης, δεν διδάσκουν το ποίμνιο Βιβλικά, αλλά παραδοσιακά. Γι αυτό, δεν μπορεί να βοηθήσει τα θύματα των «μάγων» και τους αφήνει στη βουλιμία των ορεξάτων σκοτεινών δυνάμεων.
Λίγο διάλειμμα για σκέψεις
Τα τόσα εκατομμύρια που ξοδεύουν οι αφελείς τρομοκρατημένοι από τα δήθεν μάγια που τους έκαναν, θα μπορούσαν μάλιστα, αντί για τις τσέπες των «μάγων», να παραμείνουν στις τσέπες των ... θυμάτων. Πως; Είναι απλό!!! «Γνωρίστε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης η΄ 32). Ποιος όμως είναι η Αλήθεια; Είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτός το είπε: «Εγώ είμαι η οδός και η Αλήθεια και η ζωή» (Ιωάννης ιδ΄ 6).
Όσοι λοιπόν είναι εξαρτημένοι από το φόβο της μαγείας και του θανάτου, υπάρχει ελπίδα ζωντανή. Όχι στους «μάγους», ΝΑΙ σ’ Αυτόν, που είπε: «Εάν λοιπόν ο Υιός (του Θεού) σας ελευθερώσει, όντως ελεύθεροι θέλετε είσθε» (Ιωάννης η΄ 36).
Τώρα γνώρισες την Αλήθεια, άρα σου απομένει άλλο ένα βήμα. Το βήμα στην πρόσκληση του Ιησού.«Ελάτε σε μένα όλοι οι κουρασμένοι και φορτωμένοι, και ΕΓΩ θα σας αναπαύσω» (Ματθαίος ια΄ 28). Και αν ρωτάς «πως θα πας σ’ Αυτόν», η απάντηση και η λύση στο «πρόβλημα» βρίσκεται στην Αγία Γραφή που οδηγεί τον καθένα στον Θεό, αν ακολουθεί σωστά τις ... οδηγίες. «Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης, δια να είναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν» (Β΄ Τιμόθεος γ΄ 16-17).
Αυτές οι αλήθειες του Ευαγγελίου είναι που φοβάται ο σατανάς και όχι τα κεριά και τα λιβάνια. Οι «μάγοι» και οι μαγείες τους ας είναι «εις απώλειαν μαζί με τα αργύριά τους» που κλέβουν απ’ τα θύματά τους.
Μα τόσο δύσκολο είναι στην Ελλαδική εκκλησία να διδάξει τα απλά αυτά λόγια του Ευαγγελίου στο ποίμνιο της; Και δηλώνει ανικανότητα για βοήθεια; Τόσο δύσκολο είναι; Ή μήπως δεν γνωρίζει το Ευαγγέλιο;
Αλήθεια, το γνωρίζει;;;

πηγη. Σπορέας
Δημοσίευση σχολίου
Η δύναμη Του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ιστορία
Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη

Ξύπνα εκκλησία και αγρύπνησε στην προσευχή!