Blogger Widgets




9 Σεπτεμβρίου 2010

Τέχνη;


Παρακολούθησα σήμερα – βασικά, ανάγκασα τον εαυτό μου να το κάνει – το videoclip της «λαίδης Γκαγκά», κινούμενος από περιέργεια διότι είναι, λέει, πολύ αμφιλεγόμενα τα νόηματά του. Αντιδράσεις, διαφωνίες, χαμός για το τι θέλει να μας πει η καλλιτέχνις. Ε, ας το δω, λέω. Και το είδα. Πληθώρα συμβολισμών, ακατανόητες εικόνες, κάτι ύποπτο μου μυρίζει. Βρήκα μια ανάλυση στο vigilantcitizen. [Κανονικά θα έπρεπε να αναρτήσω εδώ και το videoclip, αλλά δεν πρόκειται να μολύνω το ιστολόγιό μου με εκτρώματα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το βρει άνετα στο YouTube με την απλή πληκτρολόγηση του τίτλου.] Προσπερνώ διάφορα στοιχεία που αναλύονται στην αναφερθείσα (εξαιρετική) ιστοσελίδα και συνεχίζω με την παράθεση σκηνών από το videoclip:

Εδώ έχουμε την κλασική κίνηση που κρύβει το ένα μάτι αφήνοντας ακάλυπτο το άλλο. Και λέω κλασική, διότι είναι... πολυφορεμένη, προτιμάται δε με το ένα μάτι μέσα σε τρίγωνο, για να θυμίζει ευκολότερα το γνωστό μας σύμβολο:



Παραδείγματα;


Ο κύριος Jay-Z...

Η φίλτατη Rihanna...


Εδώ οι δύο ανωτέρω με τον Kanye West
(εδώ μόνο το τρίγωνο, το μάτι εννοείται πια)


(και βέβαια οι fans τα μιμούνται κάτι τέτοια...)


Δεν ξέρω, έχουν όλοι φάει ένα σκάλωμα γενικώς, με τα τρίγωνα και τα μάτια (τυχαίο; δε νομίζω). ΟΚ, κόλλημα λες - κάτι έπαθαν ξαφνικά όλοι μαζί και επιδίδονται σ' αυτό το δίχως νόημα σπορ. Είναι trendy και μοδάτο. Ντροπή να είσαι καλλιτέχνης τέτοιας φήμης και να μην κάνεις κι εσύ μια αναφορά σε ένα τέτοιο σύμβολο. Έτσι λοιπόν και η Λαίδη φροντίζει ώστε να γίνεται διαρκώς αναφορά στο κλασικό τεκτονικό / ιλλουμινατικό σύμβολο της πυραμίδας με τον οφθαλμό:



Τέλος πάντων... Προχωρώ παρακάτω. Στην εικόνα από το videoclip θα παρατηρήσατε οι περισσότεροι ότι υπάρχει ένα άλλο σύμβολο: ο ανάποδος σταυρός, η τοποθέτηση του συμβόλου επάνω στα... γενετήσια όργανα της "καλλιτέχνιδος" θα συνιστούσε μεγάλη βλασφημία:


Για την εικόνα αυτή υπάρχει και η άποψη που λέει ότι αποτελεί φαλλικό σύμβολο. Διαλέγετε και παίρνετε. Ό,τι σας βολεύει.

Τώρα, παρακάτω, αυτός εδώ ο κύριος εμφανίζεται να ελέγχεται με σχοινιά. Είναι, λοιπόν, μια μαριονέτα. Ελέγχεται. Από ποιον; Who knows (άραγες..). Από τον μαριονετίστα προφανώς.


Αλλά και η ίδια η Λαίδη μας, στο τέλος του videoclip μας δηλώνει ότι είναι... ελεγχόμενη:



Εντάξει, 2-3 εικόνες έβαλα μόνο αλλά όποιος το παρακολουθήσει θα δει ότι στο videoclip κάνουν παρέλαση εικόνες μιλιταριστικές, ομοφυλοφιλικές, σκηνές με κρεβάτια, βίτσια και πολυβόλα. Τέχνη, κύριοι. Σας παρακαλώ! Θέλει απλώς να προκαλέσει η κοπέλα, προφανώς. Αφήστε λοιπόν τα κακεντρεχή σχόλια.

Σε λίγο θα μας πείτε πως ο άγγελος αυτός που έχει στηθεί στο σκηνικό (live εκτέλεση του άσματος) και που βγαίνουν φωτιές από τα φτερά του είναι ο... έκπτωτος άγγελος! Αν είναι ποτέ δυνατόν. Και μήπως επειδή καθ' όλη την εκτέλεση του κομματιού πέφτει επάνω του ένα εκτυφλωτικό άσπρο φως κι επειδή στο τέλος της τρέχει αίμα από κάτω του, σημαίνει ντε και καλά ότι είναι ο "Εωσφόρος"; Έλα παιδιά. Σοβαρευτείτε.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη