Blogger Widgets




4 Ιουλίου 2010

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Ευφραίνου, νεανίσκε, εν τη νεότητί σου

«Ευφραίνου, νεανίσκε, εν τη νεότητί σου· και η καρδία σου ας σε χαροποιή εν ταις ημέραις της νεότητός σου· και περιπάτει κατά τας επιθυμίας της καρδίας σου και κατά την όρασιν των οφθαλμών σου· πλην έξευρε, ότι διά πάντα ταύτα ο Θεός θέλει σε φέρει εις κρίσιν».

Η προτροπή του Θεού προς το νέο άνθρωπο είναι να ευφραίνεται την περίοδο της νεότητας αυτού. Ο Θεός θέλει ο νέος να είναι χαρούμενος, να ευθυμεί και να μην είναι στεναχωρημένος και κατηφής.

Μόνο ο άνθρωπος που από νέος είναι χαρούμενος μπορεί να συνεχίσει μια χαρούμενη ζωή. Ο καρπός της συκιάς είναι σύκο από την αρχή, πριν ωριμάσει. Απλά με τον καιρό ωριμάζει και γίνεται κατάλληλο προς βρώση.

Ο Θεός ενδιαφέρεται για τους νέους. Θέλει την ευτυχία τους. Γνωρίζει καλά, πως αν από νέοι ζήσουν χαρούμενοι, τότε σε όλη τους την ζωή θα είναι ευτυχισμένοι.

Ο νέος στη ζωή του μοιάζει με μια νέα οικοδομή που μόλις αρχίζει να χτίζεται. Όπως σε μια οικοδομή, πρώτα σκάβουν και ρίχνουν τα θεμέλια και κατόπιν χτίζουν τον σκελετό. Πάνω στα θεμέλια και στο σκελετό θα στηριχθούν όλα τα βάρη της οικοδομής. Σε καμία οικοδομή δεν αρχίζουν να τοποθετούν τα έπιπλα, τις κουρτίνες, τα χαλιά, αν πρώτα δεν τελειώσουν με τα θεμέλια και το σκελετό. Όταν η οικοδομή τελειώσει, δεν βλέπεις πια τα θεμέλια και το σκελετό. Αυτά είναι όμως που στηρίζουν όλα τα άλλα.

Γι�υτό και ο Λόγος του Θεού μας διδάσκει πως ο νέος πρέπει να στηρίξει την ζωή του στη χαρά και στην ευφροσύνη. Έτσι, άλλωστε είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος από το Θεό να είναι πάντοτε χαρούμενος μαζί με το δημιουργό του.

Όμως ιδιαίτερα στις μέρες μας, παρατηρούμε ότι οι νέοι δεν είναι χαρούμενοι. Η χαρά είναι κάτι άγνωστο για τους περισσότερους από αυτούς. Γιατί αυτό να συμβαίνει; Στην κοινωνία που όλοι μας ζούμε, γνωρίζουμε πως προσφέρει άπλετα κάθε είδους διασκεδάσεις, ικανοποιεί και τα πιο δύσκολα γούστα. Οι αγορές είναι ανοικτές και γεμάτες με κάθε είδος υλικού αγαθού. Οι μετακινήσεις ανάμεσα στα κράτη γίνονται με τον πιο γρήγορο και άνετο τρόπο. Τα πανεπιστήμια ανοικτά προσφέρουν γνώση σε βαθμό τέτοιο, που αδυνατεί ο σύγχρονος άνθρωπος να αφομοιώσει. Γιατί λοιπόν ιδιαίτερα οι νέοι να στερούνται τη χαρά μέσα στη ψυχή τους;

Απλά, διότι τίποτα από όλα αυτά στη φτωχή μας λίστα πιο πάνω δεν δίνει χαρά. Γινόμαστε δε μάρτυρες στις μέρες μας όλα αυτά να οδηγούν τους νέους στην πλεονεξία, στην αλαζονεία, στη φιλαυτία, στην αχαριστία, στην αγάπη για τις ηδονές και όχι στην αγάπη του Θεού, με αποτέλεσμα οι καιροί που ζούμε να ονομάζονται από όλους «καιροί κακοί» (Β΄Τιμ. γ΄1)

Οι άνθρωποι από τα νεανικά τους χρόνια μοιάζουν με ερείπια, που δεν αντέχουν το παραμικρό βάρος. Είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Το κοσμικό σύστημα χρεοκόπησε και χαρά στις καρδιές των νέων δεν έδωσε. Η μια γενιά διαδέχεται την άλλη. Τα ίδια όνειρα με καινούργιες ελπίδες σε νέες καρδιές.

Το αποτελέσματα τραγικά. Ολέθρια. Η αγάπη των πολλών ψυχράνθηκε και η ανομία φτάνει στο πλήρες (Ματ κβ΄12). Οι μέρες μας μοιάζουν σαν τις μέρες του Νώε (Λουκ ιζ΄26), πριν ο Θεός καταστρέψει την ανθρωπότητα με τον κατακλυσμό των υδάτων και σαν τις μέρες των Σοδόμων (Λουκ ιζ΄28), όταν ο Θεός έβρεξε φωτιά από τον ουρανό.

’ρα λοιπόν, η οικοδομή μας πρέπει να κατασκευαστεί με τις οδηγίες του Λόγου του Θεού για να αντέξει. Ο Θεός αφήνει τον άνθρωπο από τη νεότητά του ελεύθερο να αποφασίσει. Του δείχνει το σωστό και τον προειδοποιεί για τις συνέπειες των επιλογών του.

Αν ο νέος επιλέξει να περπατήσει κατά τις επιθυμίες της καρδιάς του και κατά την όραση των οφθαλμών του, τότε για όλα αυτά ο Θεός θα τον φέρει σε κρίση (Εκκ ια΄9).

Αν όμως ο νέος επιλέξει να εργαστεί το δρόμο της Βασιλείας του Θεού, που «δεν είναι βρώσις και πόσις αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω» (Ρωμ ιδ΄17), τότε ο Θεός υπόσχεται στο νέο αυτόν ότι θα «ευδοκιμεί παρά τοις ανθρώποις» (Ρωμ ιδ΄18).

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο Θεός θέλει ο νέος να έχει πάντα χαρά μέσα στην καρδιά του, μια χαρά η οποία δεν θα εξαρτάται από τα υλικά αγαθά και τις επίγειες απολαύσεις αλλά η χαρά αυτή θα είναι ένα δώρο του ίδιου του Θεού προς τον νέο. Ο νέος που θα αφήσει την καρδιά του να τον πλανήσει στις πρόσκαιρες απολαύσεις θα έλθει σε κρίση, αλλά για τον νέο που επιλέγει να ακολουθήσει το δρόμο της Βασιλείας του Θεού, ο Θεός υπόσχεται και σε αυτόν τον καιρό ευδοκίμηση αλλά και ζωή αιώνια στους ουρανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη