Blogger Widgets




24 Απριλίου 2010

Στην Αθήνα η σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ

Θα φιλοξενηθεί στις 14 Μαΐου στον Αστέρα της Βουλιαγμένης

Της Κατερίνας Σώκου

Δύο βασίλισσες και πληθώρα πολιτικών, τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών θα καταφθάσουν στις 14 Μαΐου, αρκετοί με τα ιδιωτικά τους τζετ, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Από εκεί, θα κατευθυνθούν στο ξενοδοχείο του Αστέρα, στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, όπου για τις επόμενες δύο ημέρες θα συμμετάσχουν στην ετήσια σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Είναι η δεύτερη φορά –η πρώτη ήταν το 1993– που η Ελλάδα φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση του κλειστού κλαμπ, στο οποίο κάθε χρόνο προσκαλούνται περίπου 130 προσωπικότητες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επί τρεις ημέρες, οι συμμετέχοντες συνευρίσκονται κοινωνικά, ανταλλάσσουν απόψεις, συχνά αντιπαρατίθενται, πάντα όμως κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να διασφαλίζεται ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των συζητήσεων. Ενα από τα πλεονεκτήματα των συναντήσεων του κλαμπ είναι ο ανεπίσημος χαρακτήρας του. Λέγεται μάλιστα ότι κατά το κοκτέιλ του καλωσορίσματος, εύκολα μπορεί να τύχει να συνομιλεί κανείς με τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ή τη Βεατρίκη της Ολλανδίας. Οι επόμενες ημέρες είναι αφιερωμένες σε συνεδρίες, που ειδικά εφέτος αναμένεται να επικεντρωθούν στην οικονομική κρίση.

Η Λέσχη πήρε την ονομασία της από το ξενοδοχείο Bilderberg, στο Οοστερμποϊκ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη της σύνοδος το 1954, με πρωτοβουλία του πρίγκιπα της χώρας Βερνάρδου και στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Μισό αιώνα μετά, οι ετήσιες συναντήσεις της εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την πολιτική, οικονομική και ακαδημαϊκή ελίτ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Ο κλειστός χαρακτήρας των όσων διαμείβονται σε αυτές εξάπτει τη φαντασία των επικριτών της σε όλον τον κόσμο, που κατηγορούν το κλαμπ για μυστικοπάθεια και προώθηση του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.

Θεωρίες συνωμοσίας

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο «ύποπτος» διεθνής ρόλος της Λέσχης αποτελεί προσφιλές θέμα των αρεσκόμενων στη συνωμοσιολογία. Είναι δε απορίας άξιο πώς καταφέρνει να έχει πολέμιους τόσο στους κόλπους της Αριστεράς (ως εκπρόσωπος του συντηρητικού κατεστημένου) όσο και της Εκκλησίας (ως εκπρόσωπος του… Εωσφόρου), ενώ λειτουργεί ως κόκκινο πανί για τα άκρα του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων αναρχοαριστερών και ακροδεξιών. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη, δημόσια καταγγελία του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ εναντίον «της εγκληματικής Λέσχης του διεθνούς σιωνισμού… και των προσπαθειών της για την επιβολή στυγνής παγκόσμιας δικτατορίας… ενοποιώντας τις θρησκείες στην πανθρησκεία του δυσώνυμου Εωσφόρου». Δηλώσεις, που αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήθηκαν και χαιρετίσθηκαν δεόντως σε ιστοσελίδες εθνικιστικού περιεχομένου.

Είναι το Μπίλντερμπεργκ ένα εκλεκτικό κλαμπ; Σίγουρα! Μυστικοπαθές; Επίσης. Οπως υποστηρίζει όμως ο δημοσιογράφος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ, ο οποίος έχει λάβει αρκετές φορές μέρος στις συναντήσεις του κλαμπ χωρίς να δημοσιεύσει τίποτε γι’ αυτές, η μυστικότητα τηρείται ως προϋπόθεση για την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων. Διαρροή στον Tύπο έχει γίνει, πάντως, τουλάχιστον μία φορά: Το 1999, όταν στις γιουγκοσλαβικές εφημερίδες δημοσιεύθηκαν ισχυρισμοί ότι οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί είχαν αποφασισθεί σε συνάντηση του Μπίλντερμπεργκ, το περιοδικό των αστέγων(!) του Λονδίνου είχε δημοσιεύσει πρακτικά της συνόδου, σύμφωνα με τα οποία πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν εκφράσει έντονες αμφιβολίες για τη νατοϊκή επέμβαση.

Οσο για τη φήμη που συνοδεύει τη Λέσχη ότι «ανεβάζει» τους πολιτικούς της αρεσκείας της στην εξουσία, αρκεί μία παράθεση των Ελλήνων πολιτικών που έχουν συμμετάσχει στις συναντήσεις της για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του: Προσκεκλημένοι του κλαμπ έχουν υπάρξει τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Και οι δύο έχουν προσκληθεί και φέτος, όπως άλλωστε και οι επίσης «γνώριμοι» του κλαμπ Γ. Αλογοσκούφης, Αννα Διαμαντοπούλου και Ντόρα Μπακογιάννη. Στο παρελθόν έχουν επίσης συμμετάσχει οι Στ. Μάνος, Αντ. Σαμαράς και Θ. Πάγκαλος. Εκτός από τους πολιτικούς, στις συναντήσεις αυτές λαμβάνουν μέρος ακαδημαϊκοί, όπως ο προσκεκλημένος για δεύτερη φορά πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης, ενώ ειδικά εφέτος υπάρχουν επίσης αρκετά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο: ο πρόεδρος της Coca Cola 3E Γ. Δαυίδ (ο οποίος διαδέχθηκε τον διευθυντή των εταιρειών Πόρτο Καρράς Κ. Καρρά στην εκπροσώπηση του κλαμπ στην Ελλάδα), ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης…

Την έμφαση στα θέματα της οικονομίας καταδεικνύει η συμμετοχή του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλινγκ, και όχι μόνο: Από τις ΗΠΑ αναμένεται να συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομίας Τίμοθι Γκάιτνερ και ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λάρι Σάμερς, ενώ από την Ε.Ε. ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Για τα μείζονα γεωπολιτικά ζητήματα αναμένεται να εκφράσουν τις θέσεις τους, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν.

Για ένα ακόμη έτος, θα συμμετέχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ηταν στους διαδρόμους μιας συνόδου της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, εξάλλου, που ο Γιάννος Κρανιδιώτης τον έπεισε, σε μία άτυπη άσκηση εξωτερικής πολιτικής, για τη σκοπιμότητα της εισόδου της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, αίροντας τις αντιδράσεις των Αμερικανών. Μία ηχηρή απουσία, πάντως, θα είναι αυτή του παλαιού θαμώνα του κλαμπ και παλαίμαχου της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσσινγκερ. Φοβούμενος για την ασφάλειά του στη χώρα μας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επιμένει να αποφεύγει την Ελλάδα όπως ο… διάβολος το λιβάνι, και έτσι θα χάσει τις φετινές εργασίες, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 1993.



Ο Γιώργος Αλογοσκούφης της ΝΔ, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας προσέρχεται στην συνάντηση

Ο Πρίγκηπας Φίλιππος του Βελγίου

O Paul Wolfowitz που θα αντικαταστήσει τον Wolfenson ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας



Πανοραμική όψη του ξενοδοχείου Dorint Sofitel Seehotel Uberfahrt Tegernsee σε ονειρική τοποθεσία στο Ρόταχ Έγκερν της Βαυαρίας στη Γερμανία

Οι συμμετέχοντες εισέρχονται για την διάσκεψη

Μηχανοκίνητες μονάδες της γερμανικής αστυνομίας εποπτεύουν τον χώρο

Από την περσινή συνάντηση (2004) στην Στρέσα της Ιταλίας



Η Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας προσέρχεται στον χώρο με την συνοδεία της ιταλικής Αστυνομίας

Ο Richard Perle συνομιλεί με αντπρόσωπο του ισραηλινού κόμματος Likud του Σαρόν

Ιδιωτικές συζητήσεις. Βλέπουμε μεταξύ άλλων τον Richard Perle και τον David Rockefeller

Οι Μπίλντερμπεργκερς συζητούν σε υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου. Σε ποιο βαθμό άραγε τα όσα είπαν επηρέασαν άμεσα την ζωή μας;

Ιταλοί αστυνομικοί περιφρουρούν τον χώρο

Ο Jim Tucker απέναντι στην ιταλική αστυνομία στην πύλη του ξενοδοχείου Grand Hotel et des Iles Borronees

Ο Jim Tucker στην πύλη του ξενοδοχείου με αξιωματικό της ιταλικής Αστυνομίας

Ο Jurgen E. Schrempp της DaimlerChrysler καταφθάνει στην Στρέσα με ελικόπτερο

Οι συμμετέχοντες σε πλοίο στην Στρέσα (από έρευνα στο ισπανικό περιοδικό Epoca του DanielEstulin)



Ο David Rockefeller σε τραπεζάκι

Ο Donald E. Graham της Washington Post και η Indra K. Nooyi, πρόεδρος της PepsiCo.

Ο ανεκδιήγητος Χένρυ Κίσσινγκερ στον κήπο του ξενοδοχείου Hotel des Iles Borromees

Ο Henry Kissinger με την Indra K. Nooyi έξω από την είσοδο του ιταλικού ξενοδοχείου

Συζητήσεις στους κήπους του ξενοδοχείου. Μεταξύ άλλων οι Kissinger, Nooyi και Graham.

Ο πρώτος Κύπριος προσκεκλημένος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, (τότε) πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και τώρα στην Μόσχα. Ο Λεωνίδας Παντελίδης περπατά στον κήπο του ξενοδοχείου. Η “Νοητική Αντίστασις” αποκάλυψε πρώτη την συμμετοχή του Παντελίδη στην Λέσχη

Διάφορα στιγμιότυπα από την συνάντηση στην Στρέσα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη